Tabletki na odchudzanie - jakie powinny zawierać składniki?

"Skuteczne tabletki na odchudzanie", "najlepsze tabletki na odchudzanie" to frazy, których często szukamy w internecie. Wydaje nam się, że dzięki nim schudniemy łatwo i szybko. Czy naprawdę działają? Które z nich są bezpieczne dla zdrowia? Na które warto uważać? Jakie składniki powinny zawierać, żeby zadziałały? Wątpliwości rozwiewa dietetyczką Katarzyną Błażejewską.
Suplementy diety Suplementy diety shutterstock

Tabletki na odchudzanie - czy są bezpieczne dla organizmu?

rusz się

To, czy tabletki na odchudzanie są bezpieczne dla naszego organizmu, zależy od zawartych w nich składników - jeżeli są one legalne, zatwierdzone przez EFSA i inne jednostki zajmujące się bezpieczeństwem żywieniowo-farmaceutycznym oraz przyjmowane zgodnie z zaleceniami, będę one bezpieczne. Niestety "na czarnym rynku" dostępne są również przeróżne niebezpieczne specyfiki - takie jak pochodne amfetaminy czy jaja tasiemców.

Suplementy to nie wszystko

Żeby schudnąć nie wystarczy jedynie przyjmowanie tabletek na odchudzanie. Zazwyczaj producent podaje dodatkowe zalecenia - produkty zawierające L-karnitynę będą np. skuteczne przy zwiększonym wysiłku fizycznym. Wszystkie te produkty mają za zadanie ułatwić nam proces odchudzania, przyspieszyć go. Zdrowo jest chudnąć 0,5-1 kg tygodniowo.

Uważaj na środki przeczyszczające, za dużo kofeiny i błonnika

ZOBACZ: GROŹNE SUPLEMENTY DIETY, CZEGO NIE NALEŻY STOSOWAĆ?

Środki przeczyszczające rozleniwiają naturalne mechanizmy działania naszych jelit, dlatego należy robić przerwy w ich stosowaniu. Przekraczanie dawek produktów z kofeiną może skutkować wysokim ciśnieniem i rozdrażnieniem. Nadmierne (niefizjologiczne) dawki błonnika mogą zmniejszać wchłanianie niektórych pierwiastków. Nawet multiwitamina w nadmiarze może być szkodliwa. Jeżeli będziemy jednak stosowali suplementy z rozwagą i zgodnie z zaleceniami producenta nic nam nie grozi.

Na kolejnych slajdach przedstawiamy składniki, które powinny zawierać tabletki na odchudzanie, aby były bezpieczne dla zdrowia.

Zielona herbata Zielona herbata Shutterstock

Zielona herbata

Zielona herbata to dobry składnik suplementów. Ma wiele korzyści i pomaga w utracie zbędnych kilogramów. Zapobiega wielu chorobom (krążenia czy nowotworom). Głównym składnikiem odpowiedzialnym za większość tych korzyści są flawonoidy -EGCG (galusan epigallokatechiny). Ma on właściwości przeciwutleniające, które mają pozytywny wpływ na zdrowie

Katechiny zawarte w zielonej herbacie w połączeniu z inuliną mogą mieć korzystne efekty na masę ciała i skład ciała u osób z nadwagą przy stosowaniu przynajmniej przez 3 tygodnie.

Badano wpływ zielonej herbaty, dawki dostarczającej 856 mg EGCG u osób z otyłością i cukrzycą. Zaobserwowano większą redukcję obwodu w pasie w porównaniu do grupy kontrolnej.

Dawka: 1 filiżanka zielonej herbaty (2g zaparzonej herbaty) zawiera 70-160mg EGCG, picie 2-3 filiżanek herbaty dziennie pomoże utrzymać dobry metabolizm.

Zielona kawa

ZOBACZ TEŻ: KAWA CZY HERBATA - CO PIĆ PODCZAS ODCHUDZANIA?

Ziarna zielonej kawy zawierają kwasy chlorogenowe. Polifenole w zielonej kawie korzystnie wpływają na utratę wagi, zmniejszając wchłanianie węglowodanów, cukrów i tłuszczy. Pomaga schudnąć, ale również utrzymać uzyskane rezultaty.

Dawka: Z badań wynika, że optymalna dawka ekstraktu zielonej kawy to 350-400mg, 30 minut przed posiłkiem 3 razy dziennie. Przy niższej dawce lub przy rzadszym stosowaniu nadal będzie skuteczny, lecz będzie miał mniejsze efekty utraty masy ciała.

Witania ospała bardzo często wchodzi w skład ziołowych suplementów diety Witania ospała bardzo często wchodzi w skład ziołowych suplementów diety Shutterstock

L-karnityna

L-karnityna bierze udział w stymulacji przemian metabolicznych kwasów tłuszczowych, zwiększając ich wykorzystanie jako energię w 70%. Hamuje powstawanie tkanki tłuszczowej poprzez spalanie kwasów tłuszczowych, zmniejsza tym samym zapotrzebowanie kaloryczne i zwiększa tolerancję na wysiłek (hamuje to rozwój otyłości i miażdżycy). Organizm dorosłego człowieka o masie 70 kg jest w stanie zsyntetyzować 11-34 mg L-karnityny dziennie (160-480 mg/kg masy ciała). Ilość L-karnityny dostarczana codziennie z dietą wynosi średnio 20-200 mg. Przy diecie z dużą zawartością wołowiny może ona dochodzić do 300 mg/dziennie. Niedobór L-karnityny hamuje spalanie kwasów tłuszczowych, natomiast nasila się glikoliza, co prowadzi do zmniejszania puli glikogenu w organizmie.

ZOBACZ: WSZYSTKO O SUPLEMENTACH DIETY - PRAWDY I MITY

W ostatnich latach, pomimo pewnych kontrowersji, zaleca się stosowanie L-karnityny jako suplementu osobom uprawiającym różne dyscypliny sportowe, którym towarzyszy duży wysiłek fizyczny, w celu wydłużenia czasu i intensywności treningu. Wskazaniem do suplementacji była obserwacja, że po długotrwałym wysiłku w organizmie dochodzi do obniżenia ilości wolnej L-karnityny. Wyniki niektórych badań doświadczalnych wskazują, że stosowanie L-karnityny przed wysiłkiem fizycznym zwiększa wytrzymałość i odporność na przeciążenia i zmęczenie.

Ponieważ około 3/4 dziennego zapotrzebowania na L-karnitynę pokrywa dieta, a tylko 1/4 pochodzi z syntezy, przy stwierdzonym jej niedoborze w organizmie jej suplementacja jest w pełni uzasadniona.

Uważa się, że zdecydowanie wyższe dawki L-karnityny (2-6 g) powinny być stosowane przy zwiększonym wysiłku fizycznym (trening rekreacyjny i wyczynowy). Wynika to z tego, że biodostępność L-karnityny w stosowanych doustnie preparatach w przewodzie pokarmowym jest niewielka (około 20%). Dlatego, żeby osiągnąć odpowiednie stężenie L-karnityny w surowicy krwi i tkankach należy przyjmować jej większe dawki. Jednak uważa się, że dawki te nie powinny przekraczać 3 g dziennie. Istnieją dane, że ilość do 3 g dziennie, wydaje się bezpieczna oraz że należy ją przyjmować na czczo i na około 0,5-1 godz. przed wysiłkiem fizycznym. Uzupełnianie L-karnityny w organizmie zaleca się nie tylko sportowcom, osobom ćwiczącym rekreacyjnie, ale również osobom otyłym, z tendencją do tycia oraz osobom odchudzającym się

Dawka: Mimo wielu badań nie ustalono ostatecznie dziennej dawki. Dawka L-karnityny jako suplementu diety waha się od 100mg do 2g dziennie. Osoby dorosłe - 250mg do 2g, 2-3 razy dziennie. Osoby zdrowe nie powinny przekraczać 2g dziennie. Ewentualnie przy wzmożonym wysiłku fizycznym można stosować większe dawki (2g - 6g).

Chrom

Chrom jest odpowiedzialny za przemiany metaboliczne glukozy, niektórych białek i tłuszczów. Pobudza on aktywność insuliny na poziomie komórkowym i ogólnoustrojowym, dlatego często jest wykorzystywany jako składnik tabletek na odchudzanie.

W ostatnich latach obserwuje się duże zainteresowanie tabletkami zawierającymi chrom. bierze on udział w metabolizmie węglowodanów i lipidów. Suplementy te są obecnie szeroko reklamowane w mediach, z przeznaczeniem do regulacji glikemii u cukrzyków, wspomagających odchudzanie oraz dla sportowców. Jednak wyniki wielu badań klinicznych i eksperymentalnych nie potwierdzają skuteczności działania takich tabletek w odniesieniu do poprawy wskaźników gospodarki węglowodanowej oraz lipidowej u osób odchudzających się. Kolejny istotny aspekt to, że przy zażywaniu tabletek z chromem należy zachować szczególną ostrożność, z uwagi na możliwość wystąpienia efektów toksycznych, a także interakcji antagonistycznych z innymi mikroelementami, zwłaszcza z żelazem.

ZOBACZ TEŻ: JAKIE TABLETKI I KURACJE REKLAMUJĄ GWIAZDY?

Dawka: Bezpieczne i zalecane dzienne spożycie dla osób dorosłych to 50-200 g dziennie. Wiadomo jednak, że spożycie chromu w diecie jest bardzo małe. Wystarczające spożycie chromu ustalono na podstawie średniego poziomu spożycia, dla kobiet wynosi ono 25 g dziennie, natomiast dla mężczyzn 35 g. Na podstawie badań przeprowadzonych w Polsce, spożycie chromu wśród osób chorych na cukrzycę typu 2 jest na poziomie 36,2 - 58,7 g na dzień.

Garcinina Cambogia (kwas hydroksycytrynowy HCA)

Kwas HCA znajdujący się w owocu Garcinia cambogia ma silne właściwości spalające tłuszcz. Odpowiedzialny jest za hamowanie apetytu, hamowanie przemian węglowodanów w tłuszcze - blokuje proces lipogenezy, chroniąc tym samym przyjęte z pożywieniem węglowodany przed przemianą w tłuszcz.

JAKIE SĄ DOBRE SUPLEMENTY DLA KOBIET?

Dawka: Badania dowodzą, że stosowanie nawet niskich dawek HCA (900mg/dzień) w ciągu 2 tygodni, podtrzymuje uczucie sytości i zmniejsza zapotrzebowanie na energię.

Cykoria Cykoria SHUTTERSTOCK

Cykoria

Cykoria to źródło fruktanów (inuliny i fruktooligosacharydów - FOS). Fruktany to węglowodany nie trawione przez enzymy przewodu pokarmowego, ale ulegające degradacji pod wpływem flory bakteryjnej jelita grubego. Ich pozytywny wpływ na zdrowie wynika z korzystnych zmian w mikroflorze jelita grubego, stymulowania rozwoju Lactobaccillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum i jednocześnie hamowania rozwoju bakterii szkodliwych. Fruktany wykazują ponadto właściwości obniżające poziom cholesterolu, regulują gospodarkę węglowodanową w organizmie i zwiększają biodostępność składników mineralnych (Ca, Mg,Fe).

Ostatnie badania wskazują, że fruktany typu inuliny w postaci ekstraktu z korzenia cykorii wpływają na regulację apetytu oraz metabolizm lipidów i glukozy poprzez wpływ na produkcję GLP-1 (glucagon-like peptide-1) w jelicie. Rodzaj agawy rosnącej w różnych regionach Meksyku również zawiera fruktany o podobnych właściwościach, ale tylko w kilku badaniach odnotowano ich fizjologiczny efekt po dodaniu do diety. W badaniach przeprowadzonych na myszach, przyrost masy ciała i dzienne spożycie myszy, które otrzymywały fruktany były znacznie niższe niż u myszy otrzymujących standardową dietę bez fruktanów. Zaobserwowano również niższe stężenia cholesterolu i glukozy.

Dawka: badane dawki fruktanów mające wpływ na zwiększenie liczby korzystnych bifidobacterii - min 4 g/ dobę do 40 g/ dobę. Dawki powyżej 20 g/d mogą powodować dyskomfort ze strony przewodu pokarmowego.

Cynamon Cynamon red.

Ekstrakt z kory cynamonowca

Badania pokazują, że składniki zawarte w ekstrakcie z cynamonu zwiększają wrażliwość na insulinę poprzez pobudzenie sygnalizacji insuliny w mięśniach szkieletowych i zwiększenie transportu glukozy do wnętrza komórek (stabilny poziom glukozy we krwi wpływa na łaknienie). Badania kliniczne wykazały, że preparaty ekstraktu z cynamonu obniżały stężenia glukozy w surowicy oraz wpływały korzystnie na profil lipidowy u osób chorych na cukrzycę typu 2, należy jednak zwrócić uwagę, że nie wszyscy badacze potwierdzają te obserwacje.

Dawka: 1, 3, 6 g/ d - dawki stosowane w badaniach, które przynosiły efekt obniżenia poziomu glukozy (o 10-29%)

Opuncja figowa

Opuncja figowa może wykazywać korzystne działanie na poziom glukozy we krwi oraz wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Dawka: 200 mg, 16 tygodni - bezpieczna dawka, 400 mg zastosowana po teście obciążenia glukozą - skuteczna dawka w odniesieniu do wpływu na obniżenie poziomu glukozy.

Chińskie tabletki na odchudzanie, czeskie tabletki na ochudzanie

UWAGA! To bardzo niebezpieczne preparaty, które pozbawiły życia wiele osób, a w najlepszym wypadku uszkodziły poważnie zdrowie.

Chińskie tabletki na odchudzanie to zazwyczaj silnie działające narkotyki m.in. pochodne amfetaminy oraz silnie działających trucizn np. pestycydów i herbicydów.

Czeskie tabletki na odchudzanie działą bezpośrednio na układ nerwowy poprzez zawartość m.in. phenterminy, czyli pochodnej amfetaminy. One - podobnie jak chińskie tabletki - zostały wycofane ze sprzedaży w większości krajów.

Więcej o: