Dietetyczne przepisy na dania z jarmużem, kaszą jaglaną, bezglutenowe
Z wody kranowej korzystamy każdego dnia. Używamy jej nie tylko do przyrządzania napojów zimnych i gorących, do gotowania, ale również do mycia. W kranówce mogą się znajdować metale ciężkie, które są wypłukiwane z instalacji podczas transportu wody do kranów. Powszechnie wiadomo, jak szkodliwy jest chlor stosowany do uzdatniana wody pitnej. Zabija drobnoustroje, a zatem nie może pozostawać obojętny dla komórek ludzkiego organizmu.
Istotna jest jakość spożywanej wody. Najszybszym i najtańszym sposobem uzdatniania wody jest stosowanie filtrów dzbankowych. Podczas procesu filtracji usuwane są z wody wszystkie wymienione wcześniej zanieczyszczenia oraz szkodliwe substancje chemiczne. Dzięki temu zyskujemy pewność, że odpowiednio dbamy o wygląd i stan skóry, włosów i paznokci. Systemy filtrujące Dafi zapewniają zasadowy odczyn pH wody. Gwarancja bezpieczeństwa podczas użytkowania potwierdzona jest atestami PZH i regularnymi badaniami laboratoryjnymi. Niewielki dzbanek z wymiennym co miesiąc filtrem pozwala uzyskać wystarczającą ilość wysokojakościowej wody. Używając filtrów Dafi dbamy o środowisko naturalne, ograniczając ilość odpadów PET.
Zasyp filtrujący Dafi składa się z aktywnego węgla i żywicy jonowymiennej. Węgiel absorbuje chlor, detergenty, herbicydy, pestycydy i substancje pochodzenia organicznego. Usuwa z wody nieprzyjemny zapach i poprawia jej smak. Działa jak gąbka pochłaniająca szkodliwe substancje, mogące znajdować się w wodzie kranowej. Dodatkowo dzięki temu, że węgiel jest impregnowany srebrem, zapobiega rozwojowi drobnoustrojów. Żywica usuwa z wody metale ciężkie (np. ołów), nadmiar soli, magnezu i wapnia, powodujących jej twardość i osadzanie się kamienia w urządzeniach AGD, przedłużając tym samym ich żywotność. Wodę należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu oraz spożyć w ciągu 12 godzin od przefiltrowania.
Szklany dzbanek filtrujący: ok. 79 zł
Wymienny filtr: ok. 15 zł
Składniki: 3 szklanki przefiltrowanej wody, pół małego arbuza, sok z limonki, 8 listków mięty
Przygotowanie: Wyciskamy sok z limonki. Arbuza kroimy w drobną kostkę, usuwamy nasiona i miksujemy z sokiem z limonki i miętą, następnie zalewamy przefiltrowaną wodą i mieszamy. Przed podaniem schładzamy.
Składniki: 2 szklanki przefltrowanej wody, 2 limonki, pół szklanki zagęszczonego niesłodzonego mleka, kilka kostek lodu
Przygotowanie: Limonki myjemy i obieramy. W blenderze miksujemy limonki, skondensowane mleko i przefiltrowaną wodę. Przecedzamy lemoniadę przez gęste sitko, dodajemy lód. Podajemy zaraz po przyrządzeniu.
Składniki: 2 i pół szklanki przefiltrowanej wody, 8 śliwek, łyżeczka stewii lub ksylitolu, ? łyżeczki cynamonu
Przygotowanie: Śliwki dokładnie myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. W małym garnku gotujemy przefiltrowaną wodę, aż do momentu wrzenia, a następnie dodajemy cukier i śliwki. Kompot gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Kompot podajemy schłodzony.
Składniki: 2,5 szklanki przefiltrowanej wody, 2 torebki herbaty, 1/8 małego arbuza, brzoskwinia, garść listków bazylii, łyżeczka stewii lub ksylitolu
Przygotowanie: Zaparzamy herbatę razem z listkami bazylii, dodajemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Po ok. 10 minutach wyjmujemy bazylię. Myjemy i obieramy brzoskwinię. Kroimy brzoskwinię i arbuza w kostkę. Następnie do karafki wlewamy herbatę, dodajemy owoce i uzupełnniamyić zimną, filtrowaną wodą. Na koniec dokładnie mieszamy herbatę. Najlepiej smakuje schłodzona.