Najlepsze fit desery z kubka, które zrobisz w 5 minut [14 PRZEPISÓW]

Czasem, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, sięgamy po niezdrowe produkty, pełne białego cukru i nasyconych tłuszczów. Wiele osób myśli, że ich zdrowe zamienniki wymagają dużego nakładu pracy i czasu spędzonego w kuchni. Nic bardziej mylnego! Przedstawiamy Wam 15 przepisów na najzdrowsze i najlepsze desery z kubka, które wyczarujecie w mniej niż 5 minut.
" title="Czasem, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, sięgamy po niezdrowe produkty, pełne białego cukru i nasyconych tłuszczów. Wiele osób myśli, że ich zdrowe zamienniki wymagają dużego nakładu pracy i czasu spędzonego w kuchni. Nic bardziej mylnego! Przedstawiamy Wam 14 przepisów na najzdrowsze i najlepsze desery z kubka, które wyczarujecie w mniej niż 5 minut.

" width="1184" height="1202" /> Czasem, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, sięgamy po niezdrowe produkty, pełne białego cukru i nasyconych tłuszczów. Wiele osób myśli, że ich zdrowe zamienniki wymagają dużego nakładu pracy i czasu spędzonego w kuchni. Nic bardziej mylnego! Przedstawiamy Wam 14 przepisów na najzdrowsze i najlepsze desery z kubka, które wyczarujecie w mniej niż 5 minut.

Fitness.sport.pl
" title="Ciasto orzechowo-czekoladowe

Składniki:
3 łyżki pełnoziarnistej mąki
1 łyżka gorzkiego kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka miodu, syropu z agawy lub słodzika
1 jajko
1 łyżeczka niesłodzonego przecieru jabłkowego
1 1/3 łyżki oliwy
3 łyżki mleka roślinnego

Wymieszaj wszystkie składniki widelcem w dużym kubku. Włóż kubek do mikrofalówki na 2-3 minuty. Na wierzch dodaj jogurt grecki i posyp cynamonem.

" width="602" height="712" /> Ciasto orzechowo-czekoladowe

Składniki:
3 łyżki pełnoziarnistej mąki
1 łyżka gorzkiego kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka miodu, syropu z agawy lub słodzika
1 jajko
1 łyżeczka niesłodzonego przecieru jabłkowego
1 1/3 łyżki oliwy
3 łyżki mleka roślinnego

Wymieszaj wszystkie składniki widelcem w dużym kubku. Włóż kubek do mikrofalówki na 2-3 minuty. Na wierzch dodaj jogurt grecki i posyp cynamonem.

unningtothekitchen.com
" title="Ciasto z awokado

Składniki:
4 łyżki mąki
4 1/2 łyżki brązowego cukru lub słodzika
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki puree z awokado
5 łyżek mleka roślinnego

Wrzuć wszystkie składniki do dużego kubka i mieszaj, aż masa będzie gładka. Włóż do mikrofalówki na 2 minuty, aż wierzch ciasta będzie suchy.

" width="568" height="650" /> Ciasto z awokado

Składniki:
4 łyżki mąki
4 1/2 łyżki brązowego cukru lub słodzika
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki puree z awokado
5 łyżek mleka roślinnego

Wrzuć wszystkie składniki do dużego kubka i mieszaj, aż masa będzie gładka. Włóż do mikrofalówki na 2 minuty, aż wierzch ciasta będzie suchy.

kirbiecravings.com
" title="Ciasto Paleo

1 jajko
1 łyżka mąki kokosowej
1 łyżka mąki migdałowej
2 łyżki gorzkiej czekolady
2 łyżki syropu z agawy, słodzika lub syropu klonowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Wbij jajko do szklanki i rozbij widelcem. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Włóż do mikrofalówki na 1 minutę. Jeżeli ciasto nie jest jeszcze gotowe, dodaj następne 30 sekund.

" width="550" height="550" /> Ciasto Paleo

1 jajko
1 łyżka mąki kokosowej
1 łyżka mąki migdałowej
2 łyżki gorzkiej czekolady
2 łyżki syropu z agawy, słodzika lub syropu klonowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Wbij jajko do szklanki i rozbij widelcem. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Włóż do mikrofalówki na 1 minutę. Jeżeli ciasto nie jest jeszcze gotowe, dodaj następne 30 sekund.

www.runningwithspoons.com
" title="Ciasto cynamonowe

Składniki:
1 łyżka niesłodzonego przecieru jabłkowego
1 łyżka oleju roslinnego
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 szklanki pełnoziarnistej mąki
2 1/2 łyżki brązowego cukru
3/4 łyżeczki cynamonu
1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli

Przepis na polewę:
1 łyżeczka serka śmietankowego
1 łyżeczka miodu lub słodzika
1 łyżeczka mleka roslinnego

Połącz składniki w kubku. Wymieszaj wszystko widelcem, aż uzyskasz gładką masę. Włóż kubek do kuchenki mikrofalowej o dużej mocy na 1 minutę, a następnie sprawdź, czy ciasto urosło. Jeśli nie jest jeszcze gotowe, dodaj 15 sekund. Podaj ciepłe ciasto z zimną polewą.

" width="627" height="621" /> Ciasto cynamonowe

Składniki:
1 łyżka niesłodzonego przecieru jabłkowego
1 łyżka oleju roslinnego
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 szklanki pełnoziarnistej mąki
2 1/2 łyżki brązowego cukru
3/4 łyżeczki cynamonu
1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli

Przepis na polewę:
1 łyżeczka serka śmietankowego
1 łyżeczka miodu lub słodzika
1 łyżeczka mleka roslinnego

Połącz składniki w kubku. Wymieszaj wszystko widelcem, aż uzyskasz gładką masę. Włóż kubek do kuchenki mikrofalowej o dużej mocy na 1 minutę, a następnie sprawdź, czy ciasto urosło. Jeśli nie jest jeszcze gotowe, dodaj 15 sekund. Podaj ciepłe ciasto z zimną polewą.

pinterest.com
Ciasto z batatów 
<br><br> 
Składniki na 2 kubki:<br> 
1 jajko<br>
60 ml wody
60 g puree ze słodkich ziemniaków lub można użyć słoiczka ze słodkimi ziemniakami z jedzeniem dla dzieci<br>
2 łyżki mleka roślinnego<br>
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii<br>
60 g brązowego cukru<br>
7 łyżek pełnoziarnistej mąki<br>
szczypta soli<br> 
1/2 łyżeczki cynamonu<br>
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej<br>
3 łyżeczki posiekanych orzechów (opcjonalnie)<br>
<br> 
W dużym kubku wymieszaj jajko i wodę z widelcem i odstaw na 5 minut, aby zagęścić. Wymieszaj słodkie ziemniaki, mleko roślinne, wanilię i cukier. Dodaj mąkę, sól i przyprawy. Utrzyj masę na gładko. Dorzuć orzechy. Podziel ciasto na dwa kubki. Włóż osobno kubki do kuchenki mikrofalowej na 1.5 do 2.5 minuty każdy, aż do urośnięcia ciasta. 


Ciasto z batatów

Składniki na 2 kubki:
1 jajko
60 ml wody 60 g puree ze słodkich ziemniaków lub można użyć słoiczka ze słodkimi ziemniakami z jedzeniem dla dzieci
2 łyżki mleka roślinnego
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
60 g brązowego cukru
7 łyżek pełnoziarnistej mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
3 łyżeczki posiekanych orzechów (opcjonalnie)

W dużym kubku wymieszaj jajko i wodę z widelcem i odstaw na 5 minut, aby zagęścić. Wymieszaj słodkie ziemniaki, mleko roślinne, wanilię i cukier. Dodaj mąkę, sól i przyprawy. Utrzyj masę na gładko. Dorzuć orzechy. Podziel ciasto na dwa kubki. Włóż osobno kubki do kuchenki mikrofalowej na 1.5 do 2.5 minuty każdy, aż do urośnięcia ciasta. ohmyveggies.com
Niemieckie proteinowe ciasto czekoladowe
<br><br>
Składniki:<br> 
1 białko jajka<br>
1 łyżeczka oleju kokosowego<br> 
4 łyżki mleka migdałowego<br>
2 łyżki pełnoziarnistej mąki<br>
1 łyżka smakowego izolatu białka (można bez)<br>
1 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao<br>
1/8 łyżeczki proszku do pieczenia<br>
1/8 łyżeczki sody<br>
1 łyżka miodu<br>
<br>
Wymieszaj suche składniki. Dodaj mokre składniki. Spryskaj kubek spray'em do pieczenia albo olejem kokosowym. Włóż kubek do mikrofalówki na 1 minutę na wysoką moc. 
 

 Niemieckie proteinowe ciasto czekoladowe

Składniki:
1 białko jajka
1 łyżeczka oleju kokosowego
4 łyżki mleka migdałowego
2 łyżki pełnoziarnistej mąki
1 łyżka smakowego izolatu białka (można bez)
1 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki sody
1 łyżka miodu

Wymieszaj suche składniki. Dodaj mokre składniki. Spryskaj kubek spray'em do pieczenia albo olejem kokosowym. Włóż kubek do mikrofalówki na 1 minutę na wysoką moc. dailyburn.com
Ciasto z masłem orzechowym<br><br>
Składniki:<br>
1 łyżka siemienia lnianego<br>
1/3 szklanki mleka roślinnego np. migdałowego<br>
1/4 szklanki niesłodzonego przecieru jabłkowego<br>
1 łyżka słodzika, miodu lub brązowego cukru<br>
szczypta soli<br>
1/4 szklanki płatków owsianych<br>
1/4 szklanki mąki z orzeszków ziemnych<br> 
1 łyżeczka proszku do pieczenia<br> 
1 łyżka masła orzechowego<br><br>
W misce wymieszaj siemię lniane i mleko. Dodaj przecier jabłkowy, słodzik i sól. Dodaj płatki owsiane i mąkę. Wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej masy. Dodaj proszku do pieczenia i włóż do mikrofalówki na 2 minuty. 

Ciasto z masłem orzechowym

Składniki:
1 łyżka siemienia lnianego
1/3 szklanki mleka roślinnego np. migdałowego
1/4 szklanki niesłodzonego przecieru jabłkowego
1 łyżka słodzika, miodu lub brązowego cukru
szczypta soli
1/4 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki mąki z orzeszków ziemnych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka masła orzechowego

W misce wymieszaj siemię lniane i mleko. Dodaj przecier jabłkowy, słodzik i sól. Dodaj płatki owsiane i mąkę. Wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej masy. Dodaj proszku do pieczenia i włóż do mikrofalówki na 2 minuty. kirbiecravings.com
Wysokoproteinowe ciasto z wiśniami<br><br>
Składniki:<br>
2 łyżki masła orzechowego<br>
1 łyżka smakowego izolatu białka<br>
3 łyżki mleka roślinnego<br>
1 łyżka niesłodzonego masła migdałowego<br> 
2 łyżeczki miodu<bR>
szczypta soli<br>
szczypta startej skórki pomarańczowej<br>
5 mrożonych wiśni<br>
jogurt grecki<br>
<br>
Wymieszaj wszystkie składniki, oprócz skórki pomarańczowej. Dodaj skórkę. Wysmaruj kubek olejem kokosowym i wlej do niego masę. Dodaj wiśnie. Włóż do mikrofalówki na 1 minutę 30 sekund. Sprawdź. Jeżeli ciasto jest jeszcze u góry mokre, włóż na następne 30 sekund. Na wierzch dodaj jogurtu. 

 

Wysokoproteinowe ciasto z wiśniami

Składniki:
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka smakowego izolatu białka
3 łyżki mleka roślinnego
1 łyżka niesłodzonego masła migdałowego
2 łyżeczki miodu
szczypta soli
szczypta startej skórki pomarańczowej
5 mrożonych wiśni
jogurt grecki

Wymieszaj wszystkie składniki, oprócz skórki pomarańczowej. Dodaj skórkę. Wysmaruj kubek olejem kokosowym i wlej do niego masę. Dodaj wiśnie. Włóż do mikrofalówki na 1 minutę 30 sekund. Sprawdź. Jeżeli ciasto jest jeszcze u góry mokre, włóż na następne 30 sekund. Na wierzch dodaj jogurtu. lifemadesweeter.com
Ciasto czekoladowe z owsianki<br><br>
Składniki: <br> 
3 łyżki mleka roślinnego<br> 
1 łyżka oliwy<br>
1 łyżka miodu, słodzika lub brązowego cukru<br> 
3 łyżki pełnoziarnistej mąki<br>
1 1/2 łyżki płatków owsianych<br>
1 łyżka posiekanych orzechów pekan<br>
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia<br>
1/8 łyżeczki soli<br>
1/4 łyżeczki cynamonu<br>
szczypta gałki muszkatołowej<br>
1 łyżka roztopionej gorzkiej czekolady<br>
1 łyżka masła orzechowego<br>
<br>
W misce wymieszaj mleko i oliwę oraz dodaj cukier lub słodzik. Dodaj mąkę i wymieszaj, aż masa będzie gładka. Dodaj płatki owsiane, pekan, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Przelej wszystko do kubka. Masło orzechowe i czekoladę wepchnij łyżeczką do środka gotowej masy. Włóż do mikfrofalówki na wysoką moc na 30 sekund, nastepnie na dodatkowe 15 sekund, aż wierzach będzie suchy.    


Ciasto czekoladowe z owsianki

Składniki:
3 łyżki mleka roślinnego
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu, słodzika lub brązowego cukru
3 łyżki pełnoziarnistej mąki
1 1/2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka posiekanych orzechów pekan
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka roztopionej gorzkiej czekolady
1 łyżka masła orzechowego

W misce wymieszaj mleko i oliwę oraz dodaj cukier lub słodzik. Dodaj mąkę i wymieszaj, aż masa będzie gładka. Dodaj płatki owsiane, pekan, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Przelej wszystko do kubka. Masło orzechowe i czekoladę wepchnij łyżeczką do środka gotowej masy. Włóż do mikfrofalówki na wysoką moc na 30 sekund, nastepnie na dodatkowe 15 sekund, aż wierzach będzie suchy. pinterest.com
Ciasto marchewkowe<br><br>
Składniki:<br>
1/4 szkalnki mąki pełnoziarnistej<br>
1/2 łyżeczki cynamonu<br> 
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia<br>
1/8 łyżeczki sody<br>
1/8 łyżeczki soli<br>
1 1/2 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu<br>
1/3 szklanki ugotowanych na parze, obranych marchewek<br> 
1 łyżka mleka roślinnego<br>
1 łyżka oliwy<br> 
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii<br>
<br>
W małej misce wymieszaj suche składniki. Osobno zblenduj mokre składniki i marchewkę. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj łyżką. Przelej masę do kubka. Gotuj przez 1 minutę 20 sekund w kuchence mikrofalowej. Ciasto marchewkowe

Składniki:
1/4 szkalnki mąki pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki sody
1/8 łyżeczki soli
1 1/2 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu
1/3 szklanki ugotowanych na parze, obranych marchewek
1 łyżka mleka roślinnego
1 łyżka oliwy
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii

W małej misce wymieszaj suche składniki. Osobno zblenduj mokre składniki i marchewkę. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj łyżką. Przelej masę do kubka. Gotuj przez 1 minutę 20 sekund w kuchence mikrofalowej. fitfabnfood.wordpress.com
Kolorowe ciasto<br><br>
Składniki:<br>
3 łyżki pełnoziarnistej mąki<br> 
szczypta soli<br>
1 łyżeczka niesłodzonego przecieru jabłkowego<br> 
1 łyżeczka oleju roślinnego<br>
1 łyżeczka masła<br>
1 łyżeczka mleka roślinnego<br> 
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii<br> 
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia<br>
2 łyżeczki kolorowych lentilek<br> 
1 łyżeczka słodzika<br>
<br>
Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż masę do wysmarowanego olejem kokosowym kubka.  
Włóż na 1 minutę 20 sekund do mikrofalówki. Kolorowe ciasto

Składniki:
3 łyżki pełnoziarnistej mąki
szczypta soli
1 łyżeczka niesłodzonego przecieru jabłkowego
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mleka roślinnego
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kolorowych lentilek
1 łyżeczka słodzika

Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż masę do wysmarowanego olejem kokosowym kubka. Włóż na 1 minutę 20 sekund do mikrofalówki. the-cake-diaries.blogspot.com
Niskowęglowodanowe, bezglutenowe bananowe ciasto<br><br>
Składniki na 4 babeczki:<br>
2 łyżki masła<br>
1/2 szklanki dojrzałego, zblendowanego banana<br>
1/3 szklanki mąki migdałowej<br>
1 łyżka masła migdałowego<br> 
1 jajko<br>
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia<Br>
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii<bR>
szczypta soli
1 łyżka mąki kokosowej<br><br>
Roztop masło. Dodaj resztę składników i je dobrze wymieszaj. Podziel masę na 4 kubki lub foremki do babeczek. Gotuj pojedynczo w mikrofalówce przez 90 sekund każdą babeczkę. Na wierzch połóż babany. 



Niskowęglowodanowe, bezglutenowe bananowe ciasto

Składniki na 4 babeczki:
2 łyżki masła
1/2 szklanki dojrzałego, zblendowanego banana
1/3 szklanki mąki migdałowej
1 łyżka masła migdałowego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli 1 łyżka mąki kokosowej

Roztop masło. Dodaj resztę składników i je dobrze wymieszaj. Podziel masę na 4 kubki lub foremki do babeczek. Gotuj pojedynczo w mikrofalówce przez 90 sekund każdą babeczkę. Na wierzch połóż babany. pinterest.com
Tarta czekoladowa z owocami bez pieczenia<br><br>
 
Składniki na miskę o średnicy 12 cm:<br>  
<br>
Spód:<br>
1/4 szkalnki gorzkiej czekolady<br> 
2 łyżki zmielonych migdałów<br>
2 łyżki wiórków kokosowych<br>
1 łyżeczka mleka roślinnego, np. migdałowego<br>
<br>
Krem:<br>
2-3 łyżeczki mleczka kokosowego<br>
szczypta cynamonu<br>
1 łyżeczka miodu, brązowego cukru lub słodzika<br><br>
Na wierzch:<br> 
truskawki<br>  
jagody<br>  
jeżyny<br>  
<br>
Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej. Dodaj mleko roślinne, przyprawy i dobrze wymieszaj.  
Dodaj migdały i wiórki kokosowe, wymieszaj wszystko. Przełóż masę do płaskiej miski i ładnie ją rozsmaruj. Włóż miskę do zamrażalki na 15 mminut. W osobnej misce wymieszaj składniki na krem. Wyjmij tartę z zamrażalnika, dodaj krem i połóż na wierzch owoce. Włóż ponownie na 15 minut całość do zamrażalnika. 


Tarta czekoladowa z owocami bez pieczenia

Składniki na miskę o średnicy 12 cm:

Spód:
1/4 szkalnki gorzkiej czekolady
2 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka mleka roślinnego, np. migdałowego

Krem:
2-3 łyżeczki mleczka kokosowego
szczypta cynamonu
1 łyżeczka miodu, brązowego cukru lub słodzika

Na wierzch:
truskawki
jagody
jeżyny

Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej. Dodaj mleko roślinne, przyprawy i dobrze wymieszaj. Dodaj migdały i wiórki kokosowe, wymieszaj wszystko. Przełóż masę do płaskiej miski i ładnie ją rozsmaruj. Włóż miskę do zamrażalki na 15 mminut. W osobnej misce wymieszaj składniki na krem. Wyjmij tartę z zamrażalnika, dodaj krem i połóż na wierzch owoce. Włóż ponownie na 15 minut całość do zamrażalnika. kirbiecravings.com
Ciasto czekoladowe<br>
<br>
Składniki:<br>
1 jajko<br>
2 łyżki gorzkiej czekolady<br>
1/8 łyżeczki ekstraktu z wanilii<br>
1/2 szklanki posiekanych migdałów<br>
szczypta soli<br>
1 łyżeczka masła orzechowego 
<br>br>
Wbij jajko do miski. Ubijaj je, aż pojawi się piana. Dodaj roztopionej gorzkiej czekolady i mieszaj, aż masa będzie gładka. Dodaj ekstraktu z wanilii. Dodaj migdały oraz sól i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy. Przełóż masę do kubka i ułóż warstwami, przekładając masło orzechowe. Włóż do mikrofalówki na 30 sekund, dodaj jeszcze potem następne 30 sekund. 



Ciasto czekoladowe

Składniki:
1 jajko
2 łyżki gorzkiej czekolady
1/8 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki posiekanych migdałów
szczypta soli
1 łyżeczka masła orzechowego
br> Wbij jajko do miski. Ubijaj je, aż pojawi się piana. Dodaj roztopionej gorzkiej czekolady i mieszaj, aż masa będzie gładka. Dodaj ekstraktu z wanilii. Dodaj migdały oraz sól i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy. Przełóż masę do kubka i ułóż warstwami, przekładając masło orzechowe. Włóż do mikrofalówki na 30 sekund, dodaj jeszcze potem następne 30 sekund. livelovepasta.com
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.