Niskokaloryczna, reguluję poziom cholesterolu- 4 przepisy Ewy Chodakowskiej na dania z dynią w roli głównej

Sezon na dynię rozpoczęty. Mamy dla Was 4 przepisy Ewy Chodakowskiej na dania w których ona króluje. Dynia kryje w sobie wiele właściwości- zawiera dużą ilość wody, dzięki czemu ma działanie moczopędne i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Jest naturalnym przeciwutleniaczem, zawiera dużą ilość beta-karotenu, jest niskokaloryczna, bogata w błonnik i reguluje poziom złego cholesterolu, a oprócz tego świetnie smakuje!
pumpkin pumpkin https://www.instagram.com/chodakowskaewa/?hl=pl google.pl/imagres

Niskokaloryczna, reguluję poziom cholesterolu- 4 przepisy Ewy Chodakowskiej na dania z dynią w roli głównej

Sezon na dynię rozpoczęty. Mamy dla Was 4 przepisy Ewy Chodakowskiej na dania w których ona króluje. Dynia kryje w sobie wiele właściwości- zawiera dużą ilość wody, dzięki czemu ma działanie moczopędne i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Jest naturalnym przeciwutleniaczem, zawiera dużą ilość beta-karotenu, jest niskokaloryczna, bogata w błonnik i reguluje poziom złego cholesterolu, a oprócz tego świetnie smakuje!

Sałatka z dyni i twarogu 311 kcal

Składniki:

-dynia surowa, obrana - [120 g]
-dynia, pestki - łyżka [20 g]
-tymianek suszony - szczypta 
-oliwa z oliwek - łyżeczka [10 g]
-ser twarogowy półtłusty - plaster [50 g]
-pieprz czarny - szczypta 
-roszponka - mała garść [20 g]
-chleb graham - kromka [21 g]

Sposób przygotowania:

Obraną dynię pokrój w dużą kostkę. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż dynię i posyp tymiankiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w 180'C. Roszponkę wyłóż na talerz i dodaj upieczoną dynię. Na wierzchu posyp pokruszonym serem, pestkami i skrop oliwą. Chleb upiecz w tosterze i zjedz z sałatką.

pumpkin pumpkin google.pl/imagres

Indyk w sosie pomidorowo - dyniowym 307 kcal

Składniki:

-dynia surowa, obrana- [150 g]
-pomidory, czerwone - duży [250 g]
-olej rzepakowy - łyżka [10 g]
-czosnek - mały ząbek 
-mięso z piersi indyka, bez skóry - [120 g]
-pieprz czarny - 2 szczypty 
-majeranek suszony - szczypta 
-otręby owsiane - łyżka 
-sól biała - szczypta 

Sposób przygotowania:

Mięso przypraw czosnkiem, przypraw i pokrój w cząstki. Podduś na patelni w niewielkiej ilości wody. Obraną dynię i pomidor pokrój w kostkę. Dołóż do mięsa i skrop olejem. Przypraw i podduś, aż warzywa będą miękkie. Zagęść otrębami i dobrze zamieszaj.

pumpkin pumpkin google.pl/imagres

Zupa z dyni i mango 315 kcal

Składniki:

-dynia surowa, obrana - [300 g]
-seler korzeniowy - mały kawałek [60 g]
-pietruszka, korzeń - 2 małe sztuki [60 g]
-olej rzepakowy - łyżka [10 g]
-gałka muszkatołowa, mielona - szczypta 
-pieprz czarny - szczypta 
-mango - 1/6 sztuki [60 g]
-dynia, pestki - łyżeczka 

Sposób przygotowania:

Obrane warzywa pokrój w plastry. Podduś w garnku na rozgrzanym oleju. Zalej szklanką wody. Duś aż warzywa będą miękkie. Przypraw i zmiksuj na gładką masę. Dodaj kostki mango i prażone na suchej patelni pestki dyni.

pumpkin pumpkin google.pl/imagres

Zupa dyniowa 245 kcal

Składniki:

-dynia - [200 g]                                                                                                         -1/2 marchewki - [20 g]                                                                                               -1/3 cebuli - [10 g]                                                                                                     -1/2 ząbka czosnku włoszczyzna - [50 g na 100 g]                                                             -2 łyżki serka topionego - [40 g]                                                                                     -1 kromka chlebka graham - [30 g]                                                                                   -sok z cytryny                                                                                                                 -imbir                                                                                                                           - przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania:

Z włoszczyzny, liścia laurowego, ziela angielskiego ugotuj wywar. Obierz warzywa, pokrój w kostkę i dodaj do wywaru. Jak się zagotuje, zdejmij z ognia, dodaj serek i zblenduj. Dopraw startym imbirem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.