Domowa migdałowa nutella! Jest PYSZNA i... ZDROWA!

Wypróbuj nasz przepis na domową nutellę z migdałami i orzechami laskowymi. To zdrowy zamiennik klasycznej wersji. Ma mniej kalorii i dzięki zawartości migdałów i kakao, ma sporo przeciwutleniaczy, łagodzi stres i poprawia nastrój.

Składniki na 1 duży słoik :

pół szklanki migdałów

pół szklanki orzechów laskowych

4 łyżki kakao

1 szklanka daktyli

1 szklanka wody z moczenia daktyli

1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

szczypta soli

Przygotowanie:

Rozgrzej do piekarnik do 200 stopni, a na blachę wysyp migdały i orzechy laskowe. Praż je w piekarniku przez 10 minut. Pamiętaj o tym, by od czasu do czasu je zamieszać.

W tym czasie daktyle zalej gorącą wodą i odstaw.

Uprażone migdały przestudź, a następnie włóż do blendera, dodaj szczyptę soli, kakao i dokładnie zmiksuj.

Daktyle odsącz z wody (jednak nie wylewaj jej!) i dodaj do zmiksowanych orzechów. Stopniowo dolewaj wodę z moczenia migdałów do reszty i powoli miksuj, aż do uzyskania upragnionej konsystencji.

Domowa nutella gotowa do jedzenia!

WIĘCEJ PODOBNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ .

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.