Nie ma na to żadnych dowodów! Jedyne czego jesteśmy pewni to fakt, że zjadanie zbyt dużej liczby kalorii powoduje wzrost masy ciała i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Nocne ?napady? na lodówkę sprzyjają zjadaniu zbyt dużej liczby kalorii zwłaszcza, że wtedy najchętniej sięga się po wysokokaloryczne pokarmy. Jeśli jednak nocne ?naloty? na spiżarnię nie spowodują przekroczenia dziennego zapotrzebowania na energię, o tyciu nie będzie mowy. Jedyny argument jaki można wytoczyć przeciwko jedzeniu tuż przed snem lub w nocy to to, że takie praktyki mogą wywoływać zgagę i niestrawność.
Cukier stołowy, miód czy syrop glukozowo-fruktozowy są wchłanianie przez organizm w taki sam sposób i są wysokokaloryczne (48-64 kcal w łyżeczce). Badania naukowe dowodzą, że każdy dodany do diety cukier wchłania się tak samo łatwo jak syrop glukozowo-fruktozowy, o którym wiele osób ma bardzo złe zdanie. Zamiast wybierać między różnymi rodzajami cukru, należy po prostu ograniczać jego ilość w diecie, co przysłuży się i figurze i zdrowiu.
Kawa, spożywana w umiarkowanych ilościach (2-3 filiżanki dziennie) może być elementem zdrowej diety. Zawiera przeciwutleniacze i inne korzystne dla zdrowia substancje pochodzenia roślinnego. Naukowcy podejrzewają, że regularne picie kawy może redukować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, chorobę Parkinsona, a nawet niektóre rodzaje raka.
Aby filiżanka kawy rzeczywiście mogła działać prozdrowotnie, należy unikać doprawiania jej tłustą śmietanką, cukrem i syropami smakowymi.
Ludzki organizm potrzebuje trzech rodzajów makroskładników: białka, węglowodanów i tłuszczu. Znaczenie ma rodzaj tłuszczu ? najkorzystniejsze dla zdrowia są kwasy tłuszczowe z ryb morskich, orzechów, awokado, nasion, oliwek. To tłuszcz z tych produktów daje energię, pomaga regenerować tkanki i sprzyja produkcji hormonów. Rodzajami tłuszczu, które powinno się ograniczać w diecie są nasycone kwasy tłuszczowe typu Trans, utwardzony tłuszcz roślinny, tłuszcz zwierzęcy także zawarty w tłustych produktach nabiałowych i tłuszcze z przetworzonej żywności.
Sól morska zawiera niemal tyle samo sodu co sól kamienna. Stosowanie jej w kuchni nie przynosi żadnych korzystnych efektów zdrowotnych dlatego przyprawiając potrawy trzeba ograniczać jej ilość. Smaku pokarmom dodadzą zioła. Warto też pamiętać, że przetworzona żywność potrafi zaspokoić aż 75% naszego zapotrzebowania na sód.
Woda nie ma żadnych cudownych właściwości odchudzających. Może zdziałać cuda jedynie wtedy, gdy ograniczy apetyt, wypełniając żołądek, albo wtedy, gdy pozwoli ci zrezygnować z popijania słodkich napojów (soków, napojów gazowanych). Wypijanie większej ilości wody przy braku zmiany złych nawyków żywieniowych nie przyniesie żadnego efektu odchudzającego.
Razowy chleb, dziki ryż, razowy makaron ? to bardzo zdrowe produkty, pełne witamin, błonnika, minerałów i prozdrowotnych związków chemicznych pochodzenia roślinnego. Ale to nie znaczy, że zawsze musisz rezygnować z produktów przygotowanych z oczyszczonych ziaren. Czasami ich jedzenie ułatwia powrót do zdrowia! Na przykład przy niestrawności lub zatruciu, biały, rozgotowany ryż potrafi zdziałać cuda. Niektóre produkty z białej mąki są fortyfikowane, czyli wzbogacane o cenne składniki odżywcze i witaminy. Razowe produkty to zdrowy wybór, ale nie zawsze należy się bronić przed jedzeniem ziaren pozbawionych łupinek.
Ten mit propaguje wiele osób. Naukowcy twierdzą jednak, że nie można generalizować stwierdzając, że wszystkie dzieci reagują nadaktywnością na cukier. Co zatem powoduje, że tak ciężko opanować dzieci szalejące na kinderbalu? To nie ciastka ani tort, to emocje. Oczywiście ze względów zdrowotnych należy ograniczać dzieciom ilość cukru w diecie, ale to nie jest sposób na opanowanie rozbrykanych kilkulatków.
Prawidłowo skomponowana dieta może w pełni zaspokoić zapotrzebowanie osoby trenującej. Nie trzeba jej uzupełniać o białkowe odżywki czy batoniki. Sekretem budowania sportowej formy jest jadanie zbilansowanej diety o odpowiedniej kaloryczności, koncentracja na prawidłowym treningu i spożywanie weglowodanowo-białkowej przekąski lub posiłku wkrótce po treningu. Wystarczy odtłuszczone mleko czekoladowe.
Nie wszystkie węglowodany są niekorzystne dla zdrowia i sylwetki. To prawda, że niskowęglowodanowa dieta odchudza, ale jej skuteczność opiera się na zredukowaniu kaloryczności diety. Podobnie działa dieta niskotłuszczowa. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim wytworzenie deficytu kalorycznego, a nie to, która grupa produktów została ograniczona.
Najmniej wartościowe węglowodany to cukry proste, pochodzące np. z cukru stołowego i syropów słodzących. To puste kalorie bez żadnych właściwości odżywczych, które powodują gwałtowny wzrost poziomu insuliny i rozpoczęcie procesu gromadzenia tkanki tłuszczowej. Węglowodany zawarte w warzywach i owocach to dodatek do innych, cennych substancji, np. witamin i soli mineralnych. Na dodatek towarzyszy im błonnik, który sprawia, że reakcja organizmu na zjedzenie jabłka czy marchwi jest zupełnie inna niż w przypadku zjedzenia batonika.