Konkurs na najlepszy deser w wersji fit - ROZSTRZYGNIĘTY!

Aby wygrać książkę "Waga startowa" należało przesłać swoją propozycję deseru w wersji fit. Wyłoniliśmy 8 zwycięzców i prezentujemy ich propozycje. Ocenialiśmy: pomysłowość, nakład pracy oraz to, czy składniki, które wchodzą w skład deseru, są korzystne dla zdrowia i sylwetki. Oto najciekawsze propozycje na coś słodkiego!
Waga startowa Waga startowa fot. Mat. prasowe

Miejsce 8: Niby sernik owocowo-jogurtowy Joanny

Joanna zajęła 8. miejsce, ponieważ nie dostaliśmy zdjęcia deseru.

 

Niby sernik owocowo-jogurtowy

Porcja na 4 osoby:

kubeczek naturalnego jogurtu bez cukru - 500 ml

świeży ananas - średniej grubości plastry

truskawki - 4 duże lub 8 małych, mogą być mrożone

2 łyżki soku z cytryny

opakowanie żelatyny naturalnej (bez przypraw) na pół litra wody

naturalny sok z pomarańczy i 3 mandarynek klementynek

klementynka i /lub ulubione owoce do dekoracji deseru

 

Żelatynę rozpuszczamy w połowie wody podanej w przepisie i odstawiamy do chwili aż zacznie zastygać; warto ją przygotować na około 2-godziny przed robieniem deseru i roztwór wstawić do lodówki.

Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek. Do salaterek o płaskim dnie wkładamy po plastrze ananasa, a w środek wkładamy jedną dużą lub dwie małe truskawki.

 

Do wysokiego kubka wlewamy jogurt i połowę zastygającej żelatyny oraz sok z cytryny. Miksujemy krótko i zalewamy ananasa z truskawkami w salaterkach. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Należy jednak sprawdzić, czy deser należycie stężał. W tym czasie dodajemy do pozostałej części żelatyny około 50 ml ciepłej wody oraz sok z pomarańczy i mandarynek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na czas zastygania deseru na blacie w kuchni. Gdy deser już zastygnie wlewamy delikatnie na wierzch żelatynę z sokiem, która w tym czasie już lekko zastygła.

Można ozdobić wierzch deseru cząstkami klementynek i/lub inne owoce. Wstawiamy do lodówki aż deser stężeje do końca.

owoce owoce archiwum prywatne

Miejsce 7: Fruit Circle - Zofii

Mój przepis na deser jest w zasadzie bardzo prosty.

Potrzebne są owoce: w zależności od sezonu można wybrać które. Ja bawiłam się ostatnio w "okrągły" deser i chciałam, aby wszystkie owoce przedstawiały (mniej lub bardziej) koło. Lubię, gdy jedzenie ładnie wygląda, stąd też pewnie moje małe udziwnienie.

 

Użyłam cytrusy (grejpfrut żółty i różowy, pomarańcza) oraz kiwi, ananasa, jabłko, żółtego melona oraz granatu.

Wszystko lubię posypać płatkami owsianymi oraz pestkami słonecznika czy też dyni.

Gdy całość staje się zbyt kwaśna, polecam syrop klonowy, który jest świetnym składnikiem, aby dosłodzić danie, a nie jest to cukier!

Całość można udekorować jogurtem, koniecznie naturalnym, i nic tylko jeść! Oczywiście w zależności od sezonu można wybrać inne owoce - truskawki, maliny...

Może nie jest to konkretny przepis na deser, ale ja własnie tylko takie zdrowe desery lubię i toleruję.

Co do kalorii - zbyt wielu tu nie ma, bo to tylko zdrowe składniki, witamina c.... samo zdrowie!

Nic tylko jeść!

koktajl koktajl archiwum prywatne

Miejsce nr 6: Piernikowy koktajl proteinowy - Magdy

W ramach fejsbukowej akcji deserowej, przesyłam przepis na koktajl piernikowy z dużą ilością protein.

 

Składniki:

 

150 ml mleka migdałowego

proszek proteinowy (wedle uznania i zapotrzebowania, np. 20 g)

50 g namoczonych suszonych daktyli

cynamon

łyżeczka soku z cytryny do koktajlu używam mleka migdałowego własnej produkcji.

 

Przepis na mleko migdałowe: pół filiżanki migdałów zalewamy gorącą wodą, żeby je zmiękczyć i obrać, jeśli nie są blanszowane. Po namoczeniu odcedzamy, zalewamy 2,5 filiżanki świeżej wody (może być zimna) i miksujemy. Powstanie mleczny płyn z osadem zmielonych migdałów, który należy odcedzić sitkiem. Mleko migdałowe zawiera dużo magnezu, za to zero cholesterolu.

Wszystkie składniki łączymu w naczyniu u miksujemy. Do smaku można dodać więcej soku z cytryny.

Wartość kaloryczna (przy użyciu 20 g izolatu białka): 268 kcal.

Jest to koktajl, który z powodzeniem może zastąpić posiłek lub przynajmniej przekąskę i syci na długo. Sprawdza się też dobrze jako napój regeneracyjny po treningu lub jako skłądnik śniadania proteinowego.

koktajl koktajl archiwum prywatne

Miejsce nr 5: Koktajl na bazie jogurtu - Natalii

Natalia napisała krótko i treściwie:

 

Koktajl:

 

- 2 małe jabłka

- mały jogrut naturalny

- ewentualnie 1 łyżeczka miodu

- cynamon (do posypania)

 

Wszystko miksujemy, posypujemy cynamonem.

placuszki placuszki fot. archiwum prywatne

Miejsce nr 4: Placuszki kakaowe - Pameli

Przesyłam propozycję zdrowego deseru w formie kakaowych placuszków, które idealnie komponują się z owocami. Placuszki są bogate w błonnik i złożone węglowodany, powodują, że nie tylko zaspokajamy nasz apetyt na słodycze, ale również czujemy się po nich długo syci.

 

Składniki (ok. 8-10 placuszków):

 

2 jajka

0,2 l mleka 1,5%

4 czubate łyżeczki mąki żytniej razowej (ja użyłam mąki typ 1850)

1 czubata łyżeczka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (np. Decomoreno)

6 suszonych śliwek / moreli / gruszek (chodzi o bardzo słodki, suszony owoc)

 

Jajka, mleko, mąkę i kakao mieszamy razem. Powinna powstać lejąca masa. Suszone śliwki/morele/gruszki mielimy na drobno w blenderze, następnie mieszamy z ciastem.

Na bardzo rozgrzaną teflonową patelnię wylewamy ciasto, tak aby powstał placuszek nie większy niż nasza dłoń. Po chwili przekładamy go na drugą stronę i dalej smażymy. Jeśli patelnia jest odpowiednio rozgrzana nie potrzeba nam w ogóle tłuszczu.

Usmażone placuszki jemy zagryzając je soczystym jabłkiem, pomarańczą lub innym dowolnym owocem, na którego mamy ochotę.

Można je również polać jogurtem lub posypać brązowym cukrem.

ciasto pomarańczowe ciasto pomarańczowe archiwum prywatne

Miejsce nr 3: Ciasto pomarańczowe - Agaty

Ciasto jest wspaniałe ponieważ nie zawiera mąki, cukru ani tłuszczu, za to ma w sobie owoce, jajka i migdały, a także kakao lub otręby i ksylitol! Jest wilgotne, słodkie, owocowe i bardzo sycące (migdały), a nawet czekoladowe jeśli dodajemy kakao.

Świetnie się przechowuje (nawet do tygodnia w chłodnym miejscu) i można nim obdzielić wiele osób.

Najlepszy deser ;)

 

Ciasto pomarańczowe

(ok. 15 porcji)

 

2 małe pomarańcze tzw.?pępkowe? (ok. 375g) (165 kcal)

6 jajek (480 kcal)

150g ksylitolu (300 kcal)

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

50g odtłuszczonego kakao LUB (zamiennie) otrębów owsianych (224kcal/93kcal)

200g tartych migdałów (1144 kcal)

 

Pomarańcze (w całości, umyte) należy włożyć do garnuszka, zalać wodą, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny (można zrobić to poprzedniego dnia). Po tym czasie należy odlać wodę i ostudzić owoce. Wystudzone pomarańcze należy przekroić, usunąć ew. pestki i zmiksować przystawką do blenderowania lub w blenderze (razem ze skórą itd.).

W osobnej misce (lub w blenderze, jeśli jest duży/w malakserze) należy umieścić jajka, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao/otręby oraz starte/mielone migdały, zmiksować. Dodać purre pomarańczowe i ponownie zmiksować.

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy ok. 20cm (nalepiej teflonowej ? nie przywiera) i piec ok. godziny (w zależności od piekarnika) do tzw. ?suchego patyczka? (wykałaczka którą nakłuliśmy ciasto po wyjęciu jest sucha).

 

Wartości odżywcze:

Całe ciasto ? 2313 kcal lub 2182 kcal (w zależności od tego czy użyjemy kakao czy otrębów)

1 porcja ? ok. 154 kcal/145 kcal

omlet omlet archiwum prywatne

Miejsce nr 2: Omlet owsiany - Agnieszki

Naprawdę należę do osób nie lubiących przebywać za długo w kuchni i nie potrafiących gotować. Ale mój omlet jest łatwy, szybki i prosty do zrobienia. Do tego można go jeść codziennie, jest zdrowy, naturalny i małokaloryczny.

Omlet ten po przygotowaniu ma świetną konsystencję, śmiało można go zabrać ze sobą i zjeść jako małą przekąskę w ciągu dnia.

 

OMLET OWSIANY

składniki:

 

- 20g płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych) - 78 kcal

- 2 jajka (będziemy potrzebować 2 jajka i 1 żółtko) - białka 36 kcal, żółtko 70 kcal

- odrobina oliwy z oliwek - 30 kcal

- cynamon

 

można dodać także:

- pomarańcza - 54 kcal

- odrobina masła orzechowego - 56 kcal

 

Białka i żółtko mieszamy razem z płatkami owsianymi i gotową masę wylewamy na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek i smażymy z obu stron, dla smaku można dodać także cynamonu jeśli ktoś lubi.

 

Omlet taki ma niewiele kalorii (około 180 kcal), a naprawdę doskonale syci i wspaniale smakuje. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 3 minuty i jest bardzo proste.

 

Wyśmienicie smakuje także posmarowany masłem orzechowym oraz z pomarańczą - to tylko dodatkowe 110 kcal.

sernik sernik archiwum prywatne

PIERWSZE MIEJSCE: Sernik cytrynowy - Aldony

Gratulujemy!

 

To ciasto jest kremowe, delikatne, odświeżające i przepyszne. Jest to idealny deser dla osób dbających o sylwetkę i stanowi doskonały sposób na dostarczenie białka organizmowi po treningu.  Robi się je niezwykle szybko ? wszystkie składniki wystarczy wymieszać.

1kg sera 4% tłuszczu (820 kcal)

5 jajek (415 kcal)

150g ksylitolu (300 kcal)

Skórka otarta z jednej cytryny

Sok z 1/3 cytryny

Ewentualnie esencja  waniliowa

Szczypta soli

Składniki należy wymieszać mikserem. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po godzinie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwi. Po wystygnięciu chłodzić kilka godzin w lodowce.

1 porcja to ok.:

150 kcal

20g białka

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.