Wegetarianizm - legendy kontra nauka

Przekonania wegetarian nie zawsze znajdują potwierdzenie w nauce. Jesteś "vege"? Pewnie i tak nie wrócisz do jedzenia mięsa. Jeśli jednak zastanawiasz się nad przejściem na wegetarianizm, przeczytaj ten materiał zanim podejmiesz ostateczną decyzję.

Wegetariańskie mity

1. Tłuszcze zwierzęce powodują choroby układu krążenia Badania naukowe dowiodły, że blaszki miażdżycowe zwężające światło naczyń krwionośnych zbudowane są głównie z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w które bogate są oleje roślinne. Zatem miażdżycy nie powodują tłuszcze zwierzęce tak, jak utrzymują wegetarianie. Nasycone tłuszcze zwierzęce są organizmowi potrzebne, gdyż dostarczają innych kluczowych substancji odżywczych - kwasów tłuszczowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

2. Wegetarianie żyją dłużej i mają więcej energii Raporty podające, że ludzie nie jadający mięsa żyją dłużej, nie mówią całej prawdy. Wegetarianie żyją dłużej, ale nie dlatego, że nie jedzą mięsa, tylko najprawdopodobniej dlatego, że jednocześnie bardzo dbają o zdrowie - nie palą, wybierają nieprzetworzoną żywność, ćwiczą. Badania przeprowadzone przez lekarza Russela Smitha wykazały, że ze wzrostem spożycia mięsa maleje śmiertelność. Z kolei badania Burr'a i Sweetnam'a ujawniły, że co prawda wegetarianie o 0,11% są mniej narażeni na choroby serca (pamietajmy, że to prawdopodobnie skutek zdrowego stylu życia), to ich całkowite ryzyko przedwczesnej śmierci jest wyższe niż u "zjadaczy mięsa".

3. Ludzie z natury są wegetarianami Nie ma naturalnych wegetarian! Nie byli też nimi nasi przodkowie. Ludzkość nie zna kultury - ani obecnej, ani z przeszłości, która rezygnowałaby dobrowolnie z jedzenia mięsa. Obecnie nadal istnieje wiele prymitywnych kultur, które żyją podobnie jak robili to ludzie tysiące lat wcześniej i ich członkowie nie cierpią na choroby układu krwionośnego. Co stanowi ich ulubiony przysmak? Mięso. Najzdrowszym ludem na Ziemi są Inuici, którzy prawie wcale nie jadają pokarmu roślinnego - żywią się mięsem i to bardzo tłustym! Na koniec słowo o Hindusach z południa Indii, którzy w większości są wegetarianami z powodów religijnych. Ich długość życia obecnie należy do najkrótszych na Ziemi między innymi dlatego, że ich dieta uboga jest w tłuszcze zwierzęce.

4. Twoja dieta może obfitować we wszystkie składniki, nawet jeśli nie jesz mięsa Fermentowane produkty sojowe takie jak miso, tamari, tempeh i natto w pewnych ilościach są zdrowe, ale wysoko-przetworzone produkty sojowe, które trafiają na talerze wegetarian, już takie nie są. Niefermentowana soja obfituje w kwas fitynowy, który "łowi" w przewodzie pokarmowym minerały i wraz z nimi opuszcza ciało. To dlatego deficyt różnych minerałów dotyka wielu wegetarian. Wypłukiwanie minerałów z organizmu przypisuje się też diecie ekstremalnie bogatej w warzywa i produkty razowe, gdyż i one zawierają mnóstwo fitynianów.

Przyjrzyjmy się wartościom odżywczym soi. Jak każde warzywo zawiera mało cysteiny, metioniny i tryptofanu czyli niezbędnych organizmowi aminokwasów. Soja nie zawiera witaminy A ani D, a obie są niezbędne do tego, by przyswajać białko roślinne! Na koniec tabela, w której porównujemy zawartość w soi i w mięsie trzech kluczowych dla organizmu składników odżywczych - do samodzielnego przemyślenia.

Dołącz do nas na Facebooku

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.