Tapioka jest pozyskiwana z korzenia manioku. Najpierw jest mielona, a następnie suszona. To pozwala pozbyć się jej toksycznych i trujących właściwości. Najczęściej importowana jest do nas z Singapuru, Jawy, Gujany, Antyli i Brazylii. Są to kraje, gdzie jest elementem codziennej diety. Przykładowo w Azji jest używana głównie do deserów i smakowych herbat, zaś w krajach afrykańskich na jej bazie robi się krakersy, chipsy i chleb. To produkt skrobiowy, składający się w 90% z węglowodanów, które są lekkostrawne dla naszego organizmu. Ten bardzo popularny w Afryce, Ameryce Środkowej i Azji produkt, rzadko gości na naszych stołach, a szkoda. Jest idealny do kulinarnych eksperymentów. W Polsce tapiokę możemy spotkać w coraz większej ilości sklepów - już nie tylko tych ze zdrową żywnością.
Tapioka idealnie sprawdzi się dla osób dbających o linię, będących na diecie. 100g surowej tapioki to około 358 kalorii, z tym że w trakcie gotowania znacząco zwiększa swoją objętość, pochłaniając wodę, więc jej kaloryczność spada. 100 g ugotowanej tapioki to już tylko 159 kalorii. Poza tym jest lekkostrawna, nie obciąża naszego żołądka. Jest doskonałą podstawą na przykład dla słodkich deserów, a do tego syci na długi czas. Odchudzanie z nią może być bardzo przyjemne!
Tapioka jest w 100% produktem roślinnym i jest wolna od glutenu. Nie wywołuje alergii, nie zawiera cholesterolu i nie podrażnia żołądka. Zaleca się włączenie jej do diety osobom skłonnym do uczuleń, a także weganom i wegetarianom. Doskonale zastępuje produkty pochodzenia zwierzęcego. Możemy ją kupić pod kilkoma postaciami - drobnych kuleczek, grysiku lub mąki. Kuleczki tapioki przed ugotowaniem powinniśmy najpierw namoczyć w sporej ilości wody (najlepiej przez całą noc), a następnie ugotować do miękkości. Jeżeli jesteśmy mniej cierpliwi wybierzmy grysik. Wystarczy zalać go wrzątkiem i ciągle mieszając zaczekać aż napęcznieje. Mąka z tapioki idealnie sprawdzi się do domowych, bezglutenowych wypieków. Zarówno tych na słodko, jak i na słono.
Tapioka słynie ze swoich właściwości żelujących. Jest doskonałym składnikiem zagęszczającym i sprawdzi się jako baza do deserów, potraw mlecznych czy zup. Brytyjczycy używają jej do puddingów, Belgowie zagęszczają nią zupy, a we Francji często dodawana jest do deserów. Ma ona neutralny smak, więc dodając poszczególne składniki szybko możemy nadać jej pożądany aromat i kolor. Ponadto nada się do sosu, musu, kisielu, leguminy czy polewy. Coraz częściej wykorzystywana jest też w napojach, na przykład w słynnych herbatach bubble tea. Warto wypróbować popularny azjatycki napój - zieloną herbatę z tapioką. Wystarczy ugotować kuleczki w zielonym naparze, dzięki czemu zyskają one niepowtarzalny smak.
Warto sięgnąć od czasu do czasu po tapiokę. Pomoże nam urozmaicić menu i zachęci do nowych kulinarnych prób. Nie ma smaku, więc możemy użyć jej do czego tylko chcemy. Dajmy naszej fantazji pole do popisu. A przy tym jest niskokaloryczna, lekkostrawna i w 100% roślinna. Idealne rozwiązanie dla wegan, wegetarian, dzieci i osób odchudzających się!