Składniki:
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
1 duży ugotowany i obrany burak
1 czerwona cebula
200 g ugotowanej fasoli
5 plasterków wędzonego boczku
Przygotowanie:
Do naczynia wyłóż mieszankę sałat. Boczek i buraka pokrój w plastry. Dodaj cebulę posiekaną w piórka. Całość posyp fasolą. W tej kompozycji świetnie pasuje sos z pieczonym czosnkiem i rozmarynem (zobacz następny slajd).
Autor: Jan Kuroń
Dressing znakomicie będzie komponował się z cięższymi mięsami (np. wieprzowina) lub wyraźnymi w smaku rybami, takimi jak karp. Ponadto pasuje do kompozycji na bazie warzyw korzennych (burak, seler).
Składniki:
Główka czosnku
60 ml oliwy z oliwek
1 gałązka świeżego rozmarynu
Sól, pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Główkę czosnku obetnij u górze (2 mm od szczytu). Podlej kilkoma kroplami oliwy i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Zmieszaj oliwę z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i bardzo drobno posiekanym rozmarynem. Następnie wypchnij czosnek z łupin i dodaj do dressingu. Całość zmiksuj blenderem.
Autor: Jan Kuroń
Składniki:
1/2 opakowania mieszanki sałat Fit&Easy Active
1/2 opakowania szpinaku
200 g obranych krewetek
15 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Odrobina chili
Sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Krewetki zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, chili, posiekanym czosnku oraz pieprzu. Ugrilluj je na patyczkach od szaszłyków lub patelni grillowej z odrobiną oliwy (1,5 minuty z każdej strony). Na koniec owoce morza posól. Do naczynia wysyp mieszankę sałat oraz szpinak, dodaj połówki pomidorków i krewetki. Taką kompozycję proponuję podać z sosem salsa verde na bazie natki pietruszki lub z dressingiem marie-rose.
Autor: Jan Kuroń
Składniki:
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend
1 fenkuł
200 g obranego bobu
Jasna część małego pora
10 pomidorków koktajlowych
Garść prażonych pestek słonecznika
Przepisy:
Odkrój zielone części fenkułu i pokrój go na cieniutkie plasterki. Możesz go ewentualnie zamarynować w odrobinie oliwy z solą i sokiem z cytryny. Mieszankę sałat wyłóż do naczynia, dodaj koper włoski, bób, posiekanego pora i połówki pomidorków. Całość posyp pestkami słonecznika. Do tej sałaty proponuję winegret, salsa verde o wyczuwalnej nucie cząbru.
Autor: Jan Kuroń
Składniki:
200 g jarmużu Fit&Easy
Sok z 1/2 cytryny
Łyżka oliwy
Pół łyżeczki pieprzu cayenne
Sól
Przygotowanie:
Jarmuż umyj i osusz, dopraw sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem i solą. Wymieszaj dokładnie. Tak przyprawiony jarmuż rozłóż na papierze do pieczenia i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 150 0C, piecz przez ok. 10-12 minut.