Zawiera sporo wysokiej jakości białka, przy tym jest niskokaloryczny. Zawiera pomocne w trawieniu bakterie fermentacji mlekowej. Nie wybierajmy jednak jogurtu 0% tłuszczu - taki produkt nie jest zdrowy, zero tłuszczu - to również zero wchłaniania ważnych składników odżywczych.
Charakteryzuje się dużą zawartością tłuszczu, jednak jest wart polecenia nawet podczas odchudzania - świetnie zastąpi śmietanę w zupach i sosach, szybko się nim nasycimy. Jest bogaty w białko i cenne bakterie wspomagające trawienie.
Podobnie jak jogurty naturalny - zawiera sporo białka, bakterie fermentacyjne usprawniające metabolizm - wspomaga odchudzanie. Unikajmy kefiru 0% tłuszczu i kefirów smakowych (dodatki to m.in. cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy).
Kolejny z obfitujących w białko, odchudzających, mlecznych produktów fermentowanych. Ma najmniej kalorii z nich wszystkich, wybierajmy maślankę naturalną, bez dodatków smakowych.
Coraz częściej dostępne na półkach sklepowych - naturalny i tradycyjny produkt fermentacji mlecznej, możliwy do uzyskania tylko z mleka dobrej jakości. Jest produktem niskokalorycznym i zawierającym cenne bakterie wspomagające trawienie.
Oczywiście w wersji naturalnej i nie 0% tłuszczu. Naturalny twaróg zawiera dużo białka, jest niskokaloryczny, świetnie zaspokaja głód.
Co prawda lepszy jest "zwykły" twaróg, jednak serki homogenizowane (kanapkowe) naturalne, są delikatniejsze i mogą być spożywane przez osoby, które mają problemy trawienne z twarogiem.
Bardzo zdrowe, jak się okazuje, można je spożywać często, nie podwyższają poziomu "złego" cholesterolu, są bogate we wszelkie związki sprzyjające zdrowiu, w tym wysokiej jakości białko. Jeden warunek - wybierajmy tylko jajka zerówki lub jedynki, z pozostałymi numerami trudno nazwać je zdrowymi ze względu na sposób hodowli kur.
Mięso tej ryby jest szczególnie bogate w białko, poza tym - zdrowe tłuszcze omega-3 i jod. Jeśli chcemy się odchudzać i jednocześnie dostarczać organizmowi niezbędne białko i zdrowe tłuszcze, sięgajmy po łososia.
Mięso z tuńczyka jest niskokaloryczne i wysokobiałkowe. Ma niewiele tłuszczu, więc można spożywać go więcej, pod warunkiem, że będzie to tuńczyk z "wody", nie w oleju
Coraz popularniejsza, również na polskich stołach. Nie bez powodu - jej atut to m.in. duża zawartość białka, jest łatwa do przygotowania i jedzenia, dzięki temu, że nie ma drobnych ości. . Jest także dobrym źródłem kwasów omega-3.
W niewielkich ilościach nieprzetworzone, chude mięso, takie jak wołowe, sprzyja odchudzaniu, m.in. poprzez podaż znacznej ilości pełnowartościowego białka.
Jedno z najpopularniejszych mięs, z wysoką zawartością białka i małą ilością kalorii. Filety z kurczaka są łatwe w przygotowaniu, musimy jednak pamiętać, że nie zawsze jest to mięso wysokiej jakości, ze względu na sposób hodowli kurczaków.
Ma nieco mniejszą zawartość białka niż kurczak, jednak osoby zainteresowane dietą odchudzającą powinny częściej ją jeść, ze względu na jeszcze niższą - w porównaniu z kurczakiem - kaloryczność.
To jedne z najzdrowszych produktów - charakteryzują się wyjątkowo dużą zawartością białka i niską kalorycznością.
Jedno z najlepszych, roślinnych źródeł bardzo dobrej jakości białka, ale również dobrej jakości tłuszczów, fitoestrogenów, błonnika, szeregu witamin (C, B, tiaminy, kwasu foliowego, A, E, K i in.) i minerałów (wapń, żelazo, magnez, sód, cynk, potas i in.). Warto wybierać soję wolną od GMO.
Gatunków fasoli jest co najmniej. kilkaset. Wszystkie są warte polecenia, m.in. ze względu na dużą zawartość białka i błonnika - dzięki tym m.in. składnikom można polecić fasolę przy odchudzaniu - szybko daje poczucie sytości.
Podobnie jak fasola - bogate źródło dobrej jakości białka, wielu pierwiastków (m.in. wapnia i żelaza, magnezu) oraz witamin: C, K, z grupy B i antyutleniaczy oraz błonnika.
Inaczej - groch włoski - świetne źródło białka, błonnika, witamin, w tym C i w bardzo dużej obfitości - kwasu foliowego, minerałów: szczególnie żelaza, wapna, fosforu i potasu. Sprzyja odchudzaniu. Składnik popularnego hummusu.
Wszystkie są bardzo dobrym źródłem wysokiej jakości, bardzo dobrze przyswajalnego białka, ponadto obfitują m.in. w kwas foliowy, potas, fosfor, wapń i zestaw witamin, w tym C, B czy K.
Wszystkie gatunki orzechów i popularne pestki (dyni, słonecznika) charakteryzują się dużą zawartością białka. Wysokokaloryczne, ale wystarczy mała garść, by się nasycić.
Tzw. serek sojowy, to bogate źródło białka, wapnia i fosforu oraz fitohormonów, magnezu, potasu i żelaza. Jest niskokaloryczne i warto stosować je podczas diety odchudzającej.
Coraz popularniejszy, pełnowartościowy produkt z fermentowanego ziarna sojowego - charakteryzuje się bardzo dużym udziałem białka. Proces fermentacji wspiera dodatkowo trawienie - produkt idealny dla dbających o linię i właściwą podaż białka.
Tzw. pszeniczne mięso, wyizolowany gluten, produkt wysokobiałkowy, bogate źródło błonnika, nie zawiera niemal w ogóle tłuszczu, ma 0% cholesterolu, jest niskokaloryczny. Sprawdzi się również w diecie wegetariańskiej.
W kapuście, brukselce, brokułach, czy w kalafiorze znajdziemy najwięcej białka wśród warzyw. Ponadto są bogate m.in. w błonnik, dzięki czemu wspierają metabolizm.
Zawierają aż 70% pełnowartościowego białka, poza tym mnóstwo: wapnia, żelaza, jodu, siarki, potasu i witamin: C, B, K, E. Usprawniają metabolizm, są niskokaloryczne.
Tzw. zboże XXI w., ma wyjątkowy skład, m.in. bardzo dużą zawartość białka, żelaza, wapnia, magnezu, witamin: C, A, E, B. Ma mnóstwo błonnika, a ponadto nie zawiera glutenu.
Tzw. złoto Inków, zawiera pełnowartościowe białko, poza tym: wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez i witaminy z grupy B i podobnie jak amarantus nie zawiera glutenu.
Rekordzista "białkowy" wśród ziaren. Posiadają też sporo zdrowych tłuszczów i minerałów (magnezu, manganu, fosforu, żelaza, cynku) i witamin - E oraz B.
Zawierają najwięcej białka wśród wszystkich owoców.
Współpraca: wygodnadieta.pl