Jak wygląda dieta 1800 kcal. Przykładowy jadłospis

Nie ma złotego środka na odchudzanie. Podstawą są zdrowe i dobrze zbilansowane posiłki oraz odpowiednio dobrana podaż kalorii. To kaloryka w największym stopniu decyduje o tym, czy schudniemy. We współpracy ze stroną Vitalia.pl przygotowaliśmy dla Was przykładowy jadłospis na 1800 kcal.

Oto przykładowe, odpowiednio zbilansowane, posiłki na cały dzień, które pomogą Ci schudnąć jednoczesnie nie czując głodu. Zaproponowane potrawy są smaczne, zdrowe i bardzo łatwe w przygotowaniu

Dieta 1800 kcal
Karolina Brzuszczyńska

Śniadanie: Jajecznica na parze z pietruszką, pieczywo


120 g (2 szt.) Jaja kurze
5 g (1 płaska łyżeczka) Masło
4 g (2 łyżeczki) Natka pietruszki, świeża lub suszona
105 g (3 kromki) Pieczywo pełnoziarniste

1. Jaja wbij do miseczki i roztrzep z odrobiną
soli i pieprzem
2. Małą patelnię umieść w większym naczyniu z
wrzątkiem
3. Jajka wylej na patelnię i mieszaj tak długo,aż
się zetną
4. Jajecznicę wymieszaj z masłem i posyp natką
pietruszki
5. Podawaj z pieczywem

Makroskładniki:
451 kcal
Białko 22 g
Węglowodany 58 g
Tłuszcz 18 g

Dieta 1800 kcal
Vitalia

II Śniadanie: Koktajl ze szpinaku, winogron, jabłka i banana z jogurtem

100 g Szpinak świeży lub mrożony
185 g (1 średnia szt.) Banan
70 g (1 garść) Winogrona
110 g (0,6 średniej szt.) Jabłko
100 g (0,7 opak. po 150 g) Jogurt naturalny

1. Owoce umyj i obierz. Szpinak umyj
2. Zmiksuj blenderem wszystkie składniki

Makroskładniki:
349 kcal
Białko 10 g
Węglowodany 78 g
Tłuszcz 4 g

Dieta 1800 kcal
myfitness.pl

Obiad: Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i szpinakiem

100 g (1,4 szklanki) Makaron pełnoziarnisty
150 g Szpinak świeży lub mrożony
100 g (5 szt.) Pieczarki
90 g (3 łyżki) Tuńczyk w sosie własnym
40 g (2 plastry) Ser żółty
5 g (1 płaska łyżeczka) Masło
2 g (1 szczypta) Przyprawy

1. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem
2. Makaron ugotowany al dente, odsączone
tuńczyka, szpinak i pokrojone w plastry
pieczarki wyłóż w naczyniu żaroodpornym
3. Dopraw solą, pieprzem oraz chili. Włóż do
rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około
20 minut
4. Posyp startym serem i zapiekaj jeszcze przez
kolejne 5 minut

Makroskładniki:
634 kcal
Białko 52 g
Węglowodany 75 g
Tłuszcz 17 g

Dieta 1800 kcal
Vitalia

Kolacja: Hiszpańskie pomidorowe kanapki z mozzarellą i oliwkami

70 g (2 kromki) Pieczywo pełnoziarniste
130 g (1 średnia szt.) Pomidor
7 g (1 ząbek) Czosnek
10 g (1 łyżka) Oliwa z oliwek
2 g (1 szczypta) Przyprawy
20 g (1 plaster) Ser mozzarella
12 g (4 szt.) Oliwki

1. Pomidora pokrój w kostkę i zmiksuj razem z
czosnkiem na puree
2. Chleb opiecz w tosterze lub piekarniku.
Posmaruj pastą pomidorową i skrop oliwą z
oliwek. Posyp bazylią
3. Na wierzch posyp rozdrobniona mozzarellą
oraz pokrojonymi w plasterki oliwkami

Makroskładniki:
352 kcal
Białko 10 g
Węglowodany 46 g
Tłuszcz 17 g

Więcej o: