8 produktów, które tylko pozornie są zdrowe

Woda smakowa to samo zdrowie, sushi jest niskokaloryczne, colę light można pić bez ograniczeń, a granola to dobry wybór na śniadanie? Pokazujemy 8 produktów, które tylko pozornie są zdrowe albo niskokaloryczne.
Sushi - specjalność Pawła Łukasika Sushi - specjalność Pawła Łukasika Fot. gotowaniezpasja.pl

Sushi

Sushi wydaje się idealne dla tych, którzy są na diecie. Pełna zdrowych tłuszczów ryba, warzywa i odrobina ryżu. Tak powinno wygladać idealne sushi. Niestety, to, które lubisz najbardziej to zazwyczaj ryba czy krewetka w tempurze, czyli w smażona w głębokim tłuszczu (czasem cała rolka jest w tempurze), poza tym masa ryżu (a to węglowodany proste, pozbawione błonnika czy witamin szybko przekształcane w tkankę tłuszczową), a do tego serek naturalny lub, wbrew wszelkiej tradycji, majonez. 3 rolki takiego sushi to nawet 300 kalorii!

Woda smakowa to napój aromatyzowany, nie Woda smakowa to napój aromatyzowany, nie "prawdziwa" woda mineralna Shutterstock

Woda smakowa albo woda z witaminami

Nie może być nic lepszego od wody z witaminami, prawda? Nie dość, że nawadniasz organizm, to jeszcze dostarczasz mi witamin. Niestety taka woda, nawet jeśli producent nakleił na nią nalepkę "slim" i dodał do niej L karnitynę, to na drugim miejscu w składzie na cukier, następnie jest odrobina soków z soków zagęszczonych, potem aromaty i konserwanty i gdzieś na końcu witaminy i L karnityna. Zastanów się, czy warto dostarczać sobie witamin pływających w cukrze i chemii.

Podobnie sprawa wygląda z wodami smakowymi. Szklanka ma około 60 kalorii! Masz w nich cukier, konserwanty, aromat i na końcu sok z soku zagęszczonego (0,01 proc.).

Orzechowa granola Orzechowa granola Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Granola

Granola może być "naturalna", "organiczna", "ekologiczna" czy "fit" ale i tak zazwyczaj zawiera sporo cukru, syrop glukozowo-fruktozowy, słód jęczmienny, sól, tłuszcz roślinny (niech cię nie zwiedzie dopisek "roślinny", bo jest to po prostu tłuszcz utwardzony, czyli najgorszy rodzaj tłuszczu, zawierający wysoki poziom kwasów trans tłuszczowych, które zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia). Dlatego, nawet jeśli na pierwszym miejscu w składzie są płatki owsiane, a gdzieś na kolejnych miejscach masz otręby, płatki kokosowe, orzechy czy bakalie ? to i tak to wszystko jest wymieszane w cukrze, soli i tłuszczach.

Płatki na śniadanie ? jakie wybrać? Z czym jeść? [DIETETYK RADZI]

Produkty ze zmniejszoną zawartością tłuszczu czy popularnymi napisami 'light' albo lekki wcale nie są zdrowsze niż tradycyjne produkty spożywcze Produkty ze zmniejszoną zawartością tłuszczu czy popularnymi napisami 'light' albo lekki wcale nie są zdrowsze niż tradycyjne produkty spożywcze Fot. Valentyn Volkov volff - Fotolia

Coca cola light

Wiesz, że napoje gazowane dostarczają pustych kalorii, więc pozwalasz sobie tylko na te "light". To wcale nie jest lepszy wybór. Może nie przytyjesz po nich jak po tych tradycyjnych, ale będziesz narażona na wiele powikłań zdrowotnych, bo aspartam, czyli słodzik w nich zawarty ma niekorzystny wpływ na układ krążenia.

Przeczytaj więcej o słodzikach na bazie aspartamu.

Warto sięgać po wysokiej jakości fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurty naturalne, kefir, maślanka. Warto sięgać po wysokiej jakości fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurty naturalne, kefir, maślanka. Fot. Shutterstock.com / Carmen Steiner

Serek i jogurt light

Producenci wykorzystują to, że większość z nas kupuje produkty z napisem "light" czy "fit". Niestety często wystarcza nam ta nalepka, nie patrzymy nawet na ich skład. Warto to robić, bo w większość serków czy jogurtów light tłuszcz zastąpiono cukrem albo substancjami słodzącymi. I tak zamiast tłuszczu, mamy cukier, syrop glukozowy już na drugim miejscu w składzie, a dalej aspartam. Jaki z tego wniosek? Jeśli już mamy ochotę na jogurt owocowy, wybierajmy ten pełnotłuszczowy. Taki będzie lepszy dla naszej sylwetki.

Zamiast kupować gotowy jogurt, najlepiej przygotować go w domu, z jogurtu naturalnego i owoców, miodu lub orzechów. Zobacz, co siedzi w gotowych jogurtach owocowych ze sklepu.

Chleb Chleb Fot: Basia Jagoda-Ćwiklik, Monika Witkowska, Monika Walecka, archiwum domowe

Ciemny chleb

Ciemny chleb zawsze jest zdrowy? Nic bardziej mylnego. Często zrobiony jest z mąki pszennej, zabarwionej słodem jęczmiennym, karmelem, melasą buraczaną i sztucznym miodem. Jeśli zobaczysz te składniki, to znak, ze lepiej poszukać czegoś zdrowszego. Zaniepokoić powinna cię także waga chleba. Lekki powinien budzić podejrzenia, ciężki jest bardziej wiarygodny.

Zobacz, jak wybrać dobry chleb i jak powinna wyglądać zdrowa kanapka.

bakalie bakalie fot. Shutterstock

Suszone owoce

Suszone owoce zawierają prawie tyle samo cennych składników, jak te świeże. Jednak mają dużo więcej cukru, a przez to kalorii. Dlatego, jeśli chcesz zrzucić parę kilo, zjadaj kilka owoców suszonych i np. orzechów i traktuj je jako mały posiłek (jeden z 5 czy 6, jakie powinnaś zjadać). Dobrze też wybierać wysokobłonnikowe, niskocukrowe owoce, jak np. suszone maliny, jagody, aronia. Jeśli ćwiczysz, po treningu warto zjeść garść rodzynek, one wykazują silne właściwości odkwaszające, co pomaga w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej zaburzonej wskutek ciężkich ćwiczeń.

Jakie suszone owoce jeść, kiedy i na co zwracać uwagę w ich składzie?

Chipsy prosto z pieca

Mają odrobinę mniej kalorii niż tradycyjne chipsy (415 kcal w 100 gramach, podczas gdy ich tradycyjna wersja ma 524 kcal). Nie zawierają glutaminianu sodu. To jedyne plusy. Poza tym zawierają sporo cukru i tłuszczu, w konsekwencji przyczyniają się do otyłości czy nadciśnienia.

 

Więcej o: