"Plan" Lyn-Genet Recitas - produkty reaktywne, od których tyjesz

Jeśli pilnujesz tego, co ląduje na twoim talerzu i starasz się, żeby zdrowe produkty były stałym elementem menu, "Plan" Lyn-Genet Recitas jest dla Ciebie! Przedstawiamy listę produktów, uznawanych za zdrowe, które stoją za przybieraniem na wadze.

Lyn-Genet Recitas wyróżnia produkty reaktywne i skrajnie reaktywne. Dlaczego jest to tak ważne? Mamy produkty, które powszechnie uznawane są za zdrowe. Staramy się, żeby gościły jak najczęściej w naszej diecie, a tymczasem to właśnie one mogą być przyczyną problemów zdrowotnych. Oto lista najbardziej reaktywnych produktów według Lyn.

Owsianka z bakaliamiOwsianka z bakaliami Fot. MARCIN URBAN Fot. MARCIN URBAN

Owsianka. To jeden z produktów żywnościowych, który cieszy się opinią super jedzenia, chociaż tak naprawdę jest dokładnie odwrotnie. Nawet nie zliczę, ilu moich klientów latami jadło owsiankę. Panuje powszechne przekonanie, że jedzenie owsianki wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Jeżeli owsianka jest dla ciebie pro- duktem przyjaznym, to pewnie jej spożywanie pomoże ci uzyskać ten efekt. Jeżeli jednak może wywołać u ciebie stan zapalny, to prawdopodobnie doprowadzi do zwiększenia stężenia cholesterolu. Stan zapalny uruchamia wszystkie ukryte lub "uśpione" problemy zdrowotne, w tym wysoki poziom cholesterolu.

ŁosośŁosoś Shutterstock.com Shutterstock.com

Łosoś. Mięso tej ryby znajduje się na wszystkich listach superjedzenia i produktów o działaniu przeciwzapalnym, więc ludzie jedzą je niemal z nabożną czcią, wychodząc z założenia, że przynosi to im wielkie korzyści. Z naszych ustaleń wynika jednak, że poziom reaktywności łososia sięga zawrotnych 85 procent. Łosoś to ryba bogata w olej. Gotowanie rybiego oleju powoduje zmiany w jego strukturze, co może prowadzić do wystąpienia działania zapalnego. Łosoś zawiera również sporo kwasów omega-3, które po podgrzaniu stają się niestabilne. Co więcej, łatwo także o denaturację białek. Jeśli do wszystkich tych potencjalnych problemów dodać to, że łosoś może zawierać duże stężenie metali ciężkich, polichlorowanych bifenyli (PCB) i rtęci, nietrudno zrozumieć, dlaczego to "zdrowe" jedzenie może stać się prawdziwym koszmarem.

Fot. Dorota Mirowska

Szparagi. Nieustannie przekonujemy się, że znakomita większość naszych klientów negatywnie reaguje na szparagi. Proszę więc, aby w czasie testowania ograniczyć się do jedzenia czterech lub pięciu łodyg, ponieważ i tak może to skutkować wzrostem masy ciała o pół kilograma. Tak bardzo mi żal tych wszystkich osób, które zajadają się szparagami i nie mogą schudnąć.

Sos pomidorowySos pomidorowy Fot. Arkadiusz Ścichocki/ Agencja Wyborcza.pl Fot. Arkadiusz Ścichocki/AG

Sos pomidorowy. Do tej kategorii zaliczamy wszystkie produkty z pomidorów, takie jak ketchup, sos salsa czy nawet zupa pomidorowa. Pomidory są naturalnie bogate w kwasy. Należą do rodziny psiankowatych, słynącej z wywoływania reakcji zapalnych. Większość produktów pomidorowych w puszkach i butelkach zawiera kwas cytrynowy, który dodatkowo zwiększa zakwaszenie organizmu oraz wzmacnia objawy zapalenia stawów, łuszczycy, egzemy i choroby refluksowej przełyku.

TofuTofu Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Tofu. Soja zaburza poziom estrogenów w organizmie i deaktywuje tarczycę. Utrudnia wchłanianie cynku, który odgrywa niezwykle ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, prawidłowym trawieniu i stanie prostaty.

Sałatka z czerwoną fasoląSałatka z czerwoną fasolą Fot. Marcin Urban Fot. Marcin Urban

Czarna fasola. Ciecierzyca jest produktem mało reaktywnym, natomiast fasola jest reaktywna w szalonych 85 procentach. Nie powinniśmy spożywać produktów, które wywołują wiatry, ponieważ jest to sygnał, że nasz organizm ma problemy z trawieniem danego pokarmu. Czarna fasola jest jednym z najbardziej wiatropędnych produktów żywnościowych.

Fot. Shutterstock

Indyk . Indyk jest reaktywny w 85 procentach przypadków, więc zamawianie w restauracji burgera z indykiem, zamiast burgera wołowego lub jagnięcego, raczej nie pomoże ci w rzeźbieniu talii czy dbani zdrowie.

Książka "Plan. Wyeliminuj jedzenie, od którego tyjesz i szybko strać na wadze" została wydana nakładem Wydawnictwa Laurum. Do kupienia w Empiku i na stronie www.laurum.pl .

Więcej o:
Copyright © Agora SA