Składniki na jedną porcję:
1/2 niezbyt dojrzałego awokado (70g)
łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron (5g)
2 małe jajka (100g)
5 łyżek mąki kukurydzianej (50g)
woda - ilość zależy od konsystencji ciasta
sól, pieprz, natka pietruszki, płatki suszonych pomidorów
1 średni pomidor (150g)
Sposób przygotowania:
Jajka rozbić, roztrzepać z mąką oraz wodą, po czym doprawić. Awokado obierać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i szybko wrzucić awokado, niemal natychmiast wlać masą jajeczną. Smażyć jak klasyczny omlet, czyli podważając brzeg omletu i wlewając po spód surowe ciasto lub po prostu odwrócić na drugą stronę. Podawać z pokrojonym pomidorem lub domową salsą. W połączeniu ze szklanką świeżego soku jest to optymalne śniadanie dla diety 2000-2200 kcal.
Niskokaloryczny omlet
Ze względu na dużą zawartość tłuszczu należy podać omlet w jednym posiłku z sokiem, suszonymi lub świeżymi owocami - dzięki czemu proporcja węglowodanów do innych składników (głównie tłuszczu) będzie korzystniejsza. Taka porcja jest odpowiednia dla diety 2200 kcal. W przypadku diety odchudzającej można użyć 1 jajka, dodatkowej łyżki otrąb i mniejszej ilości awokado. Można też wymienić mąkę kukurydzianą o stosunkowo wysokim indeksie glikemicznym na mąkę graham.
Wartość odżywcza:
kaloryczność: 480 kcal
białko: 18g
tłuszcz: 25g (SAFA=5, MUFA=14, PUFA=6)*
węglowodany: 51g
błonnik: 8g
wit A: 500ug
wit E: 5,2mg
wit B12: 1,6ug
potas: 1100mg
fosfor: 330mg
cynk: 3,0mg
*SAFA - Saturated Fatty Acids, czyli nasycone kwasy tłuszczowe, MUFA - Monounsaturated Fatty Acids, czyli jednonienasycone kwasy tłuszczowe, PUFA - Polyunsaturated Fatty Acids, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Przepis pochodzi z portalu Okiemdietetyka.pl