Choć bazylia głównie kojarzy nam się z gotowaniem, świetnie sprawdzi się także w lemoniadzie. Jeżeli obawiacie się, że smak liści bazylii będzie mocno wyczuwalny uspokajamy was i zapewniamy, że ta lemoniada posmakuje wam jak żadna inna! Dodatkowo bazylia stymuluje układ odpornościowy, korzystnie wpływa na układ trawienny, działa przeciwbólowo i antybakteryjnie.
Co potrzebujesz:
- 1 litr wody gazowanej lub lekko gazowanej,
- około 30 listków świeżej bazylii,
- sok z jednej cytryny,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- kilka kostek lodu,
Przygotowanie:
Do blendera wrzuć świeża bazylię, dodaj sok z cytryny, łyżkę syropu klonowego i zalej wszystko wodą. Miksuj na dużych obrotach. Przelej do szklanki i podawaj z kostkami lodu.
Arbuz to jeden z najmniej kalorycznych owoców. Arbuzy ceni się za to, że zawierają dużo przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia się, a także wspomaga proces regeneracji.
Co potrzebujesz:
- 2 łódeczki arbuza,
- sok z jednej limonki,
- kilka listków świeżej mięty,
- 250 ml wody niegazowanej,
- kilka kostek lodu,
Przygotowanie:
Do szklanki wlej wodę. Arbuza pokrój w małe kosteczki. Wrzuć do szklanki i lekko go rozgnieć tak by puścił sok. Dodaj sok z limonki i wrzuć kilka listków świeżej mięty. Podawaj z kostkami lodu.
To, że cytrusy są zdrowe to chyba każdy wie. Pomarańcze zawierają prowitaminę A, B1, B2, C, PP, E, P i B6, a także mają potas, sód, wapń, żelazo i miedź. Cytryny z kolei to dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza.
Co potrzebujesz:
- 3 plasterki cytryny,
- 3 plasterki pomarańczy,
- 3 listki świeżej mięty,
- kilka kostek lodu,
- 250 ml wody niegazowanej lub gazowanej,
Przygotowanie:
Do szklanki wlej wodę, dodaj cytrynę i pomarańczę. Łyżeczką rozgnieć cytrynę i pomarańczę tak by owoce puściły sok. Podawaj ze świeżą miętą i kostkami lodu.