Szybka zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa jest smaczna, ale zazwyczaj nie jest wystarczająco pożywnym daniem, aby stanowić kompletny posiłek. Jeśli jednak doda się do niej bogatą w błonnik cicierzycę - voila, pełnowartościowe danie gotowe!

Porcje: 6 (półtorej szklanki każda)
Całkowity czas przygotowania:
45 minut

Składniki:
1. 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
2. 2 duże, słodkie cebule słodkie pokrojone w plastry
3. 2 szklanki posiekanej cebuli dymki lub pora, tylko białe i jasnozielone części
4. 2 łyżki posiekanego czosnku
5. 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku lub 1 / 4 łyżeczki suszonego
6. 1 / 4 szklanki wytrawnego sherry
7. 1 / 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
8. 1,2 litra bulionu wołowego
9. 425 g odcedzonej i opłukanej ciecierzycy z puszki
10. 1 / 4 szklanki mielonego świeżego szczypiorku lub cebulki
11. 6 kromek chleba pełnoziarnistego
12. 1 szklanka rozdrobnionego sera (najlepiej Gruyere)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu. Dodaj słodką cebulę, wymieszaj i zmniejszy ogień. Gotuj często mieszając, aż zmięknie i zacznie brązowieć (6 do 8 minut). Dodaj dymkę (lub por), czosnek i tymianek i gotuj bez przykrycia, często mieszając, aż zaczną mięknąć (3 do 4 minut).

  2. Gotuj, często mieszając, aż większość płynu wyparuje (od 1 do 2 minut). Ciągle mieszając, dodaj bulion i ciecierzycę i doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj, aż warzywa będą miękkie (3 minuty). Zdejmij z ognia i dodaj szczypiorek (lub szalotki).

  3. Zrób z kromek chleba grzanki, ułóż je na talerzach i posyp serem. Zalej grzanki i ser zupą i natychmiast podawaj.


Wartości odżywcze porcji:

Kaloryczność: 374 kcal;
Tłuszcz: 10 g (4 g nasycony, 4 g jednonienasycony),
Cholesterol: 20 mg,
Węglowodany: 48 g,
Białko:18 g,
Błonnik: 6 g
Sód: 591 mg,
Potas: 555 mg
Inne: wapń, kwas foliowy, witamina C (25% dziennego zapotrzebowania),

Dołącz do nas na Facebooku