Nie ma diety idealnej, ale istnieją zasady, które pozwalają skomponować rozsądny jadłospis. Rozsądny, czyli taki, który dostarczy wszystkich niezbędnych składników. Dzięki temu będziesz zdrowszy, szczupły i pełen energii. Przekonaj się ile porcji poszczególnych produktów trzeba jadać każdego dnia.
1. Białko - 2 porcje
1 porcja to np.: 75 g chudego, czerwonego mięsa, 100g piersi kurczaka, 150 g ryb o białym mięsie, 250 ml odtłuszczonego mleka, 4 duże łyżki nasion strączkowych
2. Węglowodany i błonnik - 3-6 porcji
1 porcja to: pełnoziarniste produkty zbożowe - 2 łyżki gotowanej kaszy, średnia kromka chleba, 50 g gotowanych ziemniaków, marchwi lub buraków
3. Warzywa - 3 porcje
1 porcja to np.: 2 szklanki surowych, zielonych warzyw, średniej wielkości pomidor, 1/2 szklanki gotowanego groszku, marchewki
4. Owoce - 1-2 porcje
1 porcja to np.: średniej wielkości jabłko, 5 śliwek, szklanka owoców jagodowych, 3/4 banana
5. Probiotyki - 1 porcja
1 porcja to np.: 50-75 g kefiru, jogurtu
6. Niezbędne kwasy tłuszczowe - 1 porcja
1 porcja to np.: łyżka oliwy, oleju rzepakowego, siekanych migdałów lub orzechów
7. Coś dla przyjemności - 1 porcja
1 porcja to np.: przekąska do 100 kcal każdego dnia, albo 200 kcal co drugi dzień