Karaibskie smoothie, komosa ryżowa na słodko, jaglanka. Trenerki fitness pokazują swoje śniadania

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia. Napędza on nasz metabolizm na wyższe obroty. Ważne, żeby był on zbilansowany i dodał energii na resztę dnia. Zobacz co rano jedzą największe trenerki fitness!
Śniadanie Anny Lewandowskiej Śniadanie Anny Lewandowskiej Anna Lewandowska, hpba.pl

Śniadanie Ani Lewandowskiej

Na swoje śniadanie Ania Lewandowska stara się jeść zróżnicowane produkty. Jednak najczęściej jest to danie na słodko.

1. Mus z nasionami chia, borówkami i bananem

Osoby mające problemy z trawieniem powinny jeść banany na ciepło. W przepisie przedstawione są 2 wersje musu: na ciepło i na zimno.

Składniki: 2/3 dojrzałego banana; 1 szklanka mleka kokosowego; 2 łyżki kakao 80 proc.; szczypta cynamonu; 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; 2 łyżki nasion chia (można je zastąpić siemieniem lnianym); daktyl; 1 łyżeczka miodu; borówki na wierzch; pokruszona surowa czekolada.

1. Kasza jaglana z daktylami, malinami i truskawkami

Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej (ok 100 g); pół szklanki żurawiny zalanej wrzątkiem; 3 daktyle; dowolne orzechy; pestki dyni i słonecznika; łyżka masła klarowanego; przyprawy korzenne; łyżka miodu; świeże owoce.

Kaszę zalewamy wrzątkiem, gdy się zagotuje, odlewamy wodę. Dolewamy świeży wrzątek. Gotujemy 15 minut dodając daktyle i żurawinę. Dodajemy masło. Teraz można całość zmiksować lub nie. Do miseczek dodajemy sezonowe owoce i miód.

3. Płatki owsiane z malinami i granatem

Składniki: płatki owsiane; złociste siemię lniane; pestki słonecznika; miód.

Płatki zostawiamy na noc w ciepłej wodzie (pozwala to zneutralizować szkodliwe działanie glutenu). Rano je podgotowujemy, dodajemy wody. Mieszamy z łyżką złocistego siemienia lnianego, pestkami słonecznika, łyżką miodu. Na wierzch kładziemy świeże maliny.


Przeczytaj poradnik "Żyj zdrowo i aktywnie z Anną Lewandowską">>

Śniadanie Ewy Chodakowskiej Śniadanie Ewy Chodakowskiej Ewa Chodakowska, facebook.com/chodakowskaewa

Śniadanie Ewy Chodakowskiej

Ewa Chodakowska stara się urozmaicać swoje śniadania. Czasami swój pierwszy posiłek je na słodko, włączając w niego sezonowe owoce i orzechy, ale często na słono uzupełniając dietę w jajka, pełnoziarniste pieczywo, świeże warzywa i twaróg.

1. Kasza jaglana z granatem, orzechami nerkowca, bananem i truskawkami

Składniki: kasza jaglana 4 łyżki; mleko 2% tł. lub mleko roślinne 1 szklanka; banan 1/2 średniego; orzechy nerkowca 1 łyżka; ziarna z 1/2 granatu.

Kaszę jaglaną gotujemy na mleku, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do ugotowanej kaszy dodajemy pokrojonego banana, orzechy nerkowca oraz ziarna granatu.

2. Owsianka z bananem, migdałami i malinami

Skłądniki: 1 szklanka mleka 2% tł./mleka roślinnego; 4 łyżki płatków owsianych; 1/2 średniego banana, 1 szklanka malin; 1 łyżeczka posiekanych migdałów.

Płatki owsiane gotujemy na mleku. Dodajemy pokrojonego banana i maliny. Gotową owsiankę posypujemy posiekanymi migdałami.

3. Placki owsiane z bananem i truskawkami

Potrzebujemy 3 białek jaj, płatków górskich, mleka sojowego oraz łyżeczki wody. Całość blendujemy i formujemy na patelni w małe naleśniki. Dekorujemy owocami.


Sprawdź poradnik "Zmień swoje życie z Ewą Chodakowską" >>

Śniadanie Ady Palki Śniadanie Ady Palki Ada Palka, facebook.com/TrenerPersonalnyAdriannaPalka

Śniadanie Ady Palki

Ada Palka woli słodkie śniadania. Zazwyczaj je owoce pomieszane z różnymi nasionami albo smoothie. Do tego pije świeżo wyciśnięty sok i kawę.

1. Sałatka owocowa

Składniki: ananas; arbuz; mango; melon; jogurt grecki; pestki dyni; płatki owsiane.

2. Koktajl z buraka, dzikiej róży i jabłka

Składniki: sok z buraka; jabłko; dzika róża.

3.Owocowa miseczka

Mieszanka ananasa, melona i winogoron z jogurtem, orzechami, płatkami owsianymi i różnymi nasionami.

Śniadanie Jillian Michaels Śniadanie Jillian Michaels Jillian Michaels, www.jillianmichaels.com

Śniadanie Jillian Michaels

Amerykańskie śniadania trochę różnią się od tych co nam serwują polskie trenerki fitness.

1. Pełnoziarniste naleśniki z owocami leśnymi i syropem klonowym

Składniki: syrop klonowy; mleczko kokosowe; jogurt grecki; płatki owsiane; proszek od pieczenia; cynamon; 2 kurze jajka; ekstrakt z wanilii; maliny; borówki; jagody.

2. Truskawkowo- bananowy koktajl

Potrzebujemy 1 jabłko, miseczkę świeżych lub mrożonych truskawek oraz średniej wielkości banana.

3. Jajko po benedyktyńsku ze szpinakiem

Składniki: 1 kurze jajko; sól; pieprz; ocet; miska szpinaku; średniej wielkości pomidor; 2 kawałki pełnoziarnistego pieczywa.

Do gotującej się wody w garnku dodajemy octu oraz szczyptę soli. Robimy łyżką wir i wrzucamy w jego środek jajko. W osobnym garnku gotujemy szpinak. Kroimy pomidora i opiekamy pieczywo w tosterze. Dodajemy przyprawy.

Śniadanie Sylwii Wiesenberg Śniadanie Sylwii Wiesenberg Sylwia Wiesenberg, facebook.com/pages/Tonique-Fitness-by-Sylwia-Wiesenberg

Śniadanie Sylwii Wiesenberg

1. Śniadanie po francusku

Świeży rogalik z ciasta francuskiego z dżemem morelowym domowej roboty.

2. Słodka mieszanka z komosą ryżową

Składniki: komosa ryżowa; mleko sojowe; morwa; daktyle; nasiona konopii; jadalne kwiaty.

3. Lekki serek ricotta

Połączony z lokalnym miodem, bazylią, miętą oraz soczystymi figami.

Śniadanie Sylwii Szostak Śniadanie Sylwii Szostak Sylwia Szostak, facebook.com/SylwiaNawratmodel

Śniadanie Sylwii Szostak

1. Mieszanka arbuza, borówek amerykańskich i orzechów

2. Owsianka zalana wodą z truskawkami

Składniki: płatki owisane górsakie; migdały; truskawki; odżywka białkowa

3. Płatki migdałów z melonem

Składniki: płatki migdałów; orzeszki laskowe; melon oraz czekoladowa odżywka białkowa.

Śniadanie Tifanny Rothe Śniadanie Tifanny Rothe Tiffany Rothe, acebook.com/TiffanyRotheWorkouts

Śniadanie Tifanny Rothe

1. Tropikalne smoothie z gujawą, ananasem i bananem

Potrzebujemy świeżej gujawy, świeżego ananasa, banana, pół szklanki soku z ananasa oraz lodu.

2. Jabłkowo- migdałowe kuleczki

Składniki: płatki owsiane; jedno jabłko; 3-4 łyżki masła migdałowego; 2 łyżeczki nasion chia; cynamon oraz syrop z agawy. Wszystko blendujemy i formujemy w kulki. Obtaczamy wiórkami kokosowymi albo płatkami owsianymi.

3. Karaibskie smoothie z mango

Potrzebujemy 8 zmrożonych kawałków mango, pół szklanki mleczka kokosowego oraz nasion chia. Wszystko blendujemy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA