Jabłka występują na całym świecie w niezliczonej ilości odmian, jednak zdecydowanie możemy powiedzieć, że to nasz narodowy owoc. Bardzo dobrze! Jabłka zasługują na miano jednego z najzdrowszych owoców świata.
Co prawda jabłka nie posiadają wiele witamin i minerałów. Mimo to są bogate w duże ilości błonnika, tego rozpuszczalnego w wodzie.
Posiłki bogate w błonnik są bardziej syte, ponieważ zmniejsza się szybkość opróżniania żołądka. Dzięki błonnikowi możemy zahamować nadmierny apetyty. Błonnik, pęczniejąc w organizmie, wywołuje uczucie sytości i zmniejsza w ten sposób apetyt. Dotyczy to szczególnie pektyn, które w żołądku pęcznieją i przekształcają się w żel.
Jedząc błonnik, przyswajamy mniej tłuszczu z pokarmów.
Zobacz: Owoce a kalorie: jabłka
Kwas ursolowy, który występuje w dużych stężeniach w skórce jabłek, według badań wpływa na zmniejszenie masy tłuszczowej, obniża cholesterol, trójglicerydy oraz cukier we krwi. W dodatku działanie tego kwasu spowalnia zanik mięsni, co może być istotne szczególnie dla osób w podeszłym wieku.
Zobacz: Zależy ci na młodym wyglądzie? Oto produkty, które zwiększają produkcję kolagenu
Jabłko, które zjadałam codziennie po obiedzie było świetnym rozwiązaniem, jako deser. Zawsze, kiedy zjem obiad chwilę później mam ochotę na 'cos słodkiego'. Zjedzenie jabłka tuż po pozwoliło mi zapanować nad apetytem na słodycze. Dodatkowo, jabłko jest owocem, który pobudza żołądek do produkcji soków trawiennych. To ułatwia trawienie przyspieszając metabolizm.
Zobacz: Wysokobiałkowe śniadanie uchroni cię przed podjadaniem w ciągu dnia! 5 sycących przepisów
Jedzenie jabłka codziennie po obiedzie sprawiło, że przede wszystkim jadłam mniej słodyczy. Mój apetyt na słodkie był zdecydowanie słabszy, gdyż jabłko pozwalało mi zapanować nad poziomem insuliny. W ten sposób zamiast połowy tabliczki czekolady zjadałam jedno jabłko, a różnica w kaloriach była ogromna!
Kolejnym atutem był mniejszy apetyt. Po tak sytym obiedzie zakończonym deserem w postaci owocu długo nie odczuwałam głodu, a kolacje jadłam zdecydowanie mniejsze.