Wszystko, czego nie wiedziałeś o truskawkach

Truskawki mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwbiegunkowe i moczopędne. Naukowcy stwierdzili, że truskawki mogą neutralizować rakotwórcze działanie nitrozoamin, które spożywamy z mięsem.
Pyszne i zdrowe truskawki Pyszne i zdrowe truskawki Fot. shutterstock

Cechy charakterystyczne truskawek

Artykuł pochodzi z magazynu Tylko Zdrowie. Do kupienia w środy z Gazetą Wyborczą.

 

Tylko Zdrowie

Artykuł pochodzi z magazynu Tylko Zdrowie. Do kupienia w środy z Gazetą Wyborczą.

Truskawka to bylina z rodzaju poziomki powstała w Europie w końcu XVIII w. ze skrzyżowania poziomki wirginijskiej i dużej poziomki chilijskiej. Jest więc uszlachetnioną w wyniku skomplikowanych i długotrwałych zabiegów hodowlanych poziomką.

Cechą charakterystyczną truskawek i poziomek jest znaczna zawartość kwasów organicznych, które nadają im orzeźwiający smak, pobudzają łaknienie i wydzielanie soków trawiennych. Węglowodany są głównym składnikiem suchej substancji owoców. Występują w niej dobrze rozpuszczające się w wodzie sacharoza, glukoza, mannoza.

Truskawki nie zawierają zbyt dużo związków azotowych, natomiast wiele związków aromatycznych nadaje owocom przyjemny, silny zapach. Związki te uwalniają się szybko, zwłaszcza w podwyższonej temperaturze. Nie wolno ich także moczyć w wodzie, jedynie należy myć pod jej bieżącym strumieniem (odszypułkowuje się po umyciu).

Truskawki Truskawki Fot. Tomasz Szambelan / Agencja Wyborcza.pl

Działanie truskawek

Truskawki i poziomki mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwbiegunkowe i moczopędne. W medycynie ludowej krajów zachodniej Europy były uznawane za korzystnie działające na skórę i stosowano je w leczeniu trądziku, grzybic, owrzodzeń i oparzeń słonecznych. Przez wieki przypisywano truskawkom wiele właściwości leczniczych. Uważano, że usuwają kamienie nerkowe, przynoszą ulgę przy zapaleniu stawów, dnie i w reumatyzmie.

Badania przeprowadzone w Kanadzie wykazały także wirusobójczy wpływ tych owoców w hodowlach komórkowych. Stwierdzono ich skuteczność w zwalczaniu np. wirusów Coxsackie i Herpes. Naukowcy włoscy uznali, że truskawki mogą neutralizować rakotwórcze działanie nitrozoamin.

Zalety jedzenia truskawek

Zalety truskawek i poziomek są powszechnie znane i bardzo cenione. Szczególnie na uwagę zasługuje wysoka zawartość witaminy C w tych owocach. W składzie obecne są też inne witaminy, a także żelazo, wapń, fosfor, magnez, mangan (na urodę, włosy). Owoce nie są zbyt kaloryczne.

Pyszne truskawki Pyszne truskawki Fot. Shutterstock

Kto powinien jeść truskawki

Owoce truskawek powinny jeść osoby z nieżytami wątroby i nerek, chorzy na płuca, dzieci i rekonwalescenci oraz chorzy na cukrzycę, ponieważ cukier zawarty w truskawkach jest łatwo przyswajalny. Uważa się, że truskawki i poziomki jako bogate w pektyny mogą mieć korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając stężenie cholesterolu.

Zdarza się jednak czasem, że owoce te mogą wywoływać reakcje alergiczne w postaci pokrzywki. Wysypka jest wynikiem nadprodukcji w organizmie histaminy. Przyczynia się do tego nieznany alergen występujący w tych owocach. Truskawki zawierają dużo salicylanów i dlatego nie powinny ich jeść osoby uczulone na aspirynę.

Truskawki na urodę

Truskawki i poziomki mają korzystny wpływ na urodę, i to nie tylko zjadane, ale również w postaci maseczek upiększających. Po kilkudniowej kuracji truskawkowej i poziomkowej cera staje się gładka jak u niemowlęcia (nakłada się na twarz rozgniecione owoce aż do wyschnięcia, a potem zmywa je letnią wodą).

Więcej o:
Copyright © Agora SA