Kokos dobry na odchudzanie. Dlaczego warto stosować go w diecie

Subtelnie słodki, aromatyczny i biały - budzi same dobre skojarzenia - przede wszystkim kulinarne. Kokosowe ciasta, kremy, desery - kto ich nie lubi? Na szczęście kokos sprawdza się nie tylko w tych niezwykle kuszących, ale nie do końca zdrowych, rolach. Możemy dzięki niemu połączyć przyjemne z pożytecznym i korzystać zarówno z walorów smakowych orzecha kokosowego, jak i jego prozdrowotnych właściwości, a jest ich naprawdę wiele. Nie bez powodu w Azji palma kokosowa nazywana jest drzewem życia.
błonnik - kokos błonnik - kokos Shutterstock

Odżywczy kokos

Kokos uwodzi nas swoją egzotyką, a jest ona tym bardziej atrakcyjna, że gwarantuje nam nie tylko wyjątkowe doznania smakowe, ale również, a może przede wszystkim, cenne dla zdrowia składniki.

Liczne badania naukowe potwierdziły słuszność azjatyckiej mądrości ludowej, dlatego możemy być pewni, że warto korzystać z kokosowej mocy we wszelkich jej przejawach? i produktach. Nawet najpopularniejsze wiórki kokosowe (o ile nie są potraktowane konserwantami) okazują się wyjątkowo odżywczym składnikiem naszej diety.

Ekspert Agata Boruczkowska z www.wygodnadieta.pl

Dania z olejem kokosowym [5 PRZEPISÓW]

Kokos z Tajlandii Kokos z Tajlandii Shutterstock.com

Kokos na zdrowie!

Zanim oddamy się smakowaniu wody kokosowej, mleczka i oleju kokosowego czy kokosowej mąki, poznajmy właściwości zdrowotne ?produktu wyjściowego?, czyli samego orzecha kokosowego.

Jest ich naprawdę wiele, dlatego skupimy się jedynie na najważniejszych.

Powszechnie znane jest antywirusowe działanie kokosa (zwalcza skutecznie np. opryszczkę, może wspomóc leczenie grypy, a nawet poważniejszych chorób, m.in. żółtaczki typu C). Niweluje działanie różnego rodzaju grzybów i bakterii, dlatego może się okazać skutecznym ?pomocnikiem? w terapii grzybic, wrzodów, czy zapaleń (np. w zapaleniu gardła). Wykazuje także działanie antypasożytnicze.

Ponadto spożywanie produktów kokosowych wspomaga terapie związane z chorobami jelit, dróg żółciowych, trzustki i wątroby, ponieważ tłuszcz kokosowy składa się głównie ze średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych, których spożycie nie wymaga trawienia i emulgacji przez wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Przyczynia się to do oszczędności pracy tych narządów oraz lepszego krążenia krwi.

Spożywanie produktów na bazie kokosa wspiera układ immunologiczny, poprawia trawienie i wchłanianie cennych składników mineralnych. Ponieważ kokos wspiera efektywność metabolizmu, pomaga również w pozbyciu się zbędnych kilogramów.

Jest naturalnym antyoksydantem i źródłem energii. Według niektórych naukowców kokos chroni także przed niektórymi nowotworami. Zwalcza skutecznie ?zły? cholesterol, przez co zwiększa wydajność pracy serca i całego układu krążenia. Znajduje swoje zastosowanie również w dermatologii, szczególnie jako składnik preparatów do włosów.

Oczywiście właściwości te w mniejszym lub większym stopniu charakteryzują różne artykuły spożywcze wyprodukowane na bazie orzecha kokosowego.

Olej kokosowy odchudza i wzmacnia odporność

kokos kokos www.pinterest.com

Wiórki kokosowe

Smakowity i jakże zdrowy przegląd kokosowych, zdrowych ?delicji? rozpocznijmy od najpopularniejszego produktu, są nim bez wątpienia są wiórki (i płatki) kokosowe.

Nie da się ukryć, że są kaloryczne, z drugiej strony ? nie są to kalorie, których trzeba się obawiać (oczywiście, jeśli raczymy się wiórkami rozsądnie). Zawarte bowiem w wiórkach tłuszcze są zdrowe i nie tylko wspomagają metabolizm, ale wykazują również pozytywny wpływ na pracę serca i układu naczyniowego. Oprócz cennych kwasów tłuszczowych, znajdziemy w nich także: magnez, żelazo, miedź, potas, witaminę E oraz niektóre z grupy B, a także kwas foliowy.

Olejki do włosów - ochrona i regeneracja w jednym

kokos kokos www.pinterest.com

Mleczko kokosowe

Cieszy się rosnącą popularnością, co jest w dużym stopniu pochodną większego otwarcia na inne tradycje kulinarne (przede wszystkim azjatycką). Mleczko kokosowe w Azji jest produktem codziennego użytku ? z powodzeniem zastępuje mleko krowie ? nadaje się do sporządzania wszelkiego rodzaju potraw: słodkich, słonych i ostrych.

Pamiętajmy, żeby wybierać mleko, które ma najmniej składników znacznie zmniejszających jego wartość odżywczą (m.in. konserwantów, emulgatorów). Dobrym sposobem jest domowy wyrób mleka. To bardzo prosta procedura. Wystarczy zalać gorącą wodą i zblendować wiórki, a następnie wycisnąć je np. przez gazę ? w ten sposób otrzymujemy domowe mleczko kokosowe (powinno się je trzymać w lodówce i spożyć w ciągu 2-3 dni). Powstały w ten sposób produkt jest bardzo smaczny i przy tym również zdrowy (o ile wiórki nie były konserwowane chemicznie).

Jak prezentuje się mleczko od strony zdrowotnej? Przede wszystkim obfituje w wiele cennych pierwiastków: magnez, żelazo, wapń, potas i fosfor. Jest też doskonałym źródłem wielu witamin, antyutleniaczy i zdrowych tłuszczów, aminokwasów i zdrowych węglowodanów.

Mleczko kokosowe to nie tylko produkt spożywczy ? sprawdza się również jako naturalny, pełnowartościowy kosmetyk (np. odżywka do włosów czy maseczka do twarzy).

Anja Rubik należy do licznego grona gwiazd, które regularnie piją wodę kokosową. Bogata w witaminy i mikroelementy, doskonale nawadnia organizm, działa jak naturalny i niskokaloryczny izotnik oraz opóźnia starzenie się skóry. Szkoda, że kokosy nie są sprzedawane w każdym fitness klubie... Anja Rubik należy do licznego grona gwiazd, które regularnie piją wodę kokosową. Bogata w witaminy i mikroelementy, doskonale nawadnia organizm, działa jak naturalny i niskokaloryczny izotnik oraz opóźnia starzenie się skóry. Szkoda, że kokosy nie są sprzedawane w każdym fitness klubie... Instagram @anja_rubik

Woda kokosowa

Woda kokosowa czerpana jest z młodych, zielonych orzechów. Ten niezwykły napój cały proces filtracji przechodzi w stu procentach w sposób naturalny ? od korzeni po owoce palmy kokosowej ? nie tracąc po drodze żadnych życiodajnych dla drzewa minerałów, które możemy bezpośrednio spożywać w postaci wody kokosowej.

Skład wody jest niezwykle bogaty. Znajdziemy w nim m.in.: wiele witamin z grupy B, witaminę C, a także magnez, potas, fosfor oraz wapń. Co ciekawe, skład elektrolitów wody kokosowej do złudzenia przypomina osocze ludzkiej krwi, dlatego woda kokosowa w ekstremalnych warunkach wojennych służyła nawet jako przetaczana ?krew?.

Szczególnie interesujący jest występujący w wodzie kokosowej kwas laurynowy, dzięki któremu napój ten polecany jest nawet małym dzieciom (to ten sam kwas, który występuje w naturalnym mleku matki). W organizmie przekształca się on w monolauryn, substancję, która wykazuje właściwości bakterio- i wirusobójcze.

Przy tak bogatej zawartości cennych dla zdrowia składników woda kokosowa charakteryzuje się jednocześnie wyjątkowo niską kalorycznością ? dzięki czemu z powodzeniem może, a nawet powinna, zastąpić soki owocowe, jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej.

Jest naturalnym, beztłuszczowym, wegańskim produktem bezglutenowym dlatego polecana jest osobom, które nie tolerują glutenu i laktozy, a także diabetykom.

Woda kokosowa polecana jest także osobom zmagającym się z anemią, chorobami układu krwionośnego i serca (obniża ciśnienie krwi, redukuje stężenie ?złego? cholesterolu). Wspiera też prawidłowe działanie układu wydalniczego i nerwowego. Polecana jest osobom zmagającym się z przewlekłym stresem i sportowcom.

Nie wszyscy gustują w jej specyficznym smaku i aromacie, pamiętajmy jednak, że ze względu na cenne wartości odżywcze, naprawdę warto się do niej przekonać.

Podobnie jak inne naturalne, kokosowe specyfiki, woda pochodząca z młodego orzecha okazuje się też wysokiej jakości kosmetykiem, głównie dzięki zawartym w niej antyoksydantom. Sprawdza się idealnie jako naturalny tonik, czy odżywka wzmacniająca skórę, włosy i paznokcie.

Olej kokosowy Olej kokosowy Fot. Shutterstock

Olej kokosowy

Na szczęście olej kokosowy można już znaleźć nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością ? cieszy się coraz większą popularnością, a co za tym idzie, jest też szerzej dostępny i tańszy. Nic ? tylko się z nim zaprzyjaźnić, a że warto ? na pewno zaraz Was o tym przekonamy!

Jak każdy inny olej, również kokosowy (zwany także masłem kokosowym z uwagi na jego stałą konsystencję) różni się jakością ? najlepiej wybrać olej bio bez żadnych sztucznych dodatków. Powinien to być olej nierafinowany i tłoczony na zimno.

Taki produkt będzie uniwersalny w każdym domu ? przyda się nie tylko w kuchni, ale z powodzeniem zastąpi większość kosmetyków (nie wyłączając nawet pasty do zębów ? zawiera substancje działające pozytywnie na florę bakteryjną jamy ustnej).

W czym tkwi tajemnica jego bogactwa? W wielu wyjątkowych składnikach, spośród których jeden z najciekawszych to wspominany już przy okazji wody kokosowej ? kwas laurynowy wykazujący szerokie właściwości zdrowotne. W oleju znajduje się on w jeszcze wyższym stężeniu niż w wodzie kokosowej.

Co ciekawe, podobnie jak inne występujące w oleju kokosowym kwasy tłuszczowe (m.in.: palmitynowy i mirystynowy), nie przyczyniają się do podwyższenia poziomu tzw. ?złego? cholesterolu. Ze względu na krótką budowę łańcucha szybko zostają przekształcone w energię.

Olej działa również antybakteryjnie, wspomaga organizm w walce z grzybicą i wspiera jego odporność. Dzięki olejowi kokosowemu (jeśli zachowa się umiar w jego używaniu) można również sprawniej pozbywać się zbędnych kilogramów ? przyspiesza on bowiem przemianę materii. Wspomaga w regulacji procesów wydalania.

Polecany jest też jako kosmetyk dla alergików. Bardzo dobrze radzi sobie także z chorobami dermatologicznymi (trądzikiem, wysypkami czy opryszczką). Jest tak delikatny, że nadaje się do pielęgnacji niemowląt. Łagodzi różnego rodzaju podrażnienia, a nawet oparzenia.

Wreszcie ? podobnie jak inne pozyskiwane z kokosu produkty ? jest także świetnym antyoksydantem.

Uniwersalność oleju kokosowego wiąże się również z możliwościami jakie daje w kuchni. Można go używać do pieczenia, smażenia (nie emituje szkodliwych substancji pod wpływem wysokiej temperatury). Z powodzeniem może też zastąpić niezdrowe margaryny i być alternatywą dla masła ? w formie stałej będzie się nadawał idealnie do smarowania pieczywa.

Wydaje się nam, że wymienione atuty oleju kokosowego są przedstawione nieco na wyrost? Zapewniamy, że to jedynie krótki ?wyciąg? z jeszcze bardziej rozbudowanej listy.

Jednym słowem ? warto spróbować!

Zielone koktajle, olej kokosowy i interwały. Sposoby na sylwetkę Mirandy Kerr

Słodkie risotto kokosowe Słodkie risotto kokosowe Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)

Kokosowe alternatywy

Amatorzy kokosowych smaków i aromatów na pewno z wielką przyjemnością będą korzystać również z nieco mniej znanych w Polsce produktów, jak na przykład mąka kokosowa. Jest nie tylko smaczna i wniesie do naszej kuchni ducha egzotyki, ale jej wartości odżywcze są także więcej niż przekonujące.

Mąka (w porównaniu z najpopularniejszą u nas mąką pszenną) ma o wiele więcej białka i błonnika. Polecana jest nie tylko osobom cierpiącym na celiakię (nie zawiera glutenu), ale również chorującym na cukrzycę.

Podobnie atrakcyjnie przedstawia się też cukier kokosowy, zdrowszy od powszechnie stosowanego w naszych kuchniach cukru z buraków czy trzciny cukrowej. Jest niezwykle aromatyczny i posłodzone nim napoje, desery czy inne potrawy, staną się wyjątkowe, również z dietetycznego punktu widzenia. Cukier kokosowy charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Nie należy jednak traktować cukru kokosowego jako niskokalorycznego słodzika. Tak naprawdę ma tyle samo kalorii, co tradycyjny cukier.

Kokosowe menu można rozbudować o wiele innych produktów. Jedno jest pewne, będzie ono nie tylko smaczne i aromatyczne, ale również zdrowe!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.