Dieta chronometryczna

Sposób odżywiania powinien uwzględniać aktywność dobową człowieka i zgodnie z tym założeniem powstała dieta chronometryczna, zwana również księżycową.

Pokarmy spożyte rano są spalane wciągu całego dnia, ryzyko odłożenia się nadmiaru kalorii w postaci tłuszczu jest mniejsze, niż w przypadku wieczornych posiłków, których nie mamy już możliwości aktywnie ?spalić?.  Kluczowym elementem w przypadku tej diety jest nie ilość spożywanych pokarmów (oczywiście w ramach rozsądku, przejadanie się na pewno nie ułatwi nam schudnięcia), ale czas przyjmowania posiłków. Zgodnie z rytmem biologicznym człowieka inne posiłki będą właściwe o poranku - wówczas możemy pozwolić sobie na dania bardziej kaloryczne, inne w godzinach południowych  a jeszcze inne w godzinach wieczornych.  Dopuszczalne są wszystkie typy pokarmów, pod warunkiem nie przejadania się i spożywania ich o określonych porach dnia.    Wszelkie potrawy o dużej kaloryczności powinno się spożywać do godziny 12.00 - istnieje wtedy realna szansa, że podczas całodniowych czynności pozbędziemy się nadprogramowych kalorii. Zatem do godziny 14.00 obiad musi być już zjedzony, a naszemu organizmowi dostarczone około 70 %  dziennego zapotrzebowania na energię. Po godzinie 14.00 należy wybierać produkty mniej kaloryczne, co zmniejszy ryzyko odkładania się tkanki tłuszczowej.     Dieta chronometryczna nie jest rygorystyczna, w związku z tym efekty odchudzania nie pojawią się szybko. Wg entuzjastów tej diety w ciągu miesiąca waga może spaść o około 2-3 kg, ale ryzyko efektu jo-jo jest mniejsze.            Istotnym walorem tego sposobu odżywiania się jest zbilansowany i różnorodny jadłospis. Warto wprowadzić go na stałe do życia codziennego, co w połączeniu z aktywnością fizyczną może znacznie poprawić kondycję zdrowotną.



Osoby z problemami endokrynologicznymi powinny zasięgnąć opinii lekarza przed rozpoczęciem tego programu żywieniowego.

Co można jeść o określonych  porach dnia:
07:00 - 10:00 - pieczywo, wędliny, tłuste mięso
07:00 - 12:00 - kaloryczne owoce (banany, figi, rodzynki, winogrona), suszone owoce, orzechy, migdały, pestki dyni, pestki słonecznika
07:00 - 16:00 - zboża i produkty zbożowe (np. kasze, makaron, płatki, ryż)
07:00 - 17:00 - większość owoców (np. ananasy, arbuzy, grapefruity, gruszki, jabłka, kiwi, melony, morele, pomarańcze, truskawki)
09:00 - 22:00 - chude mięso, jaja, produkty mleczne, ryby
12:30 - 15:00 - buraki, brukselka, brokuły, suche rośliny strączkowe
12:30 - 22:00 - pozostałe warzywa



Przykładowy jadłospis
Śniadanie  (powinno być spożyte między 7.00 a 10.00; do wyboru mamy 2 warianty)
Wariant I: ser , szynka indycza, sok owocowy bez cukru, kromka ciemnego pieczywa, herbata lub kawa (ze słodzikiem lub ewentualnie niewielką ilością cukru).
Wariant II: jajo na miękko, 2 kromki ciemnego pieczywa z białym serem, sok owocowy, herbata lub kawa



Obiad:  (między 13.00 a 14.00)
Wariant I -  mięso z piersi kurczaka duszone w warzywach,
Wariant II - ryż z warzywami (brokułami np.), ryba pieczona ze szpinakiem,
Wariant III - makaron z sosem pomidorowym przyprawionym czosnkiem, bazylią I oregano, z dodatkiem gotowanych warzyw (marchew, seler, papryka) posypany parmezanem
Wariant IV - kasza gryczana, kurczak pieczony, sałatka z pomidorów z odrobiną fety



Podwieczorek (około godz. 16:00)
Wariant I - serek ziarnisty grani, jabłko
Wariant II - 4 herbatniki, 2 pomarańcze



Kolacja  (między 20.00 a 21.00)
Wariant I -  ryba pieczona lub z rusztu, sałata z pomidorami skropiona sokiem z cytryny
Wariant II -  2 jaja na miękko , kawałek  chudego  białego sera,  sałatka z pomidora i cebuli z dodatkiem 2 łyżek kefiru
Wariant III -   gotowana pierś z kurczaka,  gotowane warzywa, mizeria  
Wariant IV -  łosoś wędzony ( lub inna ryba wędzona),  sałata z pomidorami, szklanka kefiru