Fakty i mity o jedzeniu

Sprawdź w ile nieprawdziwych informacji nadal wierzysz, a ile faktów dotyczących odżywiania się uparcie ignorujesz.

Głodówka to dobry sposób na szybkie odchudzanie Podczas głodówki faktycznie waga spada. Jednak w znaczącej części ubytek ten dotyczy wody i mięśni. To z kolei fatalnie odbija się na zdrowiu, jakości i estetyce ciała. Nie należy się głodzić, nie należy też drastycznie obniżać liczby kalorii w diecie. Efekt gwarantuje systematyka i umiar. Głodówki zaburzają też przemianę materii, potęgują efekt jojo.

Suplementy i "spalacze" tłuszczu zawsze dają zaplanowany efekt Niestety nie. Duża część tego typu środków nie działa lub działa tylko w teorii. Jednak część z nich faktycznie może wspomóc redukcję wagi: preparaty ograniczające łaknienie oraz tzw. termogeniki, które spalają tkankę tłuszczową.

Ograniczając liczbę posiłków szybciej osiągniemy zamierzony efekt Nieprawda, jest dokładnie odwrotnie. Ograniczenie ilości posiłków oraz drastyczne zmniejszenie kalorii z pewnością spowolni nasz metabolizm. Szybka przemiana materii jest podstawą zachowania szczupłej sylwetki oraz walki z nadwagą. By przyspieszyć przemianę materii jedz 5-6 mniejszych posiłków zamiast 3 standardowych.

Owoce można jeść bez ograniczeń Niestety nie. Owoce są źródłem cukrów prostych i mimo, iż posiadają fantastyczny dla zdrowia błonnik i witaminy to nie sprzyjają redukcji z powodu wspomnianych cukrów. Nie oznacza to, że powinniśmy zrezygnować z owoców. Jednak w tym okresie czasu należy je ograniczyć. Szczególnie wysokokaloryczne są gruszki, winogrona i banany. Uważaj też na suszone owoce.

Warzywa można jeść bez ograniczeń Tutaj sprawa wygląda znacznie lepiej niż w przypadku owoców. Warzywa posiadają znacznie więcej błonnika i węglowodanów złożonych. Dają uczucie sytości i regulują trawienie. Warzywa można dodawać do każdego posiłku i powinniśmy to robić jak najczęściej. Staraj się jednak spożywać warzywa surowe, a z umiarem gotowane, takie jak marchewka czy buraczki.

Sery są bardziej kaloryczne od mięsa Najczęściej to prawda. Sery posiadają sporą ilość tłuszczu, podobną ilość białka, zawierają też pewną ilość węglowodanów. Żółte sery i sery do smarowania są bardzo kaloryczne, wybieraj więc twaróg i sery chude.

Panierka tuczy To prawda. Gruba i nasiąknięta panierka może zawierać więcej kalorii niż samo mięso, do którego jest dodatkiem. Panierka po usmażeniu to "gąbka" z tłuszczu i węglowodanów. Jeśli musisz, to stosuj jej cienką warstwę i wkładaj mięso dopiero na mocno rozgrzany tłuszcz.

Herbata odchudza Nie każdej można przypisać takie właściwości, bo tylko czerwona i zielona sprzyja redukcji wagi. Zdecydowanie bardziej pro-zdrowotnie działa zielona.

Białe pieczywo tuczy, jest bardziej kaloryczne niż ciemnie Niektóre rodzaje ciemnego pieczywa są bardziej kaloryczne i zawierają więcej tłuszczu. Jednak ciemne pieczywo jest z pewnością zdrowsze, ma więcej włókien i magnezu. Białe pieczywo faktycznie sprzyja tyciu bardziej niż pieczywo ciemne.

Ziemniaki tuczą To nie one są składnikiem podnoszącym w największym stopniu kaloryczność obiadu. Znacznie więcej kalorii ma to, czym je polewamy czyli tłuszcz lub sos. Nie unikaj ziemniaków, ale zrezygnuj z tłuszczu czy sosu.

Warzywa i owoce mrożone są znacznie mniej wartościowe od świeżych Obecna technologia przygotowywania mrożonek, rodzaj i jakość używanych do tego procesu składników przeczą tej teorii. Mrożone owoce i warzywa są więc tak samo zdrowe i wartościowe jak świeże.

Żywność oznaczoną, jako zdrowa można jeść w większych ilościach bez ryzyka nadwagi Przekroczenie pewnej ilości kalorii zawsze będzie się wiązało z ryzykiem nadwagi. Oczywiście lepiej jeść zdrową żywność, ale i tutaj nie należy przesadzać z ilością.

Trening zmienia tłuszcz w mięśnie Bzdura! Jest to zupełnie inny rodzaj tkanki i nie jest możliwa zmiana jednej na drugą. Każdy trening pomaga spalić tłuszcz i przyspiesza przemianę materii. Tylko ukierunkowany trening pozwala budować mięśnie.

Dieta beztłuszczowa jest najzdrowsza Tłuszcz jest niezbędny do zachowania zdrowia. Część witamin nie może zostać przyswojona bez udziału tłuszczu. Także wiele narządów nie może funkcjonować bez udziału tłuszczu. Zatem unikanie tłuszczu za wszelką cenę nie jest uzasadnione. Warto jednak pamiętać, by wybierać zdrowe tłuszcze roślinne i nie przesadzać z ich udziałem w diecie.

Produkty typu LIGHT możesz jeść bez ryzyka otyłości Niestety nie. Produkty tego typu posiadają mniej kalorii i oznacza to, że faktycznie można zjeść ich trochę więcej. Często różnice nie są jednak duże. Niestety produkty light często są też mniej sycące i chcąc nie chcąc, zjadamy ich więcej lub uzupełniamy je innym składnikiem posiłku.

Kapusta wpływa pozytywnie na przemianę materii Świeża i kiszona świetnie wpływa na przemianę materii i pracę jelit. Kapusta wzbogaca też florę jelitową bakteriami kwasu mlekowego. Do zalet kapusty należy również zaliczyć stosunkowo dużą zawartość siarki, pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.