Skład: kasza gryczana (100 g), fasolka czerwona, pomidorki koktajlowe, cebula czerwona, groszek, papryka, sok pomidorowy, sól, pieprz, przyprawa curry, papryka mielona.
Wykonanie: gotujemy kaszę, w osobnym garnku podsmażamy poszatkowaną cebulę, paprykę (pokrojoną w kostkę w kostkę), pół puszki fasolki, garść pomidorków, groszek, zalewamy sokiem pomidorowym, doprawiamy do smaku i dusimy do powstania sosu a następnie dodajemy kaszę.
Skład: pęczak (100 g), mrożony bukiet warzyw, papryka, dynia, olej, sól, pieprz, ulubione przyprawy.
Wykonanie: pęczak gotujemy, podsmażamy warzywa, dodajemy pokrojoną w słupki paprykę, opcjonalnie również dynię (zarówno paprykę, jak i dynię można wcześniej podpiec, żeby nabrały miękkości). Doprawiamy wedle uznania.
Skład: bułka razowa, zielona soczewica (100 g), kasza jaglana, cebula biała i czerwona,
papryka czerwona, pomidor, czosnek, jajko, olej, kiełki, sól, pieprz, curry, majeranek.
Wykonanie: przelewamy wrzątkiem kaszę, następnie ją gotujemy do uzyskania konsystencji
zwartej masy. Soczewicę gotujemy, na patelni podsmażamy cebulę, przyprawiamy.
Zostawiamy kaszę i soczewicę do przestygnięcia. Po ostygnięciu składniki przekładamy do
miski, blendujemy, mieszamy z jajkiem i smażymy kotlety. Przekrojoną bułkę z kotletem
podpiekamy, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i pomidora, paprykę oraz kiełki. Jako sosu
można użyć ketchupu bez cukru.
Skład: makaron, pęczek natki pietruszki, 100 g pestek słonecznika, cytryna, sól i pieprz.
Wykonanie: na patelni prażymy ziarna słonecznika, natkę szatkujemy, blendujemy wraz z
sokiem z cytryny i olejem - do uzyskania konsystencji pesto, dodajemy słonecznik i
przyprawy. Ugotowany makaron mieszamy z sosem.
Skład: suszone pomidory w oleju (pół słoika), pęczek bazylii, ząbek czosnku, oliwa, pestki
słonecznika lub dyni (pół szklanki), sól, przyprawy.
Wykonanie: do miski przekładamy bazylię i pomidory, miksujemy, systematycznie dodając
oliwę i pestki do powstania jednolitej masy. Podawać np. z makaronem pełnoziarnistym.
Skład: dwie marchewki, oliwa, olej, ząbek czosnku, garść migdałów, suszona papryka,
tymianek.
Wykonanie: marchewki kroimy w kostkę, smażymy na oleju kilka minut. Siekamy migdały,
przeciskamy czosnek. Marchew, migdały i czosnek blendujemy, dodając oliwy, tak, aby
powstała jednolita masa, doprawiamy do smaku.
Skład: dwa bataty, oliwa, sól, pieprz, tymianek, jogurt naturalny, czosnek.
Wykonanie: bataty kroimy w słupki, przekładamy do formy do pieczenia, smarujemy oliwą a
następnie posypujemy przyprawami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Podajemy z sosem z jogurtu i czosnku.
Skład: średni seler, mąka kukurydziana, oregano, tymianek, czosnek granulowany, pieprz, sól,olej.
Wykonanie: seler gotujemy, kroimy w słupki, panierujemy w mące wymieszanej z
przyprawami, smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Skład: szparagówka, pomidorki koktajlowe, cebula biała i czerwona, czosnek, olej, sól, pieprz,
papryka.
Wykonanie: szparagówkę ugotować, pokrojoną cebulę dusić na patelni, wymieszać ze
szparagówką, dodać pomidory, czosnek oraz przyprawy.
Skład: mąka pszenna pełnoziarnista, mleko, olej, cukier brązowy, dwa jabłka, cynamon, jajko,jogurt grecki.
Wykonanie: szklankę mąki połączyć z mlekiem, wodą i jajkiem, dodać szczyptę soli i cukru
następnie smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. W garnku jabłka udusić z
cynamonem, podawać na ciepło. Naleśniki przełożyć farszem jabłkowym, podawać z
jogurtem greckim.
Skład: mąka orkiszowa pełnoziarnista (pół szklanki), mąka pszenna (pół szklanki), mleko
ryżowe, szczypta soli cukru, dżem owocowy 100%.
Wykonanie: W misce mieszamy mąki, dodajemy mleko, doprawiamy do smaku. Naleśniki
smażymy a następnie podajemy z dżemem.
Skład: mąka pszenna pełnoziarnista, dojrzały banan, jabłko, cynamon, jogurt naturalny.
Wykonanie: mąkę mieszamy z jogurtem, oraz rozdrobnionym widelcem bananem, do ciasta
dodajemy pokrojone jabłko, przyprawiamy cynamonem, smażymy
Skład: mąka pełnoziarnista, mleko, tofu, truskawki, dojrzały banan, cukier waniliowy, sól, olej.
Wykonanie: mąkę mieszamy z mlekiem, dodajemy pół rozgniecionego banana, szczyptę soli i cukru. Smażymy. Na wierzch dodajemy tofu zmiksowane z truskawkami, bananem oraz
odrobiną cukru waniliowego.
Skład: kostka sera tofu, papryka, cebula, pomidory, szczypiorek, sól, pieprz, przyprawa curry, płatki drożdżowe, olej.
Wykonanie: tofu rozdrabniamy, podsmażamy z warzywami, przyprawiamy, dodajemy
szczypiorek i oprószamy płatkami drożdżowymi
Skład: kostka sera tofu, sos sojowy, olej, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, papryka, cukier,
musztarda (1 łyżka), pomidory suszone, papryka suszona, kolendra, pieprz, sól.
Wykonanie: do przygotowania zalewy w mieszamy sos sojowy, musztardę, sok z cytryny,
czosnek, pokrojoną paprykę, przyprawy i dolewamy 4 łyżki ciepłej wody. Tofu kroimy w
plastry, zalewamy marynatą. Odkładamy do lodówki na noc, tak by smaki odpowiednio się
przegryzły Dodajemy pokrojone, suszone pomidory. Pieczemy w piekarniku (180 stopni).
Skład: szklanka mąki z cieciorki, sól, pieprz, przyprawa curry, papryka suszona, zioła
prowansalskie, kukurydza, pomidor, cebula, papryka czerwona, woda.
Wykonanie: mąkę łączymy z przyprawami i wodą, do powstania jednolitej konsystencji,
dodajemy pokrojone warzywa i przyprawy. Wylewamy placki na wyłożoną papierem formę,
pieczemy przez 15 min. w 180 stopniach.
Skład: kasza jaglana (100 g), mąka kukurydziana, dwa ząbki czosnku, przyprawa curry, sól,
pieprz, tymianek, olej.
Wykonanie: płuczemy kaszę w gorącej wodzie, gotujemy, dodajemy czosnek, przekładamy
kaszę do formy, wygładzamy, odczekujemy. Następnie kaszę kroimy paluszki, panierujemy w
mące kukurydzianej z przyprawami, podsmażamy, odsączamy z tłuszczu ręcznikiem
papierowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Składniki: brukselka (400 g), kasza gryczana (150 g), olej, wędzona papryka, sól, pieprz.
Wykonanie: gotujemy kaszę, dodajemy olej z papryką. Brukselki kroimy na połówki i
gotujemy na parze przez około kwadrans. Rozgrzewamy na patelni olej, podsmażamy
brukselkę, dodajemy kaszę, doprawiamy do smaku.
Składniki: cukinia, dwa duże pomidory, cebula, ząbek czosnku, papryka, sól, pieprz, olej,
mieszanka ziół.
Wykonanie: w garnku podsmażamy cebulę, pomidory, dusimy warzywa z czosnkiem i
przyprawami aż do powstania sosu. Cukinię obieramy i za pomocą obieraczki wykrawamy
kształt podobny do spaghetti. Dodajemy do sosu.
Składniki: filety rybne, cytryna, olej lniany, koper, sól, pieprz czarny.
Wykonanie: układamy filety na folii, smarujemy olejem, przyprawiamy następnie kładziemy
na wierzch plasterki cytryny i koper. Zwijamy. Układamy rybę w naczyniu na parę. Gotujemy
przez około kwadrans. Podajemy z bukietem warzyw.
Składniki: ryż brązowy (150 g), cebula, dwie marchwie, seler, pietruszka, dwa ząbki czosnku, przecier pomidorowy, papryka, olej, papryka w proszku, pieprz ziołowy, curry.
Wykonanie: ryż gotujemy, warzywa ścieramy na dużych oczkach, następnie dusimy w
rondelku z dodatkiem przypraw. Łączymy z ryżem.
Składniki: kasza jaglana (150 g), natka pietruszki, sól, mąka pszenna.
Wykonanie: przelaną gorącą wodą kaszę gotujemy do konsystencji lepkiej masy, odstawiamy
do przestudzenia. Do letniej kaszy dodajemy 1-2 łyżki mąki pszennej, przyprawy i drobno
pokrojoną natkę. Formujemy kopytka, gotujemy na wodzie.
Składniki: kasza gryczana (100 g), pół kostki chudego twarogu, cebula, sól, pieprz.
Wykonanie: kaszę gotujemy, dodajemy duszoną cebulę, posypujemy serem, doprawiamy do
smaku.
Składniki: kasza jaglana (100 g), suszone pomidory (50 g), jedna łyżeczka masła, papryka, sól, pieprz.
Wykonanie: przepłukaną kaszę gotujemy, pomidory siekamy, dodajemy do kaszy,
przyprawiamy, dodajemy masło. Po ostygnięciu formujemy kulki, pieczemy na blaszce przez
około 15 min w temperaturze 180?C.
Składniki: przecier pomidorowy, jogurt grecki, marchew, por, pietruszka, kasza jaglana, sól,
pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.
Wykonanie: kaszę gotujemy na sypko. Warzywa ścieramy na grubych oczkach, por kroimy w
kostkę. Na patelni warzywa podsmażamy a następnie dusimy przez około 2 minuty. Tak
podduszone warzywa dodajemy do wody, przecier łączymy z 1 łyżką jogurtu, solimy,
dodajemy do garnka. Dodajemy resztę przypraw i gotujemy.
Składniki: dwa pomidory, mąka, olej, jajko, sól, pieprz, curry, papryka suszona, oregano,
mleko.
Wykonanie: pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w grube plastry, posypać
przyprawami. Mąkę wymieszać z mlekiem oraz jajkiem. Pomidory zanurzone w cieście, smażyć z obu stron do zarumienienia.
Składniki: mrożony, rozdrobniony szpinak, dwa ząbki czosnku, makaron, jogurt grecki, sól,
pieprz.
Wykonanie: makaron gotujemy, szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy czosnek
przeciśnięty przez praskę, łyżkę jogurtu, przyprawiamy. Na koniec łączymy z makaronem.
Składniki: kuskus (ok. 100 g), kilka różyczek brokuła, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól, olej.
Wykonanie: kuskus przesypujemy do miski, mieszamy z przyprawami a następnie zalewamy
gorącą wodą, przykrywamy. Brokuły gotujemy na parze. Do kaszy dodajemy brokuły wraz z
pomidorkami i cebulą pokrojoną w piórka.
Składniki: kuskus, brzoskwinia, banan, mleko, rodzynki, cynamon, miód
Wykonanie: kaszę zalewamy gorącym mlekiem, przykrywamy i czekamy aż napęcznieje.
Następnie dodajemy pokrojone owoce, łyżeczkę miodu i cynamon.
Składniki: cukinia, oliwa, sól, oregano, płatki drożdżowe, jogurt grecki.
Wykonanie: cukinię pokroić w plasterki, osolić, skropić oliwą, obtoczyć w płatkach i piec przez
kwadrans w 200?C. Podawać z jogurtem.