"Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej" to trzecia książka najsłynniejszej polskiej trenerki! Po sukcesie bestsellera "Zmień swoje życie z Ewą Chodakowską" i dziennika fitness "Rok z Ewą Chodakowską" opracowała kompleksowy poradnik dla osób, które chcą żyć zdrowo na co dzień. "Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej" to jej recepta na zdrowy styl życia, gwarantująca doskonałe samopoczucie i idealną sylwetkę.
Książka poświęcona jest zasadom zdrowego stylu życia i właściwego odżywiania. Odpowiednia dieta to podstawowa inwestycja w nasze zdrowie. Dobrze dobrana, pozwala nie rezygnować z tego, co lubimy i cieszyć się jedzeniem, jednocześnie uczy nas zdrowych nawyków żywieniowych. Zmiana sposobu odżywiania i podejścia do jedzenia pozwalają osiągać lepsze wyniki w treningu umożliwiając lepszą regenerację po ćwiczeniach i poprawiając samopoczucie, formę oraz sylwetkę. Książka opracowana we współpracy z dietetyk kliniczną, w przystępny sposób przekazuje niezbędną wiedzę z dziedziny żywienia. Odpowiada na pytanie na czym polega racjonalne odżywianie, jak zrezygnować z niezdrowych nawyków i jak ułożyć swoją dietę, aby bez dużych wyrzeczeń maksymalizować rezultaty treningów. Wskazuje, w jaki sposób łączyć właściwe odżywianie z regularną aktywnością fizyczną, aby osiągnąć najlepsze rezultaty.
W książce znajdziemy 150 przepisów na zdrowe, łatwe do przygotowania i pełnowartościowe posiłki. Nie zabraknie także skutecznych zestawów ćwiczeń na najbardziej problematyczne partie ciała, talię i brzuch, w formie zdjęć, opisów i wskazówek oraz treningu na płycie DVD dołączonej do książki.
"Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej": kompendium zdrowego odżywiania
Materiały partnerów
zobacz książki ewy chodakowskiej
Składniki:
1 opakowanie serka grani (200 g)
5 łyżek jogurtu naturalnego (100 g)
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
1,5 łyżeczki miodu (18 g)
1 średnia pomarańcza (240 g)
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
pół laski wanilii
Przygotowanie: Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Następnie przekroić owoc na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok, a drugą obrać i pokroić na małe kawałki. Laskę wanilii przeciąć na pół, ostrzem noża wyskrobać miąższ. Do soku z pomarańczy dodać jogurt naturalny, miód i wanilię, zmiksować. Do powstałego koktajlu dodać serek grani i pokrojoną pomarańczę, całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowany serek posypać startą skórką pomarańczy.
Wartość energetyczna: 462 kcal
Białko 28,5 g
Tłuszcz 11,1 g
Węglowodany 60,2 g
Błonnik pokarmowy 6,6 g
Składniki:
pół średniego banana (40 g)
1 średnie kiwi (40 g)
pół średniego jabłka (90 g)
połowa średniej mandarynki (50 g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (20 g)
1 płaska łyżeczka sezamu (3 g) 1 płaska łyżeczka pestek słonecznika (3 g)
1 łyżeczka soku z limonki (3 g)
Przygotowanie: Owoce umyć, pokroić i wymieszać. Skropić sokiem z limonki i połączyć z jogurtem naturalnym. Posypać sezamem i pestkami słonecznika.
Wartość energetyczna 194 kcal
Białko 5,6 g
Tłuszcz 4,5 g g
Węglowodany 5,92 g
Błonnik pokarmowy 5,5 g
Składniki:
1 średni filet z łososia bez skóry (150 g)
Marynata:
1 łyżeczka soku z cytryny (3 g)
5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (30 ml)
1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
sól morska, świeżo zmielony pieprz kolorowy,
tymianek do smaku
Purée z ciecierzycy:
pół szklanki ugotowanej ciecierzycy (90 g)
pół ząbka czosnku (2,5 g)
1 łyżeczka soku z cytryny (3 g)
1 łyżeczka oliwy oliwek (5 g)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (10 g)
sól morska, pieprz cayenne do smaku
Przygotowanie: wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Łososia umyć, osuszyć, natrzeć marynatą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie łososia gotować na parze przez ok. 15?20 min. Wcześniej namoczoną i ugotowaną ciecierzycę osączyć, zmiksować z czosnkiem, sokiem cytryny, oliwą z oliwek, solą morską, pieprzem cayenne i 4 łyżkami wody mineralnej na jednolitą konsystencję. Gotowe purée posypać natką pietruszki i podawać razem z porcją łososia.
Wartość energetyczna 629 kcal
Białko 45,7 g
Tłuszcz 37,4 g
Węglowodany 55,1 g
Błonnik pokarmowy 14,6 g
Składniki:
2 średnie marchewki (120 g)
2 średnie pietruszki (160 g)
połowa średniego selera (100 g)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
świeżo zmielony pieprz ziołowy, kurkuma, rozmaryn do smaku
dip: pół średniego ogórka zielonego (60 g)
1 ząbek czosnku (2,5 g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
świeżo zmielony pieprz czarny do smaku
Przygotowanie: marchew, pietruszkę i seler umyć, osuszyć, obrać i pokroić w długie słupki. Oliwę z oliwek wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem, rozmarynem i kurkumą, tą mieszanką skropić warzywa i piec je na blasze przez ok. 25?30 min. w temperaturze 180°C. Gotowe frytki warzywne podawać z dipem jogurtowym.
Dip: Ogórki umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie odsączyć, wymieszać z jogurtem naturalnym i rozgniecionym czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać.
Wartość energetyczna 190 kcal
Białko 9,8 g
Tłuszcz 6,2 g g
Węglowodany 1,63 g
Błonnik pokarmowy 5,71 g
Składniki:
5 garści liści świeżego szpinaku (120 g)
1 średni pomidor (170 g)
1 jajko ugotowane na twardo (90 g)
pół czerwonej dużej cebuli (50 g)
1 łyżka koperku (8 g)
1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
1 łyżeczka soku z cytryny (3 g)
pół łyżeczki musztardy (5 g)
1 łyżka pestek słonecznika (10 g)
świeżo zmielony pieprz czarny do smaku
Przygotowanie: szpinak opłukać i osuszyć. Pomidory umyć i pokroić na ósemki, cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Na talerzu ułożyć szpinak, jajka, pomidory i cebulę. Oliwę z oliwek wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny. Przygotowanym sosem polać sałatkę, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę posypać koperkiem i pestkami słonecznik.
Wartość energetyczna 340 kcal
Białko 19,6 g
Tłuszcz 24,4 g
Węglowodany 18,0 g
Błonnik pokarmowy 9,0 g