Müsli - wszystko, co trzeba o nim wiedzieć
3 FAKTY
Pochodzenie. Słowo müsli pochodzi z jęz. niemieckiego i oznacza mieszankę. Stworzył je ponad 100 lat temu szwajcarski lekarz M.O. Bircher-Benner. Pierwotna receptura zawierała płatki owsiane, tarte jabłko i orzechy laskowe lub migdały, z dodatkiem soku z cytryny i śmietanki. Twórca reklamował je jako produkt zapobiegający wszelkim chorobom.
Skład. Podstawą współczesnego müsli są pełnoziarniste płatki zbożowe (sprasowane ziarna): owsiane, żytnie, jęczmienne, z gryki, amarantusa. Płatki pszenne i kukurydziane zwykle robi się z mąki z tych ziaren, z dodatkiem cukru i soli. Klasyczne dodatki to suszone owoce, migdały, orzechy i pestki. Wersje ?wypasione? - i bardziej kaloryczne! - zawierają słodkie dodatki: kandyzowane owoce, miód, syrop słodowy, polewy z dodatkiem glukozy lub fruktozy.
Wzorowa porcja müsli wynosi ok. 40 g, czyli 4 łyżki (ok. 1/2 szklanki). Tradycyjna receptura dostarcza w tej porcji ok. 200 kcal, w tym 30 g węglowodanów, 4 g białka, 2 g tłuszczu (w zdrowej wersji) oraz 3 g błonnika. Po dodaniu szklanki mleka 0,5% tłuszczu powstaje pełnowartościowy posiłek dostarczający ok. 300 kcal, idealny na lunch. W porze śniadania (jedz je w ciągu godziny po przebudzeniu) możesz podwoić ww. składniki.
3 ZALETY
Pomaga zachować linię. Obfitość zawartego w müsli błonnika zapewnia długotrwałe uczucie sytości i stabilizuje poziom cukru we krwi, co zapobiega napadom głodu.
Zapobiega zaparciom. Błonnik pobudza też perystaltykę jelit.
Zmniejsza ryzyko chorób krążenia i nowotworów. To również zasługa błonnika, który wiąże potencjalnie rakotwórcze związki i nadmiar cholesterolu. Inne prozdrowotne składniki müsli to witaminy, minerały oraz kwasy omega-3.
Poprawia pamięć, nastrój i jakość snu. Już po 4 tygodniach regularnego jedzenia müsli - co wykazali naukowcy z walijskiego Uniwersytetu Cardiff.
3 UWAGI
Możesz zrobić je sama. Zmieszaj ulubione składniki - müsli wyjdzie smaczniejsze i tańsze, a często też zdrowsze.
Jedz z umiarem. Duża dawka błonnika zmniejsza przyswajalność wapnia (dlatego najlepszym dodatkiem do müsli jest mleko i fermentowane napoje mleczne), może też obniżyć skuteczność leków, w tym pigułek antykoncepcyjnych.
Nie daj się nabrać! Odmiany müsli obfitujące w cukier i sól (czytaj i porównuj skład na opakowaniach) nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem! Niezdrowe opcje znajdziesz nawet w paczkach reklamowanych jako "fitness".
Dołącz do nas na Facebooku
-
Anna Lewandowska doradza, jak unikać słodyczy. Trenerka stosuje kilka prostych zasad. Efekt? Trzeci dzień bez podjadania
-
Redaktorka popularnego magazynu wypróbowała trening Halle Berry, skupiający się na mięśniach brzucha. Jakie przyniósł efekty?
-
Co zamiast treningu HIIT? Poznaj wskazówki, jak schudnąć bez intensywnych ćwiczeń
-
Jak schudnąć z ud bez rozrostu mięśni? Domowe ćwiczenia na smukłe nogi
-
Różnice pomiędzy porannym i wieczornym rozciąganiem. Kiedy wykonywać poszczególne ćwiczenia?
- Moringa - tym superfoodsem powinna zainteresować się każda osoba, która ma problemy z cukrzycą
- Zielony makaron? A może gnocchi dyniowe z gruszką na słodko? Dwie ciekawe obiadowe propozycje od Ani Starmach
- Julia Wieniawa ćwiczy z taśmami TRX i gumami oporowymi. Świetny sposób na wzmocnienie efektów treningu
- Spędzasz dużo czasu w pozycji siedzącej? Nie zapominaj o pośladkach podczas treningu!
- Dlaczego warto ćwiczyć z kołem hula hop w każdym wieku? Miłośniczką takiego treningu jest Joanna Przetakiewicz