Oczyszczające menu z książki "Karolina na detoksie"

"Karolina na detoksie" to pomysł na zdrowe oczyszczanie organizmu, które przeszła Karolina Kopocz pod okiem Macieja Szaciłło. Zobaczcie, na czym polega pierwszy dzień detoksu.
zielony koktajl karolina na detoksie zielony koktajl karolina na detoksie zielony koktajl karolina na detoksie

Śniadanie: zielony shake z liści młodego szpinaku lub sok z buraka, jabłka i marchewki

Detoks: pomysły, przepisy, niebezpieczeństwa

Książka "Karolina na detoksie" jest dostępna tutaj >>

Każdy dzień zaczynamy ciepłą wodą z cytryną. Wypijamy ją od razu po przebudzeniu. Woda z cytryną wspomaga metabolizm, oczyszcza organizm i poprawia odporność. Po prysznicu przechodzimy do koktajlu lub świeżo wyciskanego soku oraz imbirówki.

Wiosną i latem pijemy zielone koktajle. Dzięki zawartości chlorofilu usuwają toksyny, dostarczają enzymów pokarmowych i wzmacniają krew.

Zielony koktajl z liści młodego szpinaku (porcja na 2 osoby):

2 garście liści młodego szpinaku

2 banany

pół obranego świeżego ananasa

woda (do osiągnięcia pożądanej konsystencji)

Wszystkie składniki miksujemy na jednolity płyn. Przelewamy do szklanek. Pijemy najlepiej 30 minut przed śniadaniem.

Sok z buraka, jabłka i marchewki (porcja na 2 osoby):

2 buraki

3-4 marchewki

3 jabłka

kawałek imbiru o wielkości kciuka (obranego ze skórki)

sok z połowy cytryny

Sok wyciskamy w sokowirówce lub wyciskarce ślimakowej. Mieszamy przed podaniem. Wypijamy najlepiej zaraz po przygotowaniu.

"Karolina na detoksie. Oczyszczanie organizmu w 7 dni" do kupienia na Kulturalnysklep.pl.

sałata z kiełkami rzodkiewki i sosem musztardowo-chrzanowym, karolina na detoksie sałata z kiełkami rzodkiewki i sosem musztardowo-chrzanowym, karolina na detoksie sałata z kiełkami rzodkiewki i sosem musztardowo-chrzanowym, karolina na detoksie

Drugie śniadanie: sałata z kiełkami rzodkiewki i sosem musztardowo-chrzanowym

Dietetyczne przepisy. Zainspiruj się!

Składniki (dla 2 osób):

cukinia pokrojona w plastry

oliwa

opakowanie roszponki lub młoda sałata rzymska

opakowanie kiełków rzodkiewki

10 pomidorków koktajlowych

sól do smaku

Dressing:

sok z połowy cytryny

łyżka musztardy

łyżeczka chrzanu

4 łyżki oleju z lnianki lub oleju lnianego budwigowego

Przygotowanie:

Cukinię polewamy odrobiną oliwy i posypujemy solą kamienną lub morską. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 20 minut (najlepiej z termoobiegiem) na papierze do pieczenia, co ułatwia czyszczenie blachy. Wszystkie składniki sałaty mieszamy ?i polewamy dressingiem: łączymy sok z cytryny, musztardę i chrzan, powoli wlewamy olej z lnianki, cały czas mieszając, aż do uzyskania emulsji.

makaron warzywny, karolina na detoksie makaron warzywny, karolina na detoksie makaron warzywny, karolina na detoksie

Obiad: warzywny makaron na parze

Dieta-cud przed urlopem? Czy można szybko schudnąć?

Składniki (porcja dla 2 osób):

3 marchewki

3 małe cukinie

Sos:

2 łyżki oliwy

200 g passaty pomidorowej lub 4-5 świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę

czerwona papryka pokrojona w kostkę

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1/4 łyżeczki asafetydy (opcjonalnie, jest to żywica pozyskiwana z orientalnego drzewa, nadaje potrawom indyjski aromat)

1/2 łyżeczki tymianku

1 łyżeczka oregano

kilka ziarenek marynowanego zielonego pieprzu

garść poszatkowanych listków bazylii

sól kamienna lub morska

Przygotowanie:

Z marchewki i cukinii robimy makaron używając obieraczki do warzyw. Gotujemy na parze (2-3 minuty, tak aby wstążki warzyw były al dente), a następnie skrapiamy oliwą i cytryną.? Sos: podsmażamy na oliwie asafetydę, tymianek, parę ziarenek zmiażdżonego, zielonego, marynowanego pieprzu?i paprykę. Wrzucamy pomidory i trochę koncentratu. Dodajemy oregano i dusimy. Miksujemy i dodajemy świeżą bazylię. Podajemy przybrane zielonym pieprzem.

Podwieczorek: rukola z suszonymi pomidorami

5 produktów, które warto włączyć do diety oczyszczającej

Składniki (porcja dla 2 osób):

pół opakowania rukoli (ok. 100 g)

100 g suszonych pomidorów odsączonych z oliwy

3 łyżki oliwy

sok z połowy cytryny

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Rukolę myjemy i osuszamy. Pomidory kroimy w paski. Wszystkie składniki łączymy z oliwą i cytryną. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem do smaku.

zupa brokułowa, karolina  na detoksie zupa brokułowa, karolina na detoksie zupa brokułowa, karolina na detoksie

Kolacja: zupa brokułowa

Dietetyczna kolacja [PRZEPISY]

Składniki (porcja dla 4 osób):

brokuł

2 łyżki oleju kokosowego

płaska łyżeczka czarnuszki

2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej

1-2 łyżeczki curry

łyżka oleju z lnianki (rydzowy)

sok z połowy cytryny

skórka otarta z cytryny

mleko kokosowe lub 2 szklanki mleka roślinnego bez cukru

szklanka wody

sól i pieprz

kawałek korzenia imbiru o długości kciuka

chipsy z selera (opcjonalnie):

1/4 selera

sól

kiełki rzodkiewki do przybrania (zamiennie z chipsami z selera)

Przygotowanie:

Różyczki brokułu pieczemy w piekarniku (200°C) z olejem kokosowym, czarnuszką i curry 15-20 minut. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z gałką muszkatołową. Dodajemy mleko kokosowe i wodę, miksujemy. Pod koniec dodajemy skórę otartą z cytryny, sok z cytryny, imbir i olej z lnianki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ponownie miksujemy.

Zupę możemy podać z chipsami z selera: selera kroimy na mandolinie (wystarczy najtańsza dostępna w każdym hipermarkecie). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą i pieczemy w temperaturze 130°C, aż staną się chrupkie? i złote.

mus z jabłek, karolina  na detoksie mus z jabłek, karolina na detoksie mus z jabłek, karolina na detoksie

Deser: mus jabłkowo-gruszkowy z jagodami goji

Książka "Karolina na detoksie" jest dostępna tutaj >>

Składniki (porcja dla 2 osób):

2-3 jabłka

2 gruszki

4 goździki

łyżeczka świeżo startego imbiru

łyżeczka agaru w proszku (wywar z alg, ma wspaniałe właściwości oczyszczające, absorbuje metale ciężkie i substancje radioaktywne, jest moczopędny i oczyszcza jelita, praktycznie nie ma kalorii)

garść jagód goji

szklanka wody

listki melisy (do przybrania)

Przygotowanie:

Jabłka i gruszki kroimy w kostkę i dusimy (około 20 minut) z przyprawami, agarem i wodą. Miksujemy na jednolity mus. Pod koniec miksowania dodajemy połowę jagód goji. Podajemy w pucharkach posypane pozostałymi jagodami i przybrane listkami melisy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.