Jogurt grecki - jego zalety i pomysł na pyszne i lekkie dania

Lubisz jogurt grecki? To dobrze dla twojej figury! Zawiera niewiele tłuszczu, a przy tym dobrze smakuje. Jogurt grecki jest robiony ze specjalnie przygotowywanego mleka beztłuszczowego. Zawiera też duże ilości żywych kultur bakterii i więcej białka niż zwykły jogurt naturalny. Zobacz, co możesz na jego bazie przygotować.

Jogurt grecki a jogurt naturalny - różnice

Te jogurty różnią się oczywiście smakiem i konsystencją. Grecki jest bardziej gęsty i kremowy. Ale to nie wszystko. Pierwszy krok do stworzenia greckiego jogurtu jest dokładnie taki sam, jak w przypadku tego tradycyjnego. Zaczyna się od fermentacji mleka ze "zdrowymi bakteriami". Różnica pojawia się później. Po dodaniu bakterii, mleko jest rozlewane do kubeczków, zanim zdąży sfermentować. Dzieje się to dopiero w opakowaniu. Dzięki temu produkt ma więcej białka (niemal dwukrotnie) i mniej cukru niż tradycyjne jogurty. Poza tym  ma większe zdolności zakwaszające , przy czym jego smak pozostaje bardzo delikatny.

CO SIEDZI W JOGURCIE OWOCOWYM?

Oczywiście najważniejsze są znajdujące się w jogurtach bakterie. Lactobactillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus to bakterie kwasu mlekowego, dzięki którym z mleka powstaje jogurt. One nadają mu kwaśny smak i sprawiają, że jest zdrowy. Bakterie zamieniają laktozę (znajdującą się w mleku) na kwas mlekowy. Bez przeszkód pokonują barierę soków żołądkowych, bezpiecznie docierając do jelit. Tam obniżają pH przewodu pokarmowego, jednocześnie go zakwaszając. To z kolei nie tylko sprzyja wchłanianiu się wapnia i żelaza, ale  uniemożliwia rozwój szkodliwych bakterii, które powodują choroby. Dieta bogata w probiotyki jest szczególnie ważna dla kobiet, ponieważ zdrowe bakterie probiotyczne zapobiegają zakażeniom dróg moczowych, w tym zakażeniom drożdżami.

Jogurt grecki możesz jeść jako przekąskę, dodać do niego łyżeczkę miodu lub ulubione owoce. Warto go stosować także jako substytut majonezu lub kwaśnej śmietany. Zobacz, co możesz z niego przygotować:

1. Kalafiorowy hummus

HummusHummus Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Do tego przepisu możesz użyć kalafioru, który został z poprzedniego posiłku. Wystarczy rozgnieść go dokładnie widelcem lub zmiksować i wymieszać z drobno posiekaną szarotką, rozgniecionym ząbkiem czosnku i 2 łyżkami jogurtu.

2. Green Goddess dressing do sałaty

Sos miętowySos miętowy Fot. Bogdan Biały Fot. Bogdan Biały

Green Goddess to popularny w Ameryce dressing na bazie majonezu i śmietany. Warto jednak zastąpić te składniki jogurtem greckim. Wystarczy zmiksować ząbek czosnku, szalotkę, garść bazylii, garść pietruszki i awokado. Wymieszać tę zieloną pastę z kubeczkiem jogurtu, doprawić sokiem z cytryny i łyżką oliwy z oliwek. Taki dressing świetnie komponuje się z mieszanką sałat, ale możesz jeść go jako dip do warzyw.

3. Marynata i sos do mięsa

Sos miętowyFot. Bogdan Biały Fot. Bogdan Biały

Wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku i posiekanymi ulubionymi świeżymi ziołami. Marynuj w tej mieszance kurczaka przez około 2 godziny, a potem grilluj. Resztę marynaty możesz użyć jako sos.

4. Nadzienie do babeczek

Babeczki bakalioweBabeczki bakaliowe Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl Fot. Lukasz Zandecki / AG

Kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia. Zimne zmiksuj z jogurtem greckim. Kremem posmaruj muffiny (przygotuj ich dietetyczną wersję z mąki pełnoziarnistej, otrąb, cukru brązowego lub ksylitolu i oleju rzepakowego, wersję korzenną znajdziesz pod tym linkiem ). Możesz ozdobić je kakao, migdałami lub wiórkami kokosowymi.

Zobacz wideo
Zobacz wideo
Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.