Składniki:
ser twarogowy półtłusty - pół kostki [100 g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 1/3 szklanki [80 g]
oliwa z oliwek - łyżeczka [5 g]
chleb żytni razowy - kromka [30 g]
pomidory, suszone w oleju, po odsączeniu - 2 szt. [15 g]
bazylia świeża - łyżka [5 g]
Przygotowanie:
Wymieszaj pokruszony twaróg z jogurtem. Wkrój cząstki pomidora i posyp bazylią. Twarożek zjedz z pieczywem.
Składniki:
1 cukinia
1 batat
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta ziół prowansalskich
1 łyżka sojowego sosu azjatyckiego
1 kawałek okonia
1 gałązka tymianku
Przygotowanie:
Umytą i przyprawioną solą i pieprzem rybę włóż do naczynia do gotowania na parze, i dodaj gałązkę tymianku na wierzch. Gotuj przez 15 minut.
W międzyczasie umyj cukinię i batata i zrób z nich makaronowe nitki.
Przygotuj 2 patelnie - na jednej rozpuść tłuszcz i wrzuć na ok 3-4 minuty na wysokim ogniu cukinię, dopraw ziołami.
Makaron z batata wrzuć na drugą patelnię, dolewając sos azjatycki i odrobinę wody. Cały czas mieszaj. Duś do momentu kiedy spaghetti stanie się miękkie czyli około 10 minut.
Nitki z cukinii i batata wymieszaj i ułóż na talerzu, a na całość połóż rybę.
Składniki:
mięso z piersi indyka, bez skóry - porcja [100g]
curry w proszku - 2 szczypty [2g]
oliwa z oliwek - 3 łyżeczki [15g]
imbir korzeń - 1 cm [5g]
sok ze świeżej pomarańczy - 5 łyżek [30g]
pomidory, czerwone - średnia sztuka [200g]
oregano suszone - 2 szczypty [2g]
słonecznik, nasiona łuskane - łyżka [10g]
Przygotowanie:
Mięso natrzyj curry, imbirem i sokiem. Upiecz w folii w piekarniku. Pomidory pokrój w cząstki. Skrop oliwą, przypraw i dodaj podprażony słonecznik.
Składniki:
1 kg dyni Hokkaido
1 duże jabłko
2 jajka
1/2 szklanki mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki wanilii
1 łyżka cynamonu
szczypta soli morskiej
1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Obierz dynię, usuń ze środka pestki i pokrój ją w kostkę. Włóż do garnka i gotuj do miękkości.
Ugotowaną dynię włóż do robota kuchennego, dodaj jajka, mąkę, olej, przyprawy oraz wcześniej obrane, starte na tarce jabłko (obrane wcześniej).
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, rozłóż papier do pieczenia, uformuj placki i piecz je około 20 - 25 minut - aż się zarumienią.
Składniki:
2 jaja kurze
szpinak - mała garść [20g]
papryka czerwona, słodka - 1/2 szt. [75g]
rzodkiewka - 5 szt. [100g]
oliwa z oliwek - łyżka [10g]
otręby pszenne - łyżeczka [5g]
pieprz czarny - szczypta
bazylia suszona - szczypta
kefir, 2% tłuszczu - kubeczek [150g]
Przygotowanie:
Jajka usmaż na patelni bez tłuszczu. Wymieszaj szpinak, paprykę z plastrami rzodkiewki. Dodaj oliwę, otręby i przyprawy. Wypij kefir.
Składniki:
1 cukinia
1 kolba kukurydzy
1 czerwona papryka
200 g wołowiny
200 g fileta z kurczaka
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy francuskiej
szczypta soli morskiej, pieprzu i oregano
Przygotowanie:
Pokrój mięso w kostkę. Przygotuj marynatę mieszając wszystkie składniki, następnie włóż do niej przygotowane mięso i marynuj ok. 2 godziny w lodówce.
Ugotuj kukurydzę, a w międzyczasie pokrój warzywa. Kiedy kukurydza będzie gotowa również ją pokrój w kawałki.
Nadziej na patyk naprzemienne mięso i warzywa: cukinia- wołowina - papryka - kurczak - kukurydza.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż szaszłyki na papier do pieczenia i piecz ok. 25-35 minut. Po wyjęciu posól do smaku.