Detoks: pomysły, przepisy, niebezpieczeństwa
Książka "Karolina na detoksie" jest dostępna tutaj >>
Każdy dzień zaczynamy ciepłą wodą z cytryną. Wypijamy ją od razu po przebudzeniu. Woda z cytryną wspomaga metabolizm, oczyszcza organizm i poprawia odporność. Po prysznicu przechodzimy do koktajlu lub świeżo wyciskanego soku oraz imbirówki.
Wiosną i latem pijemy zielone koktajle. Dzięki zawartości chlorofilu usuwają toksyny, dostarczają enzymów pokarmowych i wzmacniają krew.
Zielony koktajl z liści młodego szpinaku (porcja na 2 osoby):
2 garście liści młodego szpinaku
2 banany
pół obranego świeżego ananasa
woda (do osiągnięcia pożądanej konsystencji)
Wszystkie składniki miksujemy na jednolity płyn. Przelewamy do szklanek. Pijemy najlepiej 30 minut przed śniadaniem.
Sok z buraka, jabłka i marchewki (porcja na 2 osoby):
2 buraki
3-4 marchewki
3 jabłka
kawałek imbiru o wielkości kciuka (obranego ze skórki)
sok z połowy cytryny
Sok wyciskamy w sokowirówce lub wyciskarce ślimakowej. Mieszamy przed podaniem. Wypijamy najlepiej zaraz po przygotowaniu.
"Karolina na detoksie. Oczyszczanie organizmu w 7 dni" do kupienia na Kulturalnysklep.pl.
Dietetyczne przepisy. Zainspiruj się!
Składniki (dla 2 osób):
cukinia pokrojona w plastry
oliwa
opakowanie roszponki lub młoda sałata rzymska
opakowanie kiełków rzodkiewki
10 pomidorków koktajlowych
sól do smaku
Dressing:
sok z połowy cytryny
łyżka musztardy
łyżeczka chrzanu
4 łyżki oleju z lnianki lub oleju lnianego budwigowego
Przygotowanie:
Cukinię polewamy odrobiną oliwy i posypujemy solą kamienną lub morską. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 20 minut (najlepiej z termoobiegiem) na papierze do pieczenia, co ułatwia czyszczenie blachy. Wszystkie składniki sałaty mieszamy ?i polewamy dressingiem: łączymy sok z cytryny, musztardę i chrzan, powoli wlewamy olej z lnianki, cały czas mieszając, aż do uzyskania emulsji.
Dieta-cud przed urlopem? Czy można szybko schudnąć?
Składniki (porcja dla 2 osób):
3 marchewki
3 małe cukinie
Sos:
2 łyżki oliwy
200 g passaty pomidorowej lub 4-5 świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę
czerwona papryka pokrojona w kostkę
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 łyżeczki asafetydy (opcjonalnie, jest to żywica pozyskiwana z orientalnego drzewa, nadaje potrawom indyjski aromat)
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka oregano
kilka ziarenek marynowanego zielonego pieprzu
garść poszatkowanych listków bazylii
sól kamienna lub morska
Przygotowanie:
Z marchewki i cukinii robimy makaron używając obieraczki do warzyw. Gotujemy na parze (2-3 minuty, tak aby wstążki warzyw były al dente), a następnie skrapiamy oliwą i cytryną.? Sos: podsmażamy na oliwie asafetydę, tymianek, parę ziarenek zmiażdżonego, zielonego, marynowanego pieprzu?i paprykę. Wrzucamy pomidory i trochę koncentratu. Dodajemy oregano i dusimy. Miksujemy i dodajemy świeżą bazylię. Podajemy przybrane zielonym pieprzem.
5 produktów, które warto włączyć do diety oczyszczającej
Składniki (porcja dla 2 osób):
pół opakowania rukoli (ok. 100 g)
100 g suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
3 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Rukolę myjemy i osuszamy. Pomidory kroimy w paski. Wszystkie składniki łączymy z oliwą i cytryną. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem do smaku.
Dietetyczna kolacja [PRZEPISY]
Składniki (porcja dla 4 osób):
brokuł
2 łyżki oleju kokosowego
płaska łyżeczka czarnuszki
2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
1-2 łyżeczki curry
łyżka oleju z lnianki (rydzowy)
sok z połowy cytryny
skórka otarta z cytryny
mleko kokosowe lub 2 szklanki mleka roślinnego bez cukru
szklanka wody
sól i pieprz
kawałek korzenia imbiru o długości kciuka
chipsy z selera (opcjonalnie):
1/4 selera
sól
kiełki rzodkiewki do przybrania (zamiennie z chipsami z selera)
Przygotowanie:
Różyczki brokułu pieczemy w piekarniku (200°C) z olejem kokosowym, czarnuszką i curry 15-20 minut. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z gałką muszkatołową. Dodajemy mleko kokosowe i wodę, miksujemy. Pod koniec dodajemy skórę otartą z cytryny, sok z cytryny, imbir i olej z lnianki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ponownie miksujemy.
Zupę możemy podać z chipsami z selera: selera kroimy na mandolinie (wystarczy najtańsza dostępna w każdym hipermarkecie). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą i pieczemy w temperaturze 130°C, aż staną się chrupkie? i złote.
Książka "Karolina na detoksie" jest dostępna tutaj >>
Składniki (porcja dla 2 osób):
2-3 jabłka
2 gruszki
4 goździki
łyżeczka świeżo startego imbiru
łyżeczka agaru w proszku (wywar z alg, ma wspaniałe właściwości oczyszczające, absorbuje metale ciężkie i substancje radioaktywne, jest moczopędny i oczyszcza jelita, praktycznie nie ma kalorii)
garść jagód goji
szklanka wody
listki melisy (do przybrania)
Przygotowanie:
Jabłka i gruszki kroimy w kostkę i dusimy (około 20 minut) z przyprawami, agarem i wodą. Miksujemy na jednolity mus. Pod koniec miksowania dodajemy połowę jagód goji. Podajemy w pucharkach posypane pozostałymi jagodami i przybrane listkami melisy.