Skład: twaróg ziarnisty, śmietanka pasteryzowana, białka mleka, sól
Wartość odżywcza (w 100 g): 81 kalorii; białko: 11 g; tłuszcz: 3 g; węglowodany 2,4 g
Co siedzi w serku wiejskim?
Serek wiejski to twarożek o łagodnym smaku i ziarnistej konsystencji, produkowany z mleka krowiego. Zaliczany jest do grupy serów twarogowych niedojrzewających. W sklepach możemy znaleźć zarówno serki naturalne - bez dodatków smakowych, jak i wzbogacone szczypiorkiem, ziołami czy słodkimi, owocowymi musami.
W skład serka bez dodatków wchodzą: twaróg ziarnisty, śmietanka, białka mleka i sól. Serek można wybrać w wersji "light", która ma o 40 procent mniej tłuszczu niż wersja klasyczna (dostarcza go zaledwie 3 g w 150 gramowym opakowaniu). Pozostawienie niewielkiej ilości tłuszczu w produkcie jest bardzo istotne, ponieważ pozwala to na przyswojenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E i K. Ponadto, twarożek stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, wapnia oraz niezbędnych aminokwasów.
Mało kalorii, węglowodanów, za to dużo białka
Serek ziarnisty ma mało węglowodanów (tylko 3,6 g) i kalorii: 120 kcal. Jedno małe opakowanie serka light dostarcza aż 16,5 g białka. Dieta bogata w łatwo przyswajalne białko znacznie przyspiesza metabolizm oraz pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę.
Kolejną zaletą tego produktu to jego świeżość i naturalność wynikająca z braku dodatkowych substancji - konserwantów, zagęstników czy sztucznych barwników. Niestety, skutkuje to krótkim terminem przydatności do spożycia.
Analizę serka przeprowadziła Agata Skonieczna, Poradnia Dietetyczna ?hälsa?, zdjęcie i skład pochodzi ze strony: piatnica.com.pl
Paluszki Lajkonik
Skład: mąka pszenna, sól 3,5%, tłuszcz roślinny, drożdże, regulator kwasowości: wodorotlenek sodu substancje spulchniające: wodorowęglan amonu, wodorowęglan sodu jęczmienny ekstrakt słodowy, może zawierać śladowe ilości ziarna sezamu
Wartość odżywcza (w 100 g): 390 kcal; białko w 10,60 g; węglowodany: 78,10 g; tłuszcz 4 g
Paluszki przede wszystkim zawierają dużą ilość soli. Sól w nadmiarze wpływa niekorzystnie na zdrowie, m.in. zwiększa ryzyko nadciśnienia. Poza tym paluszki zawierają sporą ilość tłuszczów. Tłuszcze są niezbędne dla naszego organizmu, gdyż są źródłem energii, jednak pamiętajmy, że najzdrowsze są tłuszcze nienasycone, głownie omega-3 i -6, natomiast ilość tłuszczów nasyconych (takich, jak te zawarte w tych paluszkach) powinniśmy ograniczać w diecie. Ponadto tłuszcze roślinne utwardzone zawierają wysoki poziom kwasów trans tłuszczowych, które zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Wodorotlenek sodu, jako regulator kwasowości, jest substancją zwiększającą kwasowość środków spożywczych lub wnoszącą do nich kwaśny smak. Regulatory kwasowości prowadzą do zaburzeń gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu, co wiąże się w konsekwencji z zakwaszeniem organizmu. Substancje spulchniające natomiast mogą wywoływać bóle brzucha i powodować wzdęcia.
Chipsy paprykowe Lays
Skład: ziemniaki, olej roślinny (w tym 32% oleju słonecznikowego w mieszance olejów roślinnych), sól, preparat aromatyzujący o smaku papryki: bułka tarta pszenna, papryka, cukier, fruktoza, maślanka w proszku (z mleka), cebula w proszku, czosnek w proszkuwzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe aromaty, barwnik: ekstrakt ?z papryki , regulator kwasowości: kwas cytrynowy, kwas jabłkowy
Wartość odżywcza (w 100 g): 524 kcal; białko: 6.1 g; tłuszcz: 31,7 g; weglowodany: 51,4 g
Chipsy to bardzo kaloryczna, tłusta przekąska, niedostarczająca do organizmu żadnych wartości odżywczych. Są bogate w sztuczne aromaty, cukier i co najważniejsze, zawierają glutaminian monosodowy, który może wywoływać nadpobudliwość, dodatkowo powoduje niekorzystny wpływ na przewodnictwo nerwowo-mięśniowe oraz zwiększa ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości.
Chipsy Lays prosto z pieca
Skład: płatki ziemniaczane, skrobia, olej słonecznikowy, cukier, mąka pszenna, emulgator (lecytyna sojowa), glukoza, sól, barwnik (kurkumina)
Wartość odżywcza (w 100 g): 415 kcal; białko: 5,50 g; węglowodany: 74 g; tłuszcz: 9,50 g
To ma być mniej kaloryczna wersja tradycyjnych chipsów i faktycznie troszkę ograniczono kalorie, ale tak czy inaczej zawierają one sporo cukru i tłuszczu, w konsekwencji przyczyniają się do otyłości czy nadciśnienia. Chipsy te nie zawierają jednak glutaminianu sodu w porównaniu do tradycyjnych chipsów.
Popcorn Na Maksa (Biedronka)
Skład: ziarno kukurydzy pękającej, sól (1,5%), aromat maślany, barwnik E160b.
Wartość odżywcza (w 100 g): 427 kalorii; białko: 10,4 g; węglowoodany 59,6 g, w tym cukry 0,8 g; tłuszcz 13,1 g, w tym nasycone 5,7 g; błonnik 14,1 g; sód 0,31 g
Popcorn, jak wszystkie przekąski węglowodanowe, jest kaloryczny. Natomiast zawarta w nim sól może powodować nadciśnienie. W porównaniu do chipsów czy paluszków, w składzie popcornu nie ma nic niepokojącego, barwnik E160b to naturalny pomarańczowoczerwony barwnik terpenowy, będący mieszaniną karotenoidów, otrzymywany naturalnie z nasion drzewa tropikalnego.
Prażynki ziemniaczane o smaku zielonej cebulki
Skład: skrobia ziemniaczna, płatki ziemniaczane, tłuszcz roślinny, sól i przyprawy
Wartość odżywcza (w 100 g): 576 kcal; białko: 3,40 g; węglowodany: 52,70 g; tłuszcz: 39 g
Głównym zarzutem pod adresem prażynek jest ilość i jakość tłuszczu w nich zawarta. Prażynki w swym składzie posiadają dużą ilość tłuszczów nasyconych. Ponadto tłuszcze roślinne utwardzone zawierają wysoki poziom kwasów trans tłuszczowych, które zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Słone przekąski przeanalizowała Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej ?hälsa?; kaloryczność ze strony ilewazy.pl; zdjęcia pochodzą ze stron: ceneo.pl; mnz.pl; fresh.pl; legendgroup.pl;sklep.koperek.pl.
Skład: nugatowe nadzienie (32%) oblane karmelem (27%) i mleczną czekoladą. Cukier, syrop glukozowy, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, tłuszcz roślinny, miazga kakaowa, laktoza, tłuszcz mleczny, serwatka w proszku, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, jęczmienny ekstrakt słodowy, sól, emulgator (lecytyna sojowa), białko jaja w proszku, zhydrolizowane białko mleka, naturalny ekstrakt z wanilii (Śladowe ilości: orzeszek ziemny, orzech laskowy, migdały).
Wartość odżywcza (w 100 g): 451 kcal; białko: 3,07 g; węglowodany: 70 g; tłuszcz: 17,1 g
Co siedzi w Marsie?
CUKIER W większości batoników na pierwszym miejscu jest dobrze wszystkim znany cukier. Jak zapewne wiesz, nie jest to sprzymierzeniec w walce o zgrabną szczupłą sylwetkę i zdrowe zęby. Jego nadmierne spożycie to prosta droga do cukrzycy, chorób tetniczych, insulinoodporności. Na co dzień i tak sporo go jemy w różnych potrawach, dlatego nie warto dokładać sobie skoncentrowanej porcji, no chyba, że padasz ze zmęcznia po przebiegnięciu 30 kilometrów ;-)
SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY Większy niepokój powinien budzić syrop glukozowy (glukozowo-fruktozowy). Tańszy od cukru, uzyskiwany najczęściej z modyfikowanej genetycznie kukurydzy. Ma postać cieczy, nie krystalizuje się, nie trzeba go rozpuszczać, dlatego producenci go uwielbiają. Ty natomist zdecydowanie nie powinnaś go jeść - spożywany nawet w małych ilościach nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej, powoduje szybkie tycie, chroniczną otyłość, zwieksza ryzyko powstania cukrzycy i potęguje apetyt. Przerażające, prawda?
TŁUSZCZ ROŚLINNY Tłuszcz roślinny utwardzony jest produkowany z olejów roślinnych, które same w sobie są zdrowe. Poddane procesowi utwardzania zamieniają się w prawdziwa truciznę - podwyższają poziom złego cholesterolu LDL, a obniżaja dobrego HDL. Ich spożywanie może prowadzić do miażdzycy, chorób serca, cukrzycy, obniżenia odporności. Nawet smalec czy słonina są o wiele mniej szkodliwe!
EMULGATORY Popularnym składnikiem batoników są tajemnicze emulgatory, czyli zagęstniki. Sa to związki chemiczne umożliwiające powstanie emulsji i zapewniające jej trwalość. Powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, ale też w produkcji farb, tworzyw sztucznych, górnictwie. Nie taki jednak diabeł straszny. Popularnym emulgatorem jest na przykład naturalna lecytyna sojowa (E322). E476 to już emulgator i stabilizator syntetyczny, nie stwierdzono jednak u ludzi skutków ubocznych po jego spożyciu. W testach na zwierzętach zaobserwowano za to powiększenie wątroby i nerek. Jeśli więc kochasz swojego yorka nie karm go lepiej Prince Polo ;-)
LAKTOZA Przez skład wielu batoników przewija się czesto laktoza, czyli cukier zawarty w mleku. Z wiekiem coraz słabiej radzimy sobie z jej trawieniem, a niektórzy cierpią wręcz na nietolerancje laktozy.
ORZESZKI ZIEMNE Mimo, że bardzo kaloryczne i tłuste są zdrowe - zwierają kwasy oleinowe, które korzystnie wpływają na układ krwionośny, obniżają zły cholesterol.
MIAZGA KAKAOWA jest źródłem potasu, żelaza, przeciwutlemniaczy które przeciwdziałają starzeniu się organizmu, no i oczywiscie magnezu.
Skład batona Mars przeanalizowała Alicja Klarkowska-Skarżyńska, Sugarfree - łakocie bez kalorii; skład pochodzi ze strony: ile-wazy.pl; zdjęcie pochodzi ze strony: fmcgtrade.pl
Skład: pełnoziarnista mąka żytnia (96 g w 100 g), płatki owsiane (6,4 g w 100 g), brązowe nasiona lnu (3,4 g w 100 g), żółte nasiona sezamu (3,4 g w 100 g), nasiona sezamu (1,7 g w 100 g), sól. Do wypieku 100 g produktu użyto 102 g składników pełnoziarnistych.
Wartość odżywcza (w 100 g): 350 kcal, białko: 10 g, węglowodany: 65 g, tłuszcz: 1,5 g; błonnik: 16 g, sód: 0,4 g.
Co siedzi w pieczywie żytnim?
Wykorzystanie do produkcji tego pieczywa chrupkiego pełnowartościowych składników, czyli: pełnoziarnistej mąki żytniej, płatków owsianych, nasion lnu i sezamu sprawia, że jest on źródłem wielu cennych składników odżywczych. Znajdziesz w nim:
Błonnik pokarmowy: Podstawową zaletą pieczywa żytniego Wasa jest zawartość błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłową perystaltykę naszych jelit, reguluje pracę przewodu pokarmowego, ułatwia wypróżnienie oraz daje większe uczucie sytości. W świetle jelita wiąże zbędne produkty przemiany materii, w tym również toksyny i pomaga usunąć je z organizmu. Ułatwia utrzymanie prawidłowego składu mikroflory jelita, zapobiegając biegunkom, wzdęciom oraz zaparciom. Zaleca się spożycie błonnika w całodziennej diecie na poziomie 27-40 g. 1 kromka pieczywa dostarcza ok. 1,6 g błonnika.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): Kwasy te mają fundamentalne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są istotnym składnikiem tkanek i błon komórkowych, niezbędne do syntezy hormonów, wspomagają przemianę materii oraz obniżają poziom cholesterolu. Wykazują również dużą rolę w profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz chorób sercowo-naczyniowych, hamując agregację (przyleganie) płytek krwi i zapobiegając powstawaniu zakrzepów. Obniżają również ciśnienie krwi oraz zapobiegają arytmii serca.
Witaminy: Pieczywo żytnie Wasa jest źródłem witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na naszą skórę, paznokcie, regulują pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację. Ze względu na dodatek do pieczywa nasion lnu i sezamu są dodatkowo źródłem witaminy E. Witamina ta jest naturalnym przeciwutleniaczem i chroni komórki organizmu przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników.
Składniki mineralne: Pieczywo jest źródłem pierwiastków śladowych m.in cynku, magnezu, żelaza, miedzi, fosforu, a przez dodatek ziaren sezamu - również wapnia.
Pieczywo żytnie Wasa to również produkt niskokaloryczny, ale pod warunkiem, że kontrolujemy jego zawartość w codziennym jadłospisie. 1 kromka pieczywa żytniego Wasa to ok. 35 kcal podczas gdy kromka tradycyjnego pieczywa żytniego pełnoziarnistego to ok. 100 kcal. Jednak świadomość niskokaloryczności pieczywa chrupkiego sprawia, że często traktujemy je jako przekąskę i podjadamy przez cały dzień bez ograniczeń. We wszystkim należy zachować zdrowy umiar, gdyż zjadając całe opakowanie 100g pieczywa chrupkiego dostarczamy organizmowi ok. 350 kcal ( dla porównania 100g pieczywa pełnoziarnistego to ok. 200-230 kcal).
Czy pieczywo chrupkie powinno zastąpić zwykły chleb?
Wiele cennych składników odżywczych, a dodatkowo niska kaloryczność oraz niska zawartość soli (której ciągle spożywamy za dużo) sprawia, że pieczywo żytnie Wasa może stanowić urozmaicenie naszej codziennej diety. Pamiętamy jednak, ze pieczywo chrupkie to również produkt wysoko przetworzony, zawierający mniej składników odżywczych niż tradycyjne pieczywo, a więc nie powinien całkowicie zastępować pieczywa tradycyjnego w naszym codziennym jadłospisie. Dobrym rozwiązaniem jest wprowadzenie pieczywa chrupkiego np. jako przekąskę na mniejsze posiłki (II śniadanie, podwieczorek), z kolei pieczywo tradycyjne powinno uzupełniać główne posiłki (śniadanie, kolację). Zawsze starajmy się urozmaicać nasze codzienne menu, pamiętając, że nie ma produktu spożywczego, który zawierał by całą gammę niezbędnych składników pokarmowych i tylko dieta, złożona z różnych produktów spożywczych może pokryć nasze codzienne zapotrzebowanie na wszystkie składniki pokarmowe.
Skład pieczywa przeanalizowała dietetyk Monika Miszelska, Healthy Lifestyle; zdjęcie, skład i kaloryczność ze strony: wasa.pl
Skład: woda; A - cukier i/lub B - syrop glukozowo-fruktozowy; kwas cytrynowy (regulator kwasowości); sok truskawkowy z zagęszczonego soku (0,1%); aromat; benzoesan sodu (substancja konserwująca); witaminy: witamina B6, witamina B12, kwas foliowy.
Wartość odżywcza (w 100 ml): 16 kcal
Każda woda jest zdrowa?
Biorąc pod uwagę, że woda pełni w organizmie człowieka wiele istotnych funkcji, m.in. rozpuszcza i usuwa z organizmu uboczne produkty przemiany materii, transportuje składniki odżywcze do komórek, a także wspomaga wchłanianie substancji pokarmowych, musimy w swojej codziennej diecie zapewnić jej regularne dostawy. Niestety, wody smakowe poza nazwą, mają niewiele wspólnego z naturalną wodą mineralną czy źródlaną.
Woda smakowa - cukier, konserwanty i... kalorie!
Wody smakowe zawierają mnóstwo dodatków, których w wodach naturalnych nie znajdziemy, są to m.in. substancje słodzące (cukier lub syrop glukozo-fruktozowy), konserwanty, przeciwutleniacze i aromaty. Taka woda, w półlitrowej butelce, dostarcza aż 20g węglowodanów prostych, co odpowiada 4 łyżeczkom cukru, stanowiąc 80 kalorii. Wypijając w ciągu dnia butelkę wody 1,5 litrowej dostarczamy więc aż 240 kalorii, czyli ok. 12 łyżeczek cukru. Regularne spożywanie wody słodzonej może prowadzić do rozwoju próchnicy, nadwagi i cukrzycy typu II tak samo, jak nadmierne spożywanie słodyczy czy dosładzanych napojów gazowanych.
Kolejnym, powszechnie stosowanym dodatkiem w wodzie smakowej jest kwas cytrynowy (E330), regulujący kwasowość. Hamuje on rozwój bakterii i wydłuża okres przydatności do spożycia. W dużych dawkach może on zaburzać wchłanianie wapnia i zakwaszać organizm, jednak w dawce w jakiej znajdziemy go w wodzie smakowej uznany jest za nieszkodliwy.
Ostatnia z ?podejrzanych? substancji którą możemy znaleźć w wodach smakowych, to benzoesan sodu (E211). Konserwant ten cieszy się ogromną popularnością wśród producentów żywności, najczęściej jest dodawany do słodkich, gazowanych napojów oraz przetworów owocowo-warzywnych. Ma on na celu zapobiegać rozwojowi chorobotwórczych drobnoustrojów w produkcie. Niestety, jego nadmierne spożycie może przyczyniać się do zatrzymania wody w organizmie, powodując obrzęki. Środek ten utrudnia również prawidłową pracę przewodu pokarmowego i trawiennego, ponieważ m.in. podrażnia śluzówkę żołądka. Może też powodować objawy alergii, a ponadto, w połączeniu z witaminą C, tworzy silnie rakotwórczy benzen. Choć benzoesan sodu jest prawnie dopuszczony do użycia, to jego nadmierne spożycie może być niebezpieczne dla zdrowia.
Może warto dla witamin?
Wzbogacenie wody smakowej o witaminy B6, B12 i kwas foliowy pomaga zwiększyć podaż tych składników w diecie. Dzięki połączeniu kwasu foliowego z innymi witaminami z grupy B, jest on znacznie lepiej wchłaniany. Pomimo obecności tych witamin w składzie niektórych wód smakowych, należy spożywać je w ograniczonej ilości. Polecam pić je dla smaku i nie traktować jako napoju odżywczego.
Pamiętajmy, iż wody smakowe są dosładzane, sztucznie konserwowane, a ponadto pozbawione cennych mikroelementów. Dlatego w miejsce wody o smaku truskawki czy pomarańczy lepiej wybrać niegazowaną wodę średniozmineralizowaną. Świetnie ugasi ona pragnienie, dostarczy minerałów, które tracimy wraz z potem, a przede wszystkim nie dostarczy do organizmu żadnych zbędnych kalorii.
Skład wody przeanalizowały: Agata Skonieczna i Aneta Łańcuchowska, Poradnia Dietetyczna ?hälsa?; zdjęcie wody ze strony: e-papryczka.pl, skład ze strony: pij-wode.pl
Skład: mleko pasteryzowane, wsad z ziarnami zbóż i brzoskwiniami [zboża (pszenica, jęczmień, żyto, owies, ryż, gryka, proso), cukier, brzoskwinie, otręby pszenne, barwnik: beta-karoten; aromat], cukier, skrobia kukurydziana modyfikowana, żelatyna wieprzowa
Wartość odżywcza (w 170 g): 156 kcal, białko - 4.3 g, łuszcz 4.3 g, węglowodany - 25.5 g
Zboża nie zawsze gwarantują wartości odżywcze
W pierwszej kolejności wyszczególnione na opakowaniu są produkty, których producent użył najwięcej. Jako pierwsze zboże wymieniona jest pszenica. Jest to najtańsze ziarno. Nie jest ona tak wartościowa jak owies czy żyto, tym bardziej że najczęściej zboże pszenicy jest poddane obróbce technologicznej - obłuskuje się je z otoczki pozyskując sam zarodek. Takie ziarno jest dużo tańsze (a producenci spożywczej żywności nie lubią dokładać do interesu) zawiera dużo mniej błonnika i cennych mikroelementów. Możemy więc śmiało twierdzić że jest to niepełnowartościowa pszenica, w przeciwnym razie wypisane mielibyśmy zamiast hasła: ?pszenica? informację ?pełne ziarno pszenicy?.
Na plus na pewno jest fakt dodania pozostałych bardzo wartościowych zbóż; wspomnianego wcześniej żyta i owsa oraz gryki i prosa. Niestety podejrzewam, że odsetek tych wartościowszych jest dużo mniejszy niż mógłby być w przypadku oczekiwań konsumenta. Taki produkt wtedy zawierałby dużo więcej białka i mniej cukru. No właśnie, cukier.
Cukier podnosi kaloryczność
Musimy obalić mit, że będzie to dobry jogurt podczas odchudzania. Nic bardziej mylnego. Bardzo dużo cukru z owoców konserwowych, czyli brzoskwini, a dokładniej - wsadu brzoskwiniowego. Jest to niewielka ilość konserwowego owocu o dużej zawartości cukru prostego. Do jogurt dodano jeszcze więcej cukru, co stanowi słodką, wysokoenergetyczną przekąskę.
Chemia przedłuża trwałość
Pozostałe składniki tj. skrobia kukurydziana modyfikowana, żelatyna wieprzowa mają za zadanie utrzymywać produkt w warunkach chłodniczych. Czyli, słowem: chemia jako dodatek przedłużający termin przydatności jogurtu. Ktoś może zapytać, no dobrze ale w każdym takim produkcie znajdziemy dodatki chemiczne, dzięki temu produkt może dłużej poleżeć w lodówce, zanim nabierzemy na niego ochotę. Ja odpowiem: Słusznie. Ale coś kosztem czegoś. W tym momencie świeżość i terminowość produktu kosztem jego jakości.
Skład wody przeanalizowała: Basia Baranowska, Pure Jatomi Fitness; skład i kaloryczność ze strony: ilewazy.pl; zdjęcie jogurtu pochodzi ze strony: frisco.pl
Co siedzi w hot dogu?
Bułka do hot doga: 60 g - 151 kcal; białko 4,7 g; tłuszcz 0,5 g; węglowodany 31,8 g; błonnik 1,1 g
Jest to wysoko przetworzony produkt pszenny. Bułka ma niską zawartość błonnika pokarmowego, sporo substancji dodatkowych, które nie powinny wystąpić w zdrowym pieczywie - antyutleniacz, emulgator i substancję przeciwzbrylającą. Słód jęczmienny i cukier dodatkowo podnoszą jego wartość energetyczną. Poza tym taka bułka pozbawiona jest składników odżywczych.
Bułka do hot doga, jedzona często, powoduje problemy z żołądkiem (wzdęcia, zaparcia), tycie, sprzyja miażdżycy naczyń krwionośnych i prowadzi do chorób jelita grubego. Poza tym bułka pszenna syci na chwilę, ma wysoki indeks glikemiczny i sprawia, że zaraz po jej zjedzeniu mamy ochotę na słodką przekąskę alb na kolejnego hot doga.
Parówka: 50 g - 130 kcal; białko 6,45 g; węglowodany 1,35 g; tłuszcz 10,50 g
Parówka, którą analizowaliśmy ma powyżej 70 proc. mięsa - to nieźle, ale również liczne substancje dodatkowe: wzmacniacz smaku, substancję konserwującą, żelującą i stabilizatory dodawane do niej w celu nadania odpowiedniej konsystencji i struktury. Aż 75 proc. jej wartości energetycznej to tłuszcz. Zazwyczaj najbardziej kaloryczny - tłuszcz wieprzowy. W parówkach znajdziesz także fosforany (np. E450, E451, E452). One wiążą wodę, poprawiają barwę wędlin, chronią przed zepsuciem, ale zaburzają wchłanianie wapnia, a niedobory tego pierwiastka mogą powodować problemy z kośćmi, zębami, układem nerwowym i krwionośnym.
Podsumowując - każde parówki, choćby najlepszej jakości, o dużej zawartości mięsa zawierają dużą ilość tłuszczu, konserwantów, niskiej jakości białko i sól.
Sos do hot doga: łyżka ketchupu - 14 kcal, musztardy - 18 kcal, majonezu - 166 kcal
Najzdrowszy jest ketchup, ale pod warunkiem, że nie zawiera w sobie dodatku cukru. Przetworzone pomidory, w porównaniu do świeżego, zawierają również więcej likopenu - naturalnego barwnika będącego antyutleniaczem, który chroni nas przed chorobami układu krążenia, zmniejsza ryzyko osteoporozy oraz zapadalność na niektóre nowotwory. Najbardziej kaloryczny jest majonez - najlepiej w ogóle z niego zrezygnować.
Kalorie: 295 kcal
Skład hot doga zanalizowała dietetyk Monika Hajduk, Healthy Lifestyle, zdjęcie pochodzi ze strony: logo24.pl
Co siedzi w Cafe latte?
Espresso 70 ml
Espresso (bez cukru, mleka czy śmietanki) oczywiście nie tuczy. Filiżanka ma jedną kalorię. Trzeba tylko uważać na ilość dostarczanej kawy. W ciągu dnia nie należy spożywać więcej niż 3 filiżanki kawy dziennie (czyli ok. 150 ml). Taka ilość ma wiele korzyści dla sylwetki. Wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, zwiększa termogenezę i sprawia, że wolniej się męczymy (dlatego zalecane jest wypicie kawy poł godziny przed treningiem). Duże ilości kawy natomiast wypłukuje z organizmu magnez i witaminę B, powoduje problemy żołądkowe i powoduje, że włókna kolagenowe, odpowiedzialne za elastyczność i jędrność skóry, zostają osłabione. Ten proces jest odpowiedzialny także za powstawanie cellulitu.
Mleko 500 ml - ok. 225 kcal
Powinnyśmy wybierać mleko półtłuste: 1,5-2 proc. (nawet jeśli jesteś na diecie nie daj się skusić mleku 0 procent czy 0,5 procent). Taka ilość tłuszczu umożliwia wchłonięcie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (np. wit A). Mleko jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka i wapnia. Warto jednak pamiętać, że mleko zawiera również nasycone kwasy tłuszczowe, kwasy trans oraz cholesterol.
Bita śmietana 30 g (śmietanka 30%, cukier puder) - ok. 120 kcal
Śmietanka 30 procentowa to źródło białka, wapnia i witaminy A. Mimo tego jest wysoko kaloryczna. Jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą poziom cholesterolu LDL, co prowadzi do chorób serca, zawałów i udarów mózgu oraz kwasów trans. te tłuszcze podnoszą poziom cholesterolu we krwi, niszczą wrażliwość na insulinę i prowadzą do otyłości. Tych dwóch rodzajów tłuszczy powinniśmy unikać w codziennym jadłospisie. Cukier puder dodawany do śmietanki to źródło cukrów prostych.
Syrop karmelowy Da Vinci 20 g - ok. 80 kcal
We wszelkich syropach znajdziesz cukry proste (obecne we fruktozie czy syropie glukozowym). One zaburzają funkcjonowanie ośrodka głodu i sytości i powodują, że ciągle czujemy się głodni i mamy apetyt na słodkości). Na drugim miejscu w ich składnie jest często woda, reszta to liczne konserwanty.
Cafe latte to bardziej deser niż kawa
Cafe Latte to raczej słodki deser mleczny niż kawa. Ten deser ma ponad 400 kcal! W codziennym jadłospisie osoby o średniej aktywności fizycznej napój, przekąska, czy nawet deser powinny dostarczyć ok. 200 kcal, a przedstawiona kawa dostarcza ich dwa razy więcej!
Kawa ma masę niekorzystnych dla zdrowia i sylwetki składników: cukier prosty, nasycone kwasy tłuszczowe i kwasy trans, konserwanty. Jedynym plusem tego deseru jest duża zawartość mleka, co daje nam spożycie wapnia na poziomie ok. 600mg (norma spożycia wapnia ok. 1000mg/dziennie.
Analizę kawy przygotowała Monika Miszelska, Healthy Lifestyle; kaloryczność kawy ze strony: costacoffee.pl; skład syropu: shopwell.com
Baton musli cherry Nestle
Skład: pełnoziarniste płatki owsiane (34%), pszenica pełnoziarnista (6,4%), ryż, mąka pszenna, mąka kukurydziana, mąka pszenna słodowana, syrop glukozowy, syrop cukru inwertowanego, ekstrakt słodowy jęczmienny, sub. utrzymująca wilgotność (sorbitol), wiśnie liofilizowane (2,1%), żurawiny słodzone suszone (cukier, żurawiny, olej słonecznikowy), olej palmowy, otręby owsiane, cukier, miód, emulgatory (lecytyna sojowa, mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych), syrop cukru brązowego, sól, aromat, przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli), melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforan trójsodowy), substancje wzbogacające (witaminy i składniki mineralne).
1 batonik - 40 g: 152,80 kcal; białko - 2,32 g; węglowodany: 26,80 g; tłuszcz - 2,88 g
Baton, który w składzie ma niestety niewiele dobrego. Po odpakowaniu z kolorowego papieru znajdziemy rownie kolorowy mix, który nakarmi tylko nasze oczy W składzie znajdziemy niewiele składników odżywczych (pełnoziarniste płatki owsiane w oszałamiającej ilości 34% na 100% produktu, pszenica pełnoziarnista 6,4%/ 100%) natomiast całą masę składników wysokoprzetworzonych (wiśnie liofilizowane, syrop cukru inwertowanego, sorbitol) oraz substancje, które moga mieć szkodliwy wpływ na zdrowie (fosforan trójsodowy, używany w celu uchronienia produktu przed wysychaniem). Cukier, którego sporo możemy uświadczyć w opisywanym batonie i który na nasze nieszczęście wkupił się w łaski przemysłu spożywczego i nie opuszcza kluczowych produktów znanych marek, nie powinien być tak wysokodostępny w produktach fit. Co ciekawe i dające do myślenia, choć samo hasło ?cukier? pojawia się w składzie często, jego faktyczna ilość na 100g produktu nie jest podana. Dalej, patrząc na zawartość substancji słodzących, oprócz cukru znajdziemy m.in. syrop glukozowy i syrop cukru inwertowanego, który mają niekorzystny wpływ na gospodarkę hormonalną, m.in. zaburzając poprawne funkcjonowanie ośrodka głodu i sytości.
Batonik musli bananowo - czekoladowy Crunchy
Skład: syrop glukozowo- fruktozowy, polewa, płatki owsiane, chrupki kukurydziane, chips bananowy, rodzynki, tłuszcz roślinny, ananas, jabłko, płatki kokosowe, ziarna słonecznika, lecytyna sojowa - emulgator, sól, aromat.
1 batonik - 40 g: 143 kcal; białko - 1,8 g; węglowodany - 23 g; tłuszcz - 4,8 g
Niestety, ale tutaj jeszcze gorzej! Po haśle skład, zawsze w pierwszej kolejności pojawia się składnik główny produktu, tu pojawia się syrop i to w dodatku opisywany już wcześniej. W tej opcji jeszcze bardziej przetworzony, fruktoza z cukrem owocowym w tym przypadku nie ma nic wspólnego Daje do myślenia, nieprawdaż!? Samo zło i tłuszczu jeszcze więcej niż w przypadku poprzednika. Baton ma być z założenia bananowo-czekoladowy, a istnienia ani bananów ani czekolady zweryfikować najzwyczajniej w świecie się nie da. Zdecydowanie odradzam!
Baton 7 zbóż śliwkowy z musli w polewie jogurtowej Bakoma
Skład: zboża 30% (płatki: owsiane, jęczmienne, żytnie, mąka ryżowa, mąka pszenna, kasza jaglana, mąka gryczana), polewa jogurtowa 20% (cukier, tłuszcz roślinny, serwatka w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, proszek jogurtowy 2%, tłuszcz, aromaty, emulgatory: L lecytyna sojowa, E476), syrop glukozowy, oligofruktoza, brzoskwinia suszona 5% ( brzoskwinia, mąka ryżowa), płatki kukurydziane (kukurydza, cukier, sól, ekstrakt słodowy jęczmienny, emulgator mono- i di glicerydy kwasów tłuszczowych), substancja słodząca: sorbitol, jabłko suszone (jabłko, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), ananas kandyzowany (cukier trzcinowy, ananas, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), tłuszcz roślinny, cukier trzcinowy, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, sól morska.
1 batonik - 30 g: 116 kcal; białko - 1,4g; węglowodany - 19,1g, w tym 8,1g cukru; tłuszcz - 3,3g, błonnika - 2,8g
W składzie tego produktu mamy większy wybór zbóż, ale martwi i zastanawia ta polewa jogurtowa Nie wszystkie dodatki do żywności ?E? są złe. Tutaj jednak E 476, czyli polirycynooleinian poliglicerolu to dodatek otrzymany się z oleju rzepakowego i estrów glicerynowych. Stosowany jest on m.in. w produktach przeznaczonych do smarowania pieczywa o zredukowanej zawartości tłuszczu, do gotowych sosów sałatkowych oraz słodyczy na bazie kakao i czekolady. Stosowany jest po to, aby poprawić konsystencje produktów. W testach przeprowadzanych na zwierzętach, przy podawaniu dużych dawek tej substancji, obserwowano ponoć powiększenie wątroby i nerek. Wg Federacji konsumentów spożywanie produktów z tym dodatkiem nie jest wskazane, a niestety znajdziemy go w wielu spożywczych przekąskach Dlaczego jednak ma swoje zastosowanie również w kategorii produktów ?fit?? Można postawić pytanie dlaczego tak wiele miejsca pozostawiłam na rozpisanie się o jednym dodatku. Odpowiedź jest prosta; niby jeden dodatek ale ma ogromny i niekoniecznie prozdrowotny udział w składzie całego produktu, wpływając zdecydowanie negatywnie na jego jakość. Baton miał być śliwkowy, ale producent albo zapomniał o wymienieniu jej w składzie, albo po prostu o dodaniu jej do produktu. Jest za to brzoskwinia w oszałamiającej ilości 5% na 100% produktu.
Baton Nestle Fitness
Skład: ziarna zbóż (55%) [pszenica pełnoziarnista (33,4%), ryż (21,6%)], cukier, syrop glukozowy, syrop cukru inwertowanego, ekstrakt słodowy jęczmienny, olej palmowy, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), syrop cukru brązowego częściowo inwertowanego, sól, aromat, emulgator (lecytyny - lecytyna słonecznikowa), regulator kwasowości (fosforany sodu ), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli), substancje wzbogacające.
1 batonik - 23,5 g: 89,53 kcal; białko - 1,32 g; węglowodany - 16,97 g; tłuszcz - 1,67 g
Lepiej. Mamy ziarna zbóż, które stanowią ponad 50% całości produktu. Jest pełnoziarnista pszenica (choć niestety producent stawiając na pszenicę postawił tutaj na najtańsze zboże. Dobrze o tyle o ile pełnoziarniste...), ryż. Natomiast dodatki chemiczne te same. To dziwić nie powinno, wszak produkt z założenia ma smakować i jak najdłużej utrzymywać świeżość. Jednak przede wszystkim z założenia powinien być "fit", a składniki takie jak fosforan sodu, syrop glukozowy, syrop cukru inwertowanego nie mają na nasze zdrowie dobrego wpływu. Faktem jest iż ma niewiele kalorii, ale porcja jest naprawdę niewielka.
Baton orzechowy Corny
Skład: prażone płatki zbożowe 25% - owsiane i pszenne, syrop glukozowo-fruktozowy, mąka pszenna ryżowa i kukurydziana, orzechy laskowe 8%, płatki kukurydziane, cukier brązowy, syrop glukozowy, tłuszcz kokosowy, cukier, prażone wiórki kokosowe, prażone migdały, prażone ziarna sezamu, miód, sól, słód jęczmienny, substancje spulchniające E 450, E 500, karmelizowany syrop cukrowy.
1 batonik - 50 g: 212 kcal; białko - 4 g; węglowodany - 30,70 g; tłuszcz - 8,10 g
Chyba najlepsza z wyżej wymienionych opcji. Baton zdecydowanie najbardziej pożywny, spora porcja. Ale, powtórzę sie po raz piąty w tym artykule, wszystkie składniki - i te lepsze (orzechy, miód, płatki zbożowe) i te mniej dobre pod kątem wartości odżywczych (płatki kukurydziane, prażone wiórki kokosowe) oblane są syropem glukozowo-fruktozowym, który ma fatalny wpływ na wątrobę, co skutkuje powiększającym się obwodem talii i pasa. Czy tego pragną osoby "fit"?
Artykuł napisała Basia Baranowska, Pure Jatomi Fitness, kaloryczność i opis składu batonów pochodzi ze strony ilewazy.pl, zdjęcia pochodzą ze stron: nova24.pl; a.pl; frisco.pl; nestle.pl.