TE SKŁADNIKI SPRAWIĄ, ŻE SAŁATA TUCZY. SPRAWDŹ!
Sałata ma ok. 15 kcal (w 100 g) i zawiera witaminy, minerały, błonnik pokarmowy. Sałata jest także wartościowym składnikiem menu ze względu na dużą zawartość jodu, który obniża cholesterol, chroniąc przed miażdżycą. Jod wzmacnia również układ odpornościowy i przyspiesza tempo przemiany materii.
Jeśli nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni, postaw na gotowe (już umyte i porwane) mieszanki sałat Fit and Easy. Masz do wyboru 4 opcje:
Fit and Easy Weekend: frisee, radicchio, roszponka, escarole.
Fit and Easy Party: escarole, frisee, radicchio, cykoria.
Fit and Easy Family: sałata lodowa, frisee, radicchio, a także marchew.
Fit and Easy Active: frisee, escarole, radicchio.
Przepisy pochodzą ze strony: fitandeasy.pl
Przygotowanie takiej kanapki jest dziecinnie proste. I co najfajniejsze - składniki są dostępne przez cały rok, więc można ją serwować kiedy tylko przyjdzie nam ochota.
Składniki dla 3 osób: opakowanie mieszanki sałat, bagietka wieloziarnista, mały jogurt grecki, ogórek, listki świeżej mięty, 10 szt. pomidorków koktajlowych, garść pestek słonecznika, przyprawy do smaku: sól, pieprz
Przygotowanie sałaty: bagietkę pokrój wzdłuż, a następnie na ok. 20 cm kawałki, polej częścią przygotowanego sosu i posyp obficie mieszanką sałat. Pomidorki umyj, pokrój w plastry i ułóż na sałacie. Polej pozostałym sosem i posyp ziarnami.
Przygotowanie sosu: umyj ogórka, obierz ze skóry, przekrój wzdłuż i przy pomocy łyżeczki wydrąż gniazda nasienne. Następnie utrzyj na tarce i odcedź. Całość wymieszaj z posiekaną miętą, jogurtem i przyprawami.
Świeże figi są bogate w sole mineralne i zawierają m.in. potas, wapń, magnez oraz fosfor. Dlatego warto wzbogacić o nie swoją dietę!
Składniki dla 2 osób: opakowanie mieszanki sałat, 4 figi, 200 g sera typu feta lub koziego, pierś z kurczaka, garść orzechów nerkowca, 4 łyżki oliwy z oliwek, cytryna, łyżka sosu sojowego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, imbir (korzeń)
Przygotowanie: Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w paseczki, nacieramy sosem sojowym i dodajemy przyprawy, Ostawiamy na 15 minut, a następnie smażymy na patelni grillowej. Na płaskim talerzu układamy kolejno: mieszankę sałat, przestygnięte kawałki kurczaka, umyte i pokrojone na ćwiartki figi oraz ser pokrojony w kostkę. Całość posypujemy prażonymi orzechami i polewamy sosem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw.
Składniki dla 2 osób: 1/2 opakowania mieszanki sałat, 10 sztuk paluszków grissini, 10 plastrów szynki parmeńskiej, 10 dag sera typu parmezan w kawałku, sos pomidorowy
Przygotowanie: rukolę oddziel z mieszanki sałat. Na plastrze szynki połóż listki rukoli i owiń nim paluszek grissini. Czynność powtórz do wyczerpania paluszków i szynki. Pozostałą mieszankę sałat wsyp do salaterek lub kieliszków, posyp startym parmezanem, następnie dodaj owinięte paluszki. Podawaj z sosem pomidorowym, w którym macza się przekąskę.
Składniki dla 4 osób: opakowanie roszponki, 4 gotowe tortille, czerwona papryka, pomarańczowa papryka, 200 g żółtego sera, 400 ml jogurtu naturalnego, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, przyprawy do smaku: sól morska, pieprz ziołowy
Przygotowanie: tortille wrzuć na rozgrzaną patelnię i podgrzej z obu stron. Umytą paprykę pokrój w paski. Żółty ser pokrój w słupki. Na tortillę nakładaj na przemian kawałki papryki, sera i liście roszponki, po czym zawiń w rożek. Podawaj z sosem jogurtowo- ziołowym.
Przygotowanie sosu: do jogurtu dodaj posiekany pęczek szczypiorku i koperku oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Miłośników łososia z pewnością ucieszy nasz pomysł na prostą i szybką sałatkę. Wraz z ogórkiem i sałatą tworzą niezawodne trio. To nasz kolejny pomysł na wypadek niespodziewanych gości. Jeśli znajdziesz w swojej lodówce te 3 składniki to w niecałe 10 minut przygotujesz tą apetyczną sałatkę. My podajemy ją z ciemnym pieczywem.
Składniki dla 2 osób: opakowanie sałat, ogórek zielony, 40 dag wędzonego łososia, cytryna, 1/3 pęczku koperku, 6 łyżek oliwy z oliwek, przyprawy do smaku: sól, pieprz
Przygotowanie: ogórka umyj i pokrój razem ze skórką w ukośne plastry. Na półmisek wyłóż mieszankę sałat, dodaj ogórka i polej sosem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek zmieszanej z łyżką soku z cytryny i z dodatkiem przypraw. Na sałacie ułóż fantazyjnie plastry łososia zwinięte w ruloniki, posyp je posiekanym koperkiem i skrop lekko sokiem z cytryny.
Składniki dla 2 osób: opakowanie mieszanki sałat, 2 owoce granatu, 200 g sera typu gorgonzola, garść orzechów włoskich, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1 cm korzenia imbiru
Przygotowanie: Mieszankę sałat wysyp na talerz. Ser pokrój w kostkę i dodaj do sałaty. Owoce granatu umyj, z jednego wydrąż pestki i dodaj do kompozycji, a z drugiego owocu wyciśnij sok i dodaj do niego miód oraz starty korzeń imbiru. Wymieszaj dokładnie i tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Całość posyp prażonymi orzechami włoskimi.
Początkujący mogą mieć trochę zabawy z wydostaniem pestek z twardej łupiny. Prosty sposób na zrobienie tego, to przekrojenie granatu w poprzek i uderzanie tępą stroną noża (lub drewnianą łopatką) w górną cześć owocu, tak, żeby ziarenka wypadały do podstawionej miseczki.