Dieta bananowa

Program żywieniowy stworzony przez małżeństwo z Japonii, oparty na właściwościach i niewątpliwych zaletach bananów.

Mimo że są to owoce o dość dużej kaloryczności, to jednak należy zwrócić uwagę na bogactwo składników odżywczych znajdujących się w nich. Znajdziemy w bananach duże ilości potasu, a także magnez, miedź, żelazo, cynk, selen, fluor, mangan i jod. Ze względu na relatywnie dużą ilość białka i błonnika są owocami niezwykle sycącymi, po ich spożyciu nie odczuwamy przez długi czas głodu.  Banany zawierają też szereg witamin:  witaminę C,  witaminy z grupy B. Są też źródłem beta karotenu. Uważa się również, że spożywanie bananów poprawia nastrój.    Ten sposób odchudzania zalecany jest miłośnikom bananów, choć zanim się na niego zdecydujemy,  należy wziąć pod uwagę iż budzi on pewne kontrowersje (spora ilość węglowodanów) -  niektórzy też zwracają uwagę na spore ryzyko efektu jo-jo.

Istnieją trzy wersje tej diety:

1. Wersja poranna - na śniadanie zjadamy tylko banany, popijamy je wodą przegotowaną. Natomiast pozostałe posiłki  komponujemy dowolnie, unikając jedynie słodyczy,  lodów, alkoholu, nabiału. Kolację spożywamy najpóźniej o 20.00. Tę wersję diety bananowej można stosować przez czas około jednego miesiąca. Wg entuzjastów można wówczas stracić do 7 kg.

2. Wariant drugi - na śniadanie obiad i kolację spożywamy mueslli sporządzone wg z następujących składników : 3 płaskie łyżki płatków owsianych, pół banana,  łyżeczka miodu, jogurt naturalny lub kefir. Pomiędzy posiłkami głównymi dopuszcza się niewielkie przekąski: w postaci małego jabłka. Należy pić około 1,5 litra wody gazowanej na dobę.  Czas trwania tej diety to maksimum tydzień - możemy wówczas pozbyć się do 7 kg. Warto w celu uniknięcia efektu jo-jo zastosować dietę adaptacyjną - np. 1000 kalorii.

3. Wariant trzeci - program trwający tylko 3 dni. Polega on na tym, że każdego dnia jemy 3 banany oraz pijemy 3 szklanki mleka. Nie należy zapominać o piciu wody mineralnej ( 2 litry)

Więcej o:
Copyright © Agora SA