Dietetyczne przepisy na kaszę jaglaną, jarmuż, zupy, sałatki. Sprawdź!
Olej kokosowy zawiera kwasy tłuszczowe nasycone
Olej kokosowy jest roślinnym źródłem tłuszczów nasyconych, wytwarza się go z miąższu orzechów kokosowych. W 92% składa się z kwasów tłuszczowych nasyconych, 6% stanowią kwasy jednonienasycone i 2% kwasy wielonienasycone. W temperaturze pokojowej występuje w postaci stałej w przeciwieństwie do innych olejów roślinnych. Tłoczony na zimno ma delikatny, kokosowy zapach, dzięki czemu potrawy przygotowane z jego udziałem zyskują ciekawy, egzotyczny smak. Częściej jednak dostępny jest jako rafinowany, prawie bezzapachowy.
Jak wykorzystać olej?
możesz stosować go do wypieków, przy czym traci wtedy swój orientalny zapach
możesz smarować nim pieczywo, jest alternatywą dla masła czy margaryny
możesz używać go do smażenia, grillowania czy duszenia, ponieważ jest stabilny termicznie i pod wpływem wysokiej temperatury wydziela się mniej szkodliwych substancji
może być użyty jako dodatek do sałatek, deserów, koktajli, dań z makaronu czy ryżu
Jak często jeść olej kokosowy?
Zwolennicy oleju kokosowego zachęcają do wprowadzenia go na stałe do swojego menu. Za argument podają związek między dużą ilością kokosów i oleju kokosowego w diecie ludzi zamieszkujących wyspy południowego Pacyfiku a ich lepszym stanem zdrowia. Jednak takie twierdzenie jest daleko idącym uogólnieniem, bowiem dieta tych społeczeństw bogata jest również w warzywa, owoce, ryby i nisko przetworzone produkty. Przeciętna dieta zachodnia zaś zawiera zdecydowanie za dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie należy zapominać, że podnoszą one stężenie cholesterolu LDL, który zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i jej powikłań. Warto w takiej sytuacji zastanowić się czy korzystne jest wyłączne stosowanie tłuszczu kokosowego.
Dlatego uważam, że najbezpieczniej jest stosować olej kokosowy sporadycznie, wymiennie z innymi tłuszczami, w ramach urozmaicenia smaku potraw, nie zaś jako stały składnik diety.
Tekst opracowała Agnieszka Kula, dietetyk, perfectdiet.pl
Przepisy i zdjęcia pochodzą ze strony www.lucybee.co
BIO FOOD Olej Kokosowy ekologiczny | Efavit Olej kokosowy | Vitaquell Olej kokosowy |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
600 g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
300 g mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka gałki muszkatułowej
200 g oleju kokosowego roztopionego
5 jajek
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub ziarenka z laski wanilii)
5 łyżek pestek dyni lub słonecznika
150 g bakalii (suszone morele, śliwki, żurawina)
garść borówek amerykańskich do ozdoby
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładź łyżkę masy i formuj kulki. Na każdej ułóż 2, 3 borówki. Piecz 10-15 minut.
Wartości odżywcze: 80 kcal, 2g białka; 3,9 g tłuszczu; 9,8 g węglowodanów
Składniki:
banan
jajko
szczypta cynamonu
łyżka zblenderowanego siemienia lnianego
łyżka oleju kokosowego
Do dekoracji:
borówki amerykańskie, truskawki, grecki jogurt, miód lub syrop z agawy
Przygotowanie:
Banana rozgnieć widelcem. Wymieszaj z jajkiem, cynamonem i siemieniem. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Nakładaj po łyżce masy na patelnię. Placuszki jedz z ulubionymi owocami i jogurtem.
Wartości odżywcze: ok. 30 kcal, 0,7 g białka; 3 g tłuszczu; 6 g węglowodanów
Składniki:
250 g czerwonej soczewicy
laska cynamonu
łyżeczka kurkumy
puszka mleka kokosowego (najlepiej odtłuszczonego)
2 łyżki oleju kokosowego
cebula
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
łyżeczka kuminu
łyżeczka ziaren kolendry
łyżeczka ziaren musztardowca
garść liści szpinaku
puszka pomidorów bez skórki
szczypta soli do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę gotuj z laską cynamonu i kurkumy aż będzie miękka, a połowa wody wyparuje. Wyjmij laskę cynamonu, dodaj do niej mleko kokosowe i gotuj 10-15 minut, aż płyn zgęstnieje. W tym czasie na patelni rozgrzej olej kokosowy, smaż na nim drobno posiekaną cebulę, potem dorzuć wyciśnięty czosnek i przyprawy. Po chwili dodaj szpinak i pomidory. Składniki z patelni połącz z mlekiem kokosowym.
Wartości odżywcze: 335 kcal; 13,7 g białka; 12,7 g tłuszczu, 31,8 g węglowodanów
Składniki:
Kilogram chudej wołowiny
cebula
2 ząbki czosnku
garść drobno posiekanej pietruszki (lub innych ulubionych ziół)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki. Uformuj burgery i włóż je na godzinę do lodówki. Wyjmij, poczekaj aż nabiorą temperatury pokojowej, posmaruj z obu stron roztopionym olejem kokosowym i smaż kilka minut z każdej strony na suchej patelni. Burgery jedz z dużą ilością warzyw.
Wartości odżywcze: 163 kcal; 24 g białka; 7 g tłuszczu; 0,8 g węglowodanów