Ryż basmati na zielono

Nie masz pomysłu na obiad? Oto przepis na szybkie danie z ryżem.

Składniki:

125 g oleju kokosowego

2-3 cebule (dymki lub szalotki)

200 g ugotowanego ryżu basmati

2-3 jajka (w zależności od wielkości)

1,5 szklanki mleka

200 g parmezanu

pęczek pietruszki

sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

W rondelku rozpuść masło. Dodaj pokrojoną w talarki cebulę i smaż ją, aż nabierze złocistego koloru. Dodaj sól.

Zdejmij z ognia i ostudź. Stopniowo dodaj ugotowany ryż, cały czas mieszając. Dodaj jajka. Następnie dodaj ser, drobno posiekaną pietruszkę oraz mleko. Jeżeli nie korzystasz z rondelka, który można wykorzystać w piekarniku, to przełóż danie do naczynia żaroodpornego lub formy do tarty.

Przygotowane danie wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 °C i piecz przez 50 minut.

WIĘCEJ PORAD ZNAJDZIESZ TUTAJ.