Sezon na dynię rozpoczęty. Mamy dla Was 4 przepisy Ewy Chodakowskiej na dania w których ona króluje. Dynia kryje w sobie wiele właściwości- zawiera dużą ilość wody, dzięki czemu ma działanie moczopędne i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Jest naturalnym przeciwutleniaczem, zawiera dużą ilość beta-karotenu, jest niskokaloryczna, bogata w błonnik i reguluje poziom złego cholesterolu, a oprócz tego świetnie smakuje!
Sałatka z dyni i twarogu 311 kcal
Składniki:
-dynia surowa, obrana - [120 g]
-dynia, pestki - łyżka [20 g]
-tymianek suszony - szczypta
-oliwa z oliwek - łyżeczka [10 g]
-ser twarogowy półtłusty - plaster [50 g]
-pieprz czarny - szczypta
-roszponka - mała garść [20 g]
-chleb graham - kromka [21 g]
Sposób przygotowania:
Obraną dynię pokrój w dużą kostkę. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż dynię i posyp tymiankiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w 180'C. Roszponkę wyłóż na talerz i dodaj upieczoną dynię. Na wierzchu posyp pokruszonym serem, pestkami i skrop oliwą. Chleb upiecz w tosterze i zjedz z sałatką.
Składniki:
-dynia surowa, obrana- [150 g]
-pomidory, czerwone - duży [250 g]
-olej rzepakowy - łyżka [10 g]
-czosnek - mały ząbek
-mięso z piersi indyka, bez skóry - [120 g]
-pieprz czarny - 2 szczypty
-majeranek suszony - szczypta
-otręby owsiane - łyżka
-sól biała - szczypta
Sposób przygotowania:
Mięso przypraw czosnkiem, przypraw i pokrój w cząstki. Podduś na patelni w niewielkiej ilości wody. Obraną dynię i pomidor pokrój w kostkę. Dołóż do mięsa i skrop olejem. Przypraw i podduś, aż warzywa będą miękkie. Zagęść otrębami i dobrze zamieszaj.
Składniki:
-dynia surowa, obrana - [300 g]
-seler korzeniowy - mały kawałek [60 g]
-pietruszka, korzeń - 2 małe sztuki [60 g]
-olej rzepakowy - łyżka [10 g]
-gałka muszkatołowa, mielona - szczypta
-pieprz czarny - szczypta
-mango - 1/6 sztuki [60 g]
-dynia, pestki - łyżeczka
Sposób przygotowania:
Obrane warzywa pokrój w plastry. Podduś w garnku na rozgrzanym oleju. Zalej szklanką wody. Duś aż warzywa będą miękkie. Przypraw i zmiksuj na gładką masę. Dodaj kostki mango i prażone na suchej patelni pestki dyni.
Składniki:
-dynia - [200 g] -1/2 marchewki - [20 g] -1/3 cebuli - [10 g] -1/2 ząbka czosnku włoszczyzna - [50 g na 100 g] -2 łyżki serka topionego - [40 g] -1 kromka chlebka graham - [30 g] -sok z cytryny -imbir - przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania:
Z włoszczyzny, liścia laurowego, ziela angielskiego ugotuj wywar. Obierz warzywa, pokrój w kostkę i dodaj do wywaru. Jak się zagotuje, zdejmij z ognia, dodaj serek i zblenduj. Dopraw startym imbirem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.