DIETETYCZNE PRZEPISY NA ŚNIADANIA, POSIŁKI PO TRENINGU I DESERY. SPRAWDŹ!
Gazpacho to hiszpańska zupa, która nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Jeśli nie dodaje się do niej chleba, możną ją też spożywać jako koktajl.
Składniki: pomidory 1 kg, ogórek zielony 180 g, papryka czerwona 400 g, papryczka chilli do smaku, cebula czerwona 50 g, czosnek do smaku, natka pietruszki, oliwa z oliwek 10 g, sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Warzywa umyj, obierz i wykrój niejadalne części. Następnie pokrój je w kostkę, wrzuć do blendera lub robota kuchennego i miksuj przez kilka minut. Dodaj oliwę i przyprawy do smaku. Koktajl najlepiej smakuje mocno zmrożony!
Wartość energetyczna: ok. 71 kcal w jednej porcji (250 ml)
Zielony, wiosenny i bardzo odświeżający!
Składniki: kefir naturalny 1,8% tłuszczu 150 g, ogórek zielony 50 g, mięta do smaku
Sposób przygotowania: Obierz ogórek i zmiksuj w blenderze z kefirem i posiekaną miętą. Przelej do szklanki i posyp z wierzchu listkami świeżej mięty. Zwolennicy bardziej wyrazistych smaków mogą doprawić koktajl solą, pieprzem i czosnkiem.
Wartość energetyczna: ok. 84 kcal w jednej porcji (200 ml)
Sezon na truskawki rozpoczęty! Zdrowe i smaczne będą w połączeniu z bogatymi w składniki odżywcze migdałami i siemieniem lnianym.
Składniki: jogurt naturalny 2% tłuszczu 180 g, truskawki 50 g, migdały 10 g, siemię lniane 5 g
Sposób przygotowania: Siemię lniane i migdały zmiksuj na drobno w mikserze do kawy lub silnym blenderze. Dodaj umyte truskawki i jogurt, zmiksuj raz jeszcze. Jeśli lubisz siemię lniane w całości, dosyp je po zmiksowaniu.
Wartość energetyczna: ok. 207 kcal w jednej porcji (250 ml)
Szybki, prosty i bardzo smaczny! Dodatkowo wzbogacony w zarodki pszeniczne ? źródło witamin i minerałów.
Składniki: jagody 100 g, banany 100 g, zarodki pszenne 5 g, woda źródlana (do rozcieńczenia)
Sposób przygotowania: Owoce zmiksuj razem z zarodkami w blenderze. Dodaj wody według uznania.
Wartość energetyczna: ok. 156 kcal w jednej porcji (250 ml)
Sok z brzozy wzmacnia organizm i reguluje przemianę materii. Suszone figi są źródłem błonnika i witamin, a suszone morele dają poczucie sytości i poprawiają przemianę materii.
Składniki: sok z brzozy 200 ml, figi suszone 10 g, suszone morele 10 g (wcześniej namoczone w wodzie), zarodki pszenne 5 g, siemię lniane 5 g
Sposób przygotowania: Morele zalej wrzątkiem i namocz przez kilka minut, żeby zmiękły. Wszystkie składniki wymieszaj razem w blenderze.
Wartość energetyczna: ok. 144 kcal w jednej porcji (230 ml)
Owocowy koktajl to witaminowa bomba i smak lata! Melon, banan i pomarańcza dostarczą organizmowi witaminy z grupy B, witaminę A i C, potas, błonnik i beta-karoten.
Składniki: melon 100 g, pomarańcze 60 g, banany 40 g, sok z cytryny do smaku, woda źródlana (do rozcieńczenia)
Sposób przygotowania: Owoce obierz i pokrój na mniejsze części, zmiksuj w blenderze. Dodaj wody i soku z cytryny według uznania.
Wartość energetyczna: ok. 100 kcal w jednej porcji (200 ml)
Koktajl po prostu miód-malina! Maliny, arbuz i cytryna są niskokaloryczne i bogate w witaminy, ten koktajl postawi cię na nogi i pobudzi w słoneczne popołudnie.
Składniki: arbuz 100 g, maliny 100 g, miód 5 g, melisa do smaku, cytryna 10 g
Sposób przygotowania: Arbuza i cytrynę obierz, usuń pestki. Zmiksuj w blenderze razem z malinami, miodem i melisą.
Wartość energetyczna: ok. 85 kcal w jednej porcji (200 ml)