KASZA JAGLANA JEST UWAŻANA ZA JEDNĄ Z NAJZDROWSZYCH KASZ. DLACZEGO? SPRAWDŹ!
Istnieje kilka metod gotowania kaszy jaglanej. Jednak najważniejsze jest jej dobre przygotowanie kaszy przed gotowaniem. Aby uniknąć goryczki, zaleca się kilkukrotne przepłukanie ziaren zimną wodą oraz ostatni raz - wrzątkiem.
Kaszę jaglaną należy wsypać od wrzącej wody (z dodatkiem szczypty soli) w proporcjach 1 porcja kaszy na 2-2,5 porcji wody. Najlepszym sposobem jest gotowanie jej pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie należy garnek owinąć w ręcznik, gazetę czy ściereczkę (aby zatrzymać ciepło) i zostawić ją jeszcze na 15-20 minut, aż dojdzie. Można pominąć ten etap, należy wtedy jednak kaszę gotować nieco dłużej - około 20-25 minut.
Dobrym sposobem jest też dodanie do kaszy (już po ugotowaniu) łyżeczki oliwy bądź oleju. Nabiera ona wtedy sypkiej konsystencji i lekko orzechowego posmaku.
Przepisy na dania z kaszy jaglanej przygotował Mariusz Tyszka, szef kuchni WygodnaDieta.pl
Materiały partnerów
zobacz wybrane produkty
Składniki na 4 porcje: 3/4 szklanki kaszy jaglanej, 1 mała cebula dymka, małe jajko, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka sezamu; 0,5 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka oliwy, szczypta kurkumy, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Dwukrotnie płuczemy kaszę w zimnej wodzie i raz wrzątkiem by pozbyć się goryczki. Wsypać kasztę do garnka i zalać wrzątkiem o objętości dwukrotnie większej niż kasza, gotować ok 15 min. na wolnym ogniu, zdjąć z ognia i owinąć garnek ręcznikiem na ok. 15-20 minut. Następnie kaszę wystudzić. Posiekaną drobną cebulkę zeszklić na 2 łyżkach oliwy i dodać do kaszy, wymieszać i dodać jajko oraz pozostałe składniki: mąkę, sezam i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać i formować małe kotleciki. Smażyć na złoty kolor.
Wartość energetyczna 1 porcji: 181,7 kcal, białko: 6,2 g, tłuszcze: 6,2 g, węglowodany: 26,6 g, błonnik pokarmowy: 1,7 g.
Składniki na 5 porcji: 3/4 szklanki kaszy jaglanej, 3 jabłka, 1 małe jajko, 0,5 szklanki mleka, 1/2 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka rodzynek, 1 pół laski wanilii, 1 łyżka masła, 1 łyżka wiórków kokosowych, 1 łyżka płatków migdałowych, 1/2 łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie: Dwukrotnie płuczemy kaszę w zimnej wodzie i raz wrzątkiem by pozbyć się goryczki. Wsypać kasztę do garnka, dodać rodzynki i zalać gorącym mlekiem uzupełniając gorącą wodą do objętości płynu dwukrotnie większej niż kasza, dodać pół laski wanilii i gotować ok. 15 minut na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia i owinąć garnek ręcznikiem na ok. 15-20 minut. Następnie kaszę wystudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać cynamon, żółtko i wymieszać. Do wystudzonej kaszy dodać lekko ubitą pianę z białek. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wyłożyć kaszę i wyrównać. Następnie kładziemy warstwę masy jabłkowej - wyrównujemy.
Na patelni lekko zrumieniamy wiórki kokosowe z migdałami, zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier trzcinowy i masło, mieszamy. Tak powstałą mieszankę przekładamy na wierzch jabłek. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok 20-25 min. w temp 200°C.
Wartość energetyczna 1 porcji: 219 kcal, białko: 5,9 g; tłuszcze: 6,3 g, węglowodany: 38,4 g; błonnik pokarmowy: 4 g.
Składniki na 5 porcji: kasza jaglana 200 g, cebula 40 g, marchew 60 g, ziemniaki 90 g, pietruszka 30 g, seler 40 g, chilli 30 g, czosnek 10 g, pomidory pelati 600 ml, wędzona pierś z kurczaka 120 g, tymianek suszony, szczypta mielonego kminku, sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie: Warzywa: marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i obsmażamy w garnku w którym będziemy gotować zupę, dodajemy pozostałe warzywa wraz z chili. Mniej więcej po 5 minutach dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną, zalewamy wszystko wodą, dodajemy wino, ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy zmiksowane pomidory pelati, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, kminkiem i roztartym w dłoniach tymiankiem. Zupę podajemy z drobno posiekanymi paseczkami wędzonej piersi kurczaka.
Wartość energetyczna 1 porcji: 202 kcal, białko: 17,4 g, tłuszcze: 1,9 g, węglowodany: 34,9 g; błonnik pokarmowy: 6,7 g
Składniki na 5 porcji: krewetki 300 g, likier sambuca 30 ml, pomidory 200 g, masło 30 g, oliwa z oliwek 5 ml, czosnek 4 g, natka pietruszki, ocet jabłkowy 30 ml, musztarda 10 g, posiekane ulubione świeże zioła 10 g, oliwa z oliwek extra vergine 40 ml, sól, pieprz
Przygotowanie: Obrane krewetki krótko smażymy na oliwie z oliwek na mocnym ogniu z każdej strony, pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i po chwili wlewamy likier anyżowy. Sos szybko redukujemy, następnie przykręcamy ogień do minimum i dodajemy mocno schłodzone, pokrojone w drobną kostkę masło. Po rozpuszczeniu się masła, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i pomidorki concase (czyli obranego ze skórki pomidora, pokrojonego w drobną kosteczkę). Z octu jabłkowego, musztardy, posiekanych ziół i oliwy z oliwek przygotowujemy dressing i polewamy nim wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną.
Wartość energetyczna 1 porcji: 227 kcal, białko: 13,4 g, tłuszcze: 18,4 g, węglowodany: 3,2 g, błonnik pokarmowy: 0,6 g