Sushi kalorie - ile kalorii ma sushi?

Daniem, które składa się głównie z ryby i ryżu jest sushi. Kaloryczność sushi uzależnione jest od rodzaju ryby. Najbardziej kaloryczne są węgorze i makrele, natomiast najmniej kaloryczne - białe ryby oraz skorupiaki.

Kaloryczność tej potrawy tak naprawdę zależy od tego, jakich dokładnie składników użyto przy jej przygotowaniu. Przykładowo, sushi z wędzonym łososiem ma 142 kalorii na 100 gramów. Przekłada się to na 6,2 gramów tłuszczu, 15,9 gramów węglowodanów, 6,7 gramów białka i 1,7 gramów błonnika. Sushi często uważane jest za bardzo dietetyczną potrawę, jednak nie zawsze tak jest.

Najlepiej spożywać je bez takich dodatków jak żółtko, majonez czy tomago. Sushi, a zwłaszcza ryba, ma wiele wartości odżywczych oraz witamin: nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz magnez, fosfor, mangan, cynk, wapń i fluor.

Zobacz: Flądra - niedroga, a dobra dla zdrowia