Pełnoziarnistą pitę posmaruj hummusem i złóż na pół. Pokrój na trójkąty. Taka pita idealnie zaspokoi wieczorny głód i nie dostarczy niepotrzebnym, pustych kalorii. Hummus robiony jest z ciecierzycy, która ma sporo błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pełnoziarnistą pitą zastąp tę zrobioną z mąki pszennej.
Na pewno wiele razy słyszałaś o serku wiejskim jako wieczornej przekąsce, drugim śniadaniu, podwieczorku czy w ogóle najlepszej przekąsce. To dlatego, że ma mało kalorii i tłuszczu, a sporo białka (nawet 30 gramów). Najlepiej wybierać serek light, ale zwrócić uwagę, czy jego skład to tylko twaróg, śmietanka i sól. Niektóre serki light mają gumę guar czy substancje zagęszczające (jak karagen czy mączka chleba świętojańskiego), a wtedy lepiej zjeść zwykły serek. Jeśli znudził ci się smak tradycyjnego serka, dodaj do niego owoce: kilka malin, jagód, truskawek, plasterek ananasa czy pół brzoskwini.
Ona zaspokoi ochotę na słodycze, która dopada cię w najmniej spodziewanym momencie (na przykład w środku nocy!). Zadbaj o to, żeby czekolada miała min. 70 procent kakao (im więcej tym lepiej!) i na pierwszych miejscach miała kakao, miazgę kakaową, tłuszcz kakaowy (albo masło kakaowe) i cukier. Nie powinno być w niej syropu glukozowo-fruktozowego i tłuszczu utwardzonego. W niektórych delikatesach i sklepach ze zdrową żywnością znajdziesz czekoladę słodzoną stewią. Gorzka czekolada to dobry pomysł na przekąskę, ma magnez, antyoksydanty, opóźniające proces starzenia, czekolada obniża także ciśnienie krwi. Tylko pamiętaj o tym, żeby zjeść 2 kostki, a nie całą tabliczkę!
Jeśli wieczorem masz ochotę na pizzę (znasz to uczucie?) w lodówce powinny czekać zdrowe i niskokaloryczne klopsiki. Żeby przypominały chociaż trochę pizzę: kurczaka lub chudą, mieloną wołowinę dopraw czosnkiem, oregano, posiekaną cebulką, słodką i pikantną papryką. Te składniki wymieszaj i uformuj małe klopsiki. Podgrzej w garnku sos pomidorowy, wrzuć do niego klopsiki i gotuj przez 20 minut na średnim ogniu. Wieczorny głód zaspokoją 2 klopsiki z sosem. Jeśli bardzo brakuje ci sera w tym daniu, zetrzyj odrobinę parmezanu albo dodaj kawałek mozzarelli.
Jogurt grecki jest zdrowy, ma więcej białka i mniej cukru niż tradycyjne jogurty. Zawarte w nim bakterie kwasu mlekowego zamieniają laktozę (znajdującą się w mleku) na kwas mlekowy. Bez przeszkód pokonują barierę soków żołądkowych, bezpiecznie docierając do jelit. Tam obniżają pH przewodu pokarmowego, jednocześnie go zakwaszając. To z kolei nie tylko sprzyja wchłanianiu się wapnia i żelaza, ale uniemożliwia rozwój szkodliwych bakterii, które powodują choroby. Jogurt grecki jest gęsty i kremowy, dzięki czemu może stanowić bazę do deserów. Wystarczy wymieszać go z ulubionymi owocami albo zmiksować z rozpuszczoną gorzką czekoladą.