Dieta 1000 kalorii - jadłospis

W zależności od trybu życia i aktywności dobowej każdego człowieka można oszacować  jego dzienne zapotrzebowanie kaloryczne - średnio wynosi ono około  2500 - 3000 kalorii.

W sytuacji, gdy zmniejszymy ilość dostarczanych kalorii do około 1000, to nasz organizm zostanie zmuszony do uruchomienia rezerw , którymi są właśnie nadmiarowe ilości tkanki tłuszczowej. Ważne jest, aby dostarczać organizmowi wszelkich niezbędnych  składników odżywczych. Posiłki należy przyjmować kilka razy dziennie - najlepiej 5, o stałych porach, w celu przyspieszenia tempa przemiany materii.  Ten program odchudzania umożliwia utratę około 1 kilograma tygodniowo, lecz przy stosowaniu dłuższym niż miesiąc wymaga konsultacji z lekarzem.

Rozkład kaloryczności poszczególnych posiłków powinien wyglądać następująco:

Śniadanie : 200 kcal Drugie śniadanie: 150 kcal Obiad: 350 kcal Podwieczorek: 100 kcal Kolacja : 200 kcal

Kolację należy spożywać  najpóźniej o godzinie 19.00, a także nie powinno się zapominać o wypijaniu dostatecznej ilości  niegazowanej wody mineralnej. Warto obniżać kaloryczność dostarczanych posiłków stopniowo - wszelkie drastyczne zmiany mogą być źle tolerowane przez nasz organizm. Warto zacząć od eliminacji słodyczy, słodzonych napojów i alkoholu, czerwonego mięsa, żółtego sera, białego pieczywa, wszelkich słonych przekąsek  typu chipsy, paluszki czy prażone orzeszki, a także najlepiej zaprzestać używania soli.           Nowe menu powinno obfitować w chude mięso i  nabiał, warzywa ( które można w zasadzie spożywać bez ograniczeń), natomiast ograniczamy źródła węglowodanów do niewielkich ilości kasz, czy dzikiego ryżu. Najlepszym sposobem przygotowywania posiłków jest gotowanie na parze, gotowanie lub pieczenie bez dodatku tłuszczu.

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie (200 kcal):

Wariant I :  2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego cieniutko posmarowane masłem, 50g chudej szynki, sałatka z pomidorów, cebuli (lub szczypiorku) i papryki

Wariant II : Sałatka owocowa z grejpfruta, niewielkiego plasterka ananasa i połowy jabłka (lub brzoskwini). Filiżanka jogurtu naturalnego.

Wariant III : Sałatka z tuńczyka (120g tuńczyka w sosie własnym, 1 łyżka kukurydzy konserwej, 2 łyżki ryżu - gotowanego, 2 liście kapusty pekińskiej, pół cebuli)

Drugie śniadanie (150 kcal):

Wariant I : pomarańcza, jogurt 0%

Wariant II: cienka kromeczka pieczywa pełnoziarnistego, plaster chudego twarogu, szczypior, pomidor

Wariant III :  mały banan, 2 mandarynki

Obiad  (350 kcal):

Wariant I : kasza gryczana (1/3 woreczka), jajko sadzone (na niewielkiej ilości tłuszczu), mizeria  (ogórek , 150 g kefiru)

Wariant II: 150 g gotowanej piersi z kurczaka, sałatka z pomidorów, sałaty z łyżką oliwy z oliwek

Wariant III :  150 g piersi z indyka gotowanej na parze - przyprawionej ziołami , kalafior lub brokuły, 

Podwieczorek 100 kcal):

Wariant I :  1 grejpfrut

Wariant II: 1 jabłko

Wariant III : szklanka maślanki

Kolacja (200 kcal):

Wariant I : 2 jajka na miękko, pół papryki

Wariant II : dwie  kromki chrupkiego chleba z 2 łyżeczkami twarożku każda i pomidorem pokrojonym w plasterki

Wariant III : sałatka z dwóch pomidorów z fetą, połowy cebuli, przyprawiona bazylią i pieprzem, kromka pieczywa chrupkiego żytniego

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.