Czy jesienią i zimą mamy większe zapotrzebowanie na energię? Czy powinniśmy jeść więcej?
Wbrew powszechnej opinii zapotrzebowanie energetyczne jesienią i zimą nie zmienia się. Gdy jest zimno, większość ludzi mniej się rusza, rzadziej wychodzi na spacery, a więcej czasu spędza w domach, dlatego potrzeby energetyczne w tym czasie mogą być wręcz niższe niż wiosną czy latem. Wiele osób jesienią i zimą przybiera na wadze i tłumaczy to sobie w ten sposób, że organizm widać tego potrzebuje.
Późną jesienią i zimą nie ma zbyt dużego wyboru warzyw oraz owoców. Co powinniśmy jeść w tym czasie, żeby ciągle dostarczać sobie dawki witamin?
Dobrym wyjściem są mrożonki. Wbrew obiegowej opinii, mrożone warzywa są zupełnie zdrowe i niemal równie wartościowe jak świeże. Jeśli chodzi o owoce, to jesienią i zimą nie ma problemu z wyborem. Możemy jeść jabłka i gruszki, a także owoce egzotyczne jak pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, banany, ananasy, mango czy granaty.
Jak jeść, by w tych miesiącach nie utyć?
Tak samo, jak w pozostałych miesiącach, podstawowe zasady zdrowego żywienia są uniwersalne dla wszystkich pór roku.
5 posiłków dziennie, pół kilograma warzyw i owoców dziennie, dużo chudego nabiału, przede wszystkim fermentowane napoje jak jogurty, kefiry czy zsiadłe mleko, regularnie jeść ryby, produkty zbożowe tylko pełnoziarniste, jak najmniej słonych, słodkich i tłustych dań i przekąsek.
Co najlepiej pić w tym czasie?
Wszystkie niesłodkie napoje, średniozmineralizowana woda, herbatki owocowe, herbata czarna, zielona, czerwona, soki warzywne bez ograniczeń. Jedna, dwie filiżanki kawy dziennie nie zaszkodzą. Słodkie soki z kartonów zawierają tyle samo cukru co napoje typu cola, dlatego lepiej je pić lekko rozcieńczone i nie za często. Z wszystkich produktów, które mają w nazwie słowo napój lepiej w ogóle zrezygnować, ponieważ z powodu wysokiej zawartości cukru bardzo słabo nawadniają i dostarczają znacznych ilości kalorii z cukru.
Czy powinniśmy zażywać jakieś suplementy i witaminy, ponieważ czegoś może nam zabraknąć?
Gdy jest zimno, mniej czasu spędzamy na świeżym powietrzu i rzadko wystawiamy skórę na działanie słońca. Dlatego w okresie jesienno-zimowym warto rozważyć suplementację witaminy D, której głównym źródłem dla człowieka jest synteza skórna. Dotyczy to w szczególności dzieci (ponieważ dla nich niedobory witaminy D są szczególnie niebezpieczne) oraz osób starszych (z wiekiem pogarsza się przyswajanie witaminy D). Trzeba jednak pamiętać, że witaminę D łatwo przedawkować, a jej nadmiar jest bardzo niebezpieczny, witamina ta jest dostępna tylko i wyłącznie na receptę.