30 produktów, które są najlepszym źródłem białka oraz pomagają schudnąć

Białko i odchudzanie? To wart polecenia żywieniowy "duet", jeśli chcemy zgubić trochę kilogramów, a przy okazji nie pozbawić się cennych składników odżywczych i energii potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania. Jeżeli chcemy efektywnie się odżywiać, warto postawić na te produkty, które zawierają sporo głównego budulca naszego ciała.
30 produktów, które są najlepszym źródłem białka 30 produktów, które są najlepszym źródłem białka pinterest.com

Nabiał

  • Jogurt naturalny

Zawiera sporo wysokiej jakości białka, przy tym jest niskokaloryczny. Zawiera pomocne w trawieniu bakterie fermentacji mlekowej. Nie wybierajmy jednak jogurtu 0% tłuszczu - taki produkt nie jest zdrowy, zero tłuszczu - to również zero wchłaniania ważnych składników odżywczych.

  • Jogurt grecki

Charakteryzuje się dużą zawartością tłuszczu, jednak jest wart polecenia nawet podczas odchudzania - świetnie zastąpi śmietanę w zupach i sosach, szybko się nim nasycimy. Jest bogaty w białko i cenne bakterie wspomagające trawienie.

  • Kefir naturalny

Podobnie jak jogurty naturalny - zawiera sporo białka, bakterie fermentacyjne usprawniające metabolizm - wspomaga odchudzanie. Unikajmy kefiru 0% tłuszczu i kefirów smakowych (dodatki to m.in. cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy).

  • Maślanka

Kolejny z obfitujących w białko, odchudzających, mlecznych produktów fermentowanych. Ma najmniej kalorii z nich wszystkich, wybierajmy maślankę naturalną, bez dodatków smakowych.

  • Mleko zsiadłe

Coraz częściej dostępne na półkach sklepowych - naturalny i tradycyjny produkt fermentacji mlecznej, możliwy do uzyskania tylko z mleka dobrej jakości. Jest produktem niskokalorycznym i zawierającym cenne bakterie wspomagające trawienie.

  • Twaróg

Oczywiście w wersji naturalnej i nie 0% tłuszczu. Naturalny twaróg zawiera dużo białka, jest niskokaloryczny, świetnie zaspokaja głód.

  • Serek homogenizowany naturalny

Co prawda lepszy jest "zwykły" twaróg, jednak serki homogenizowane (kanapkowe) naturalne, są delikatniejsze i mogą być spożywane przez osoby, które mają problemy trawienne z twarogiem.

  • Jajka

Bardzo zdrowe, jak się okazuje, można je spożywać często, nie podwyższają poziomu "złego" cholesterolu, są bogate we wszelkie związki sprzyjające zdrowiu, w tym wysokiej jakości białko. Jeden warunek - wybierajmy tylko jajka zerówki lub jedynki, z pozostałymi numerami trudno nazwać je zdrowymi ze względu na sposób hodowli kur.

30 produktów, które są najlepszym źródłem białka 30 produktów, które są najlepszym źródłem białka pinterest.com

Mięso, ryby, drób, owoce morza

  •  Łosoś i inne ryby morskie

Mięso tej ryby jest szczególnie bogate w białko, poza tym - zdrowe tłuszcze omega-3 i jod. Jeśli chcemy się odchudzać i jednocześnie dostarczać organizmowi niezbędne białko i zdrowe tłuszcze, sięgajmy po łososia.

  •  Tuńczyk

Mięso z tuńczyka jest niskokaloryczne i wysokobiałkowe. Ma niewiele tłuszczu, więc można spożywać go więcej, pod warunkiem, że będzie to tuńczyk z "wody", nie w oleju

  •  Ryba barramundi

Coraz popularniejsza, również na polskich stołach. Nie bez powodu - jej atut to m.in. duża zawartość białka, jest łatwa do przygotowania i jedzenia, dzięki temu, że nie ma drobnych ości. . Jest także dobrym  źródłem kwasów omega-3.

  •  Chuda wołowina

W niewielkich ilościach nieprzetworzone, chude mięso, takie jak wołowe, sprzyja odchudzaniu, m.in. poprzez podaż znacznej ilości pełnowartościowego białka.

  •  Pierś z kurczaka (bez skóry)

Jedno z najpopularniejszych mięs, z wysoką zawartością białka i małą ilością kalorii. Filety z kurczaka są łatwe w przygotowaniu, musimy jednak pamiętać, że nie zawsze jest to mięso wysokiej jakości, ze względu na sposób hodowli kurczaków.

  •  Pierś z indyka (bez skóry)

Ma nieco mniejszą zawartość białka niż kurczak, jednak osoby zainteresowane dietą odchudzającą powinny częściej ją jeść, ze względu na jeszcze niższą - w porównaniu z kurczakiem - kaloryczność.

  •  Krewetki

To jedne z najzdrowszych produktów - charakteryzują się wyjątkowo dużą zawartością białka i niską kalorycznością.

30 produktów, które są najlepszym źródłem białka 30 produktów, które są najlepszym źródłem białka pinterest.com

Rośliny strączkowe

  • Soja

Jedno z najlepszych, roślinnych źródeł bardzo dobrej jakości białka, ale również dobrej jakości tłuszczów, fitoestrogenów, błonnika, szeregu witamin (C, B, tiaminy, kwasu foliowego, A, E, K i in.) i minerałów (wapń, żelazo, magnez, sód, cynk, potas i in.). Warto wybierać soję wolną od GMO.

  • Fasole

Gatunków fasoli jest co najmniej. kilkaset. Wszystkie są warte polecenia, m.in. ze względu na dużą zawartość białka i błonnika - dzięki tym m.in. składnikom można polecić fasolę przy odchudzaniu - szybko daje poczucie sytości.

  • Groch

Podobnie jak fasola - bogate źródło dobrej jakości białka, wielu pierwiastków (m.in. wapnia i żelaza, magnezu) oraz witamin: C, K, z grupy B i antyutleniaczy oraz błonnika.

  • Cieciorka

Inaczej - groch włoski - świetne źródło białka, błonnika, witamin, w tym C i w bardzo dużej obfitości - kwasu foliowego, minerałów: szczególnie żelaza, wapna, fosforu i potasu. Sprzyja odchudzaniu. Składnik popularnego hummusu.

  • Soczewica (czerwona, zielona, brązowa, czarna)

Wszystkie są bardzo dobrym źródłem wysokiej jakości, bardzo dobrze przyswajalnego białka, ponadto obfitują m.in. w kwas foliowy, potas, fosfor, wapń i zestaw witamin, w tym C, B czy K.

30 produktów, które są najlepszym źródłem białka 30 produktów, które są najlepszym źródłem białka pinterest.com

Inne produkty roślinne bogate w białko

  • Orzechy i pestki

Wszystkie gatunki orzechów i popularne pestki (dyni, słonecznika) charakteryzują się dużą zawartością białka. Wysokokaloryczne, ale wystarczy mała garść, by się nasycić.

  • Tofu

Tzw. serek sojowy, to bogate źródło białka, wapnia i fosforu oraz fitohormonów, magnezu, potasu i żelaza. Jest niskokaloryczne i warto stosować je podczas diety odchudzającej.

  • Tempeh

Coraz popularniejszy, pełnowartościowy produkt z fermentowanego ziarna sojowego - charakteryzuje się bardzo dużym udziałem białka. Proces fermentacji wspiera dodatkowo trawienie - produkt idealny dla dbających o linię i właściwą podaż białka.

  • Seitan

Tzw. pszeniczne mięso, wyizolowany gluten, produkt wysokobiałkowy, bogate źródło błonnika, nie zawiera niemal w ogóle tłuszczu, ma 0% cholesterolu, jest niskokaloryczny. Sprawdzi się również w diecie wegetariańskiej.

  • Warzywa kapustne

W kapuście, brukselce, brokułach, czy w kalafiorze znajdziemy najwięcej białka wśród warzyw. Ponadto są bogate m.in. w błonnik, dzięki czemu wspierają metabolizm.

  • Wodorosty

Zawierają aż 70% pełnowartościowego białka, poza tym mnóstwo: wapnia, żelaza, jodu, siarki, potasu i witamin: C, B, K, E. Usprawniają metabolizm, są niskokaloryczne.

  • Amarantus

Tzw. zboże XXI w., ma wyjątkowy skład, m.in. bardzo dużą zawartość białka, żelaza, wapnia, magnezu, witamin: C, A, E, B. Ma mnóstwo błonnika, a ponadto nie zawiera glutenu.

  • Komosa ryżowa

Tzw. złoto Inków, zawiera pełnowartościowe białko, poza tym: wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez i witaminy z grupy B i podobnie jak amarantus nie zawiera glutenu.

  • Nasiona konopi

Rekordzista "białkowy" wśród ziaren. Posiadają też sporo zdrowych tłuszczów i minerałów (magnezu, manganu, fosforu, żelaza, cynku) i witamin - E oraz B.

  • Jagody goji

Zawierają najwięcej białka wśród wszystkich owoców.

Współpraca: wygodnadieta.pl

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.