Na swoje śniadanie Ania Lewandowska stara się jeść zróżnicowane produkty. Jednak najczęściej jest to danie na słodko.
1. Mus z nasionami chia, borówkami i bananem
Osoby mające problemy z trawieniem powinny jeść banany na ciepło. W przepisie przedstawione są 2 wersje musu: na ciepło i na zimno.
Składniki: 2/3 dojrzałego banana; 1 szklanka mleka kokosowego; 2 łyżki kakao 80 proc.; szczypta cynamonu; 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; 2 łyżki nasion chia (można je zastąpić siemieniem lnianym); daktyl; 1 łyżeczka miodu; borówki na wierzch; pokruszona surowa czekolada.
1. Kasza jaglana z daktylami, malinami i truskawkami
Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej (ok 100 g); pół szklanki żurawiny zalanej wrzątkiem; 3 daktyle; dowolne orzechy; pestki dyni i słonecznika; łyżka masła klarowanego; przyprawy korzenne; łyżka miodu; świeże owoce.
Kaszę zalewamy wrzątkiem, gdy się zagotuje, odlewamy wodę. Dolewamy świeży wrzątek. Gotujemy 15 minut dodając daktyle i żurawinę. Dodajemy masło. Teraz można całość zmiksować lub nie. Do miseczek dodajemy sezonowe owoce i miód.
3. Płatki owsiane z malinami i granatem
Składniki: płatki owsiane; złociste siemię lniane; pestki słonecznika; miód.
Płatki zostawiamy na noc w ciepłej wodzie (pozwala to zneutralizować szkodliwe działanie glutenu). Rano je podgotowujemy, dodajemy wody. Mieszamy z łyżką złocistego siemienia lnianego, pestkami słonecznika, łyżką miodu. Na wierzch kładziemy świeże maliny.
Przeczytaj poradnik "Żyj zdrowo i aktywnie z Anną Lewandowską">>
Ewa Chodakowska stara się urozmaicać swoje śniadania. Czasami swój pierwszy posiłek je na słodko, włączając w niego sezonowe owoce i orzechy, ale często na słono uzupełniając dietę w jajka, pełnoziarniste pieczywo, świeże warzywa i twaróg.
1. Kasza jaglana z granatem, orzechami nerkowca, bananem i truskawkami
Składniki: kasza jaglana 4 łyżki; mleko 2% tł. lub mleko roślinne 1 szklanka; banan 1/2 średniego; orzechy nerkowca 1 łyżka; ziarna z 1/2 granatu.
Kaszę jaglaną gotujemy na mleku, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do ugotowanej kaszy dodajemy pokrojonego banana, orzechy nerkowca oraz ziarna granatu.
2. Owsianka z bananem, migdałami i malinami
Skłądniki: 1 szklanka mleka 2% tł./mleka roślinnego; 4 łyżki płatków owsianych; 1/2 średniego banana, 1 szklanka malin; 1 łyżeczka posiekanych migdałów.
Płatki owsiane gotujemy na mleku. Dodajemy pokrojonego banana i maliny. Gotową owsiankę posypujemy posiekanymi migdałami.
3. Placki owsiane z bananem i truskawkami
Potrzebujemy 3 białek jaj, płatków górskich, mleka sojowego oraz łyżeczki wody. Całość blendujemy i formujemy na patelni w małe naleśniki. Dekorujemy owocami.
Ada Palka woli słodkie śniadania. Zazwyczaj je owoce pomieszane z różnymi nasionami albo smoothie. Do tego pije świeżo wyciśnięty sok i kawę.
1. Sałatka owocowa
Składniki: ananas; arbuz; mango; melon; jogurt grecki; pestki dyni; płatki owsiane.
2. Koktajl z buraka, dzikiej róży i jabłka
Składniki: sok z buraka; jabłko; dzika róża.
3.Owocowa miseczka
Mieszanka ananasa, melona i winogoron z jogurtem, orzechami, płatkami owsianymi i różnymi nasionami.
Amerykańskie śniadania trochę różnią się od tych co nam serwują polskie trenerki fitness.
1. Pełnoziarniste naleśniki z owocami leśnymi i syropem klonowym
Składniki: syrop klonowy; mleczko kokosowe; jogurt grecki; płatki owsiane; proszek od pieczenia; cynamon; 2 kurze jajka; ekstrakt z wanilii; maliny; borówki; jagody.
2. Truskawkowo- bananowy koktajl
Potrzebujemy 1 jabłko, miseczkę świeżych lub mrożonych truskawek oraz średniej wielkości banana.
3. Jajko po benedyktyńsku ze szpinakiem
Składniki: 1 kurze jajko; sól; pieprz; ocet; miska szpinaku; średniej wielkości pomidor; 2 kawałki pełnoziarnistego pieczywa.
Do gotującej się wody w garnku dodajemy octu oraz szczyptę soli. Robimy łyżką wir i wrzucamy w jego środek jajko. W osobnym garnku gotujemy szpinak. Kroimy pomidora i opiekamy pieczywo w tosterze. Dodajemy przyprawy.
1. Śniadanie po francusku
Świeży rogalik z ciasta francuskiego z dżemem morelowym domowej roboty.
2. Słodka mieszanka z komosą ryżową
Składniki: komosa ryżowa; mleko sojowe; morwa; daktyle; nasiona konopii; jadalne kwiaty.
3. Lekki serek ricotta
Połączony z lokalnym miodem, bazylią, miętą oraz soczystymi figami.
1. Mieszanka arbuza, borówek amerykańskich i orzechów
2. Owsianka zalana wodą z truskawkami
Składniki: płatki owisane górsakie; migdały; truskawki; odżywka białkowa
3. Płatki migdałów z melonem
Składniki: płatki migdałów; orzeszki laskowe; melon oraz czekoladowa odżywka białkowa.
1. Tropikalne smoothie z gujawą, ananasem i bananem
Potrzebujemy świeżej gujawy, świeżego ananasa, banana, pół szklanki soku z ananasa oraz lodu.
2. Jabłkowo- migdałowe kuleczki
Składniki: płatki owsiane; jedno jabłko; 3-4 łyżki masła migdałowego; 2 łyżeczki nasion chia; cynamon oraz syrop z agawy. Wszystko blendujemy i formujemy w kulki. Obtaczamy wiórkami kokosowymi albo płatkami owsianymi.
3. Karaibskie smoothie z mango
Potrzebujemy 8 zmrożonych kawałków mango, pół szklanki mleczka kokosowego oraz nasion chia. Wszystko blendujemy.