Dietetyczne przepisy na imprezę [5 PRZEPISÓW]

Co do jedzenia przygotować na imprezę? Często zdarza się, że na stole pojawiają się słone i tłuste przekąski, chipsy i słodycze. Zobacz kilka ciekawych przepisów na dania, które możesz zaserwować swoim gościom.
Sałatka z wędzonym boczkiem Sałatka z wędzonym boczkiem fit&easy

Sałata z wędzonym boczkiem, burakiem i fasolą

Składniki:

1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active

1 duży ugotowany i obrany burak

1 czerwona cebula

200 g ugotowanej fasoli

5 plasterków wędzonego boczku

Przygotowanie:

Do naczynia wyłóż mieszankę sałat. Boczek i buraka pokrój w plastry. Dodaj cebulę posiekaną w piórka. Całość posyp fasolą. W tej kompozycji świetnie pasuje sos z pieczonym czosnkiem i rozmarynem (zobacz następny slajd).

Autor: Jan Kuroń

Sos z pieczonym czosnkiem i rozmarynem Sos z pieczonym czosnkiem i rozmarynem fit&easy

Sos z pieczonym czosnkiem i rozmarynem

Dressing znakomicie będzie komponował się z cięższymi mięsami (np. wieprzowina) lub wyraźnymi w smaku rybami, takimi jak karp. Ponadto pasuje do kompozycji na bazie warzyw korzennych (burak, seler).

Składniki:

Główka czosnku

60 ml oliwy z oliwek

1 gałązka świeżego rozmarynu

Sól, pieprz

1 łyżeczka soku z cytryny

1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Główkę czosnku obetnij u górze (2 mm od szczytu). Podlej kilkoma kroplami oliwy i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Zmieszaj oliwę z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i bardzo drobno posiekanym rozmarynem. Następnie wypchnij czosnek z łupin i dodaj do dressingu. Całość zmiksuj blenderem.

Autor: Jan Kuroń

Sałatka z grillowanymi krewetkami Sałatka z grillowanymi krewetkami fit&easy

Sałata z grillowanymi krewetkami i szpinakiem

Składniki:

1/2 opakowania mieszanki sałat Fit&Easy Active

1/2 opakowania szpinaku

200 g obranych krewetek

15 pomidorków koktajlowych

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz

Oliwa z oliwek

Odrobina chili

Sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Krewetki zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, chili, posiekanym czosnku oraz pieprzu. Ugrilluj je na patyczkach od szaszłyków lub patelni grillowej z odrobiną oliwy (1,5 minuty z każdej strony). Na koniec owoce morza posól. Do naczynia wysyp mieszankę sałat oraz szpinak, dodaj połówki pomidorków i krewetki. Taką kompozycję proponuję podać z sosem salsa verde na bazie natki pietruszki lub z dressingiem marie-rose.

Autor: Jan Kuroń

Sałatka z fenkułem, bobem i porem Sałatka z fenkułem, bobem i porem fit&easy

Sałata z fenkułem, bobem i porem

Składniki:

1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend

1 fenkuł

200 g obranego bobu

Jasna część małego pora

10 pomidorków koktajlowych

Garść prażonych pestek słonecznika

Przepisy:

Odkrój zielone części fenkułu i pokrój go na cieniutkie plasterki. Możesz go ewentualnie zamarynować w odrobinie oliwy z solą i sokiem z cytryny. Mieszankę sałat wyłóż do naczynia, dodaj koper włoski, bób, posiekanego pora i połówki pomidorków. Całość posyp pestkami słonecznika. Do tej sałaty proponuję winegret, salsa verde o wyczuwalnej nucie cząbru.

Autor: Jan Kuroń

Chipsy z jarmużu Chipsy z jarmużu fit&easy

Chipsy z jarmużu

Składniki:

200 g jarmużu Fit&Easy

Sok z 1/2 cytryny

Łyżka oliwy

Pół łyżeczki pieprzu cayenne

Sól

Przygotowanie:

Jarmuż umyj i osusz, dopraw sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem i solą. Wymieszaj dokładnie. Tak przyprawiony jarmuż rozłóż na papierze do pieczenia i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 150 0C, piecz przez ok. 10-12 minut.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.