Sos serowy - jak zrobić - najlepsze przepisy dla dbających o linię [5 PRZEPISÓW]

Sos serowy to jeden z ulubionych sosów każdego z nas - jest zawsze prosty w przygotowaniu, a jednocześnie pasuje do wielu dań. Jednakże - o czym nie wszyscy wiedzą - jest to sos bardzo kaloryczny, a zatem powinny go unikać osoby odchudzające się oraz dbające o utrzymanie zgrabnej, szczupłej sylwetki. Chyba że przygotujemy go w odpowiedniej, dietetycznej wersji. Doradzamy jak to zrobić!

Sos serowy - kalorie

Potrzeba aż 25 minut pływania, 17 minut jazdy na rowerze lub 18 minut aerobiku, aby spalić 100 gramów zjedzonego sosu serowego. Obliczono bowiem, że tak drobna jego ilość posiada aż 169 kalorii. Tkwi w nim 29 miligramów cholesterolu i ponad 6 gramów nasyconych kwasów tłuszczowych.

Ponieważ obecnie ludzie najczęściej prowadzą siedzący tryb życia, warto dodać, że spalenie 169 kalorii równa się niemal 3 godzinom spania oraz prawie 7 godzinom oglądania telewizji. A przecież przez cały dzień - choćbyśmy siedzieli uparcie przez telewizorem - zjadamy nie tylko to. Czy zatem należy się bać utycia i unikać sosu serowego? Niekoniecznie - ale warto przygotować go samodzielnie, w nieco odtłuszczonej, niskokalorycznej wersji!

Zupy, od których nie utyjesz [6 PRZEPISÓW]

Sos serowy dla odchudzających się - przepis

Do przygotowania dietetycznego sosu dobrze jest użyć chudego, białego sera oraz sera z niebieską pleśnią . Sos serowy pleśniowy ma naprawdę doskonały smak, pasuje do wielu dań, a przy tym ma niższą wartość kaloryczną - a to jest przecież najważniejsze!

Sos pleśniowy przygotowujemy w następujący sposób:

1. Chudy, biały ser rozgniatamy widelcem, a następnie dodajemy do niego cztery łyżki jogurtu naturalnego. Doprawiamy dla smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

2. Tak przygotowaną mieszankę przenosimy na patelnię, gdzie podgrzewamy, dbając aby całość do niej nie przywarła. Czekamy aż z sera odparuje woda.

3. Gdy to nastąpi, na patelnię dodajemy rozdrobniony ser pleśniowy.

4. Do całości można dodać jeszcze 2 rozgniecione ząbki czosnku, dla lepszego smaku.

5. Całość jeszcze chwilę podgrzewamy, mieszając. Sos idealnie nadaje się do wszelkich potraw - najlepiej jako sos serowy do makaronu!

Niskokaloryczne sosy: guacamole, hummus, tzatziki [5 PRZEPISÓW]

Szybki sos serowy dla sportowców

Istnieje jeszcze wiele przepisów na pyszne sosy serowe - nie wolno jednak nigdy przesadzać z ich ilością, bowiem mimo ograniczenia ilości kalorii i tak posiadają ich całkiem sporo. Najlepiej łączyć sosy ze zdrowymi składnikami - jak brokuły , szpinak, czy ryba. W ten sposób można się najeść, a jednocześnie się nie przejeść - a zatem dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę energii, a jednocześnie zapewnić sobie zdrowie i dobrą kondycję.

SOS SEROWY Z SERKA TOPIONEGO - Do garnka wsypujemy pokrojoną cebulę oraz odrobinkę masła i podgrzewamy (aby ładnie się zeszkliła). Do całości dodajemy łyżeczkę mąki, pół szklanki mleka, przyprawy do smaku oraz szklankę śmietany. Gdy wszystko dokładnie się ze sobą wymiesza, wrzucamy 150 gramów pokrojonego na kawałki serka topionego. Gotujemy na małym ogniu aż do jego rozpuszczenia.

SOS BROKUŁOWO-SEROWY - Sos serowy z brokułami jest jednym z najzdrowszych i najpyszniejszych. Brokuły należy pociąć na kawałki i ugotować w posolonej wodzie. Do śmietany (wybierzmy taką o niskiej zwartości tłuszczu) dodajemy 100 gramów pokrojonego serka topionego oraz trochę startego parmezanu. Wszystko przerzucamy na rozgrzaną patelnię, doprawiamy i mieszamy aż do zagotowania. W podobny sposób możemy wykonać sos szpinakowo-serowy - zamiast brokułów używając szpinaku.

SOS JOGURTOWO-SEROWY - Bardzo prosty i lekki. Należy tylko zetrzeć żółty ser, dodać do niego jogurt naturalny oraz 2 łyżki śmietany. Całość należy wymieszać, podgrzać (aż do rozpuszczenia sera) i doprawić. I gotowe!

SOS POMIDOROWO-SEROWY - To idealny sos serowy do zapiekanki, sos serowy do pizzy, a nawet sos serowy do mięsa. Do pomidorów z puszki dodajemy ostry, żółty ser (około 150 gramów) oraz bazylię. Pomidory rozgniatamy lekko widelcem, czekamy aż sos zgęstnieje (na małym ogniu), a następnie całość miksujemy blenderem aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Kolacja, która nie tuczy [7 PRZEPISÓW]

Więcej o:
Copyright © Agora SA