3 orzeźwiające lemoniady, które są lepsze niż zwykła woda! Wystarczy, że dodasz do nich TE 3 składniki!

Znudziło cię już ciągłe picie wody? Mamy na to sposób - lemoniada! Wiele osób kojarzy tylko tą klasyczną z cytryną i miętą. My przygotowaliśmy dla was 3 przepisy na zupełnie inne, orzeźwiające lemoniady. Nie tylko świetnie nawadniają organizm, ale także zawierają dużo cennych witamin i minerałów.
Lemoniada bazyliowa Lemoniada bazyliowa www.fotolia.com

Lemoniada bazyliowa

Choć bazylia głównie kojarzy nam się z gotowaniem, świetnie sprawdzi się także w lemoniadzie. Jeżeli obawiacie się, że smak liści bazylii będzie mocno wyczuwalny uspokajamy was i zapewniamy, że ta lemoniada posmakuje wam jak żadna inna! Dodatkowo bazylia stymuluje układ odpornościowy, korzystnie wpływa na układ trawienny, działa przeciwbólowo i antybakteryjnie. 

Co potrzebujesz:

- 1 litr wody gazowanej lub lekko gazowanej, 

- około 30 listków świeżej bazylii, 

- sok z jednej cytryny,

- 1 łyżka syropu klonowego, 

- kilka kostek lodu,

Przygotowanie:

Do blendera wrzuć świeża bazylię, dodaj sok z cytryny, łyżkę syropu klonowego i zalej wszystko wodą. Miksuj na dużych obrotach. Przelej do szklanki i podawaj z kostkami lodu.

Lemoniada arbuzowa Lemoniada arbuzowa www.fotolia.com

Lemoniada arbuzowa

Arbuz to jeden z najmniej kalorycznych owoców. Arbuzy ceni się za to, że zawierają dużo przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia się, a także wspomaga proces regeneracji. 

Co potrzebujesz:

- 2 łódeczki arbuza, 

- sok z jednej limonki,

- kilka listków świeżej mięty, 

- 250 ml wody niegazowanej,

- kilka kostek lodu,  

Przygotowanie:

Do szklanki wlej wodę. Arbuza pokrój w małe kosteczki. Wrzuć do szklanki i lekko go rozgnieć tak by puścił sok. Dodaj sok z limonki i wrzuć kilka listków świeżej mięty. Podawaj z kostkami lodu. 

Lemoniada pomarańczowo -cytrynowa Lemoniada pomarańczowo -cytrynowa www.fotolia.com

Lemoniada pomarańczowo - cytrynowa

To, że cytrusy są zdrowe to chyba każdy wie. Pomarańcze zawierają prowitaminę A, B1, B2, C, PP, E, P i B6, a także mają potas, sód, wapń, żelazo i miedź. Cytryny z kolei to dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza.

Co potrzebujesz:

- 3 plasterki cytryny, 

- 3 plasterki pomarańczy,

- 3 listki świeżej mięty,

- kilka kostek lodu,

- 250 ml wody niegazowanej lub gazowanej,

Przygotowanie:

Do szklanki wlej wodę, dodaj cytrynę i pomarańczę. Łyżeczką rozgnieć cytrynę i pomarańczę tak by owoce puściły sok. Podawaj ze świeżą miętą i kostkami lodu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.