Lucuma. Naturalny słodzik polecany diabetykom

Sproszkowane owoce lucumy są źródłem witamin, przeciwutleniaczy i minerałów. Ten naturalny słodzik ma doskonały słodki smak, a przy tym niski indeks glikemiczny. Zobacz, dlaczego warto włączyć go do swojej diety.

lucumalucuma .

Lucuma - pochodzenie

Lucuma pozyskiwana jest z suszonych i roztartych owoców drzewa Pouteria lucuma, które występują w rejonie Andów, głównie w Peru, Chile i Ekwadorze. Przypomina ugotowane żółtko jajka, jednak do Europy dociera zazwyczaj już w formie granulatu, który wygląda jak brązowy cukier.

Miąższ świeżej Lucumy ma mocny pomarańczowożółty kolor, co świadczy o dużej zawartości beta-karotenu - źródła witaminy A.

Lucuma nie bez przyczyny nazywana jest "złotem Inków". Sproszkowane owoce są bardzo smaczne i słodkie. Przypominają w smaku trochę słodkie ziemniaki i syrop klonowy. To dobra alternatywa dla słodzików i cukru - w lucumie występują jedynie naturalne cukry.

Sprawdź: Słodycze - czy jest sposób, aby jeść je z umiarem?

Zobacz: Dietetyk radzi: Dieta dla urody

lucumalucuma .

Lucuma - właściwości

Lucuma jest bogata w wartości odżywcze i ma wiele właściwości prozdrowotnych.

- Zawiera bardzo dużo witamin, zwłaszcza z grupy B (B1, B2, B3, B5), C, składniki mineralne (wapń, żelazo, fosfor), przeciwutleniacze, beta-karoten, błonnik pokarmowy.

- Jest źródłem węglowodanów złożonych, a ma przy tym niski indeks glikemiczny. To idealny produkt dla diabetyków.

- Ma też właściwości przeciwzapalne, pomaga zwalczać  bakterie i wirusy.

- Wzmacnia układ odpornościowy, poprawia kondycję naszego organizmu.

- Pomaga oczyszczać organizm z toksyn i reguluje pracę jelit.

- Jest pomocna w procesie odchudzania.

- Wspomaga pracę i regenerację mięśni, wzmacnia kości i zęby, poprawia wygląd włosów i paznokci.

- Reguluje gospodarkę hormonalną, niweluje stres.

- Przyśpiesza gojenie się ran i wspomaga pracę nerek.

- Spowalnia procesy starzenia.

Sprawdź: Camu camu. Amazońskie superjagody

lucumalucuma .

Lucuma - zastosowanie

Sproszkowane owoce lucumy to świetna alternatywa dla zwykłego cukru i sztucznych słodzików. Idealnie sprawdzi się do osłodzenia deserów, lodów, koktajli, jogurtów, ciast i wielu innych potraw.

Jest naturalnym słodzikiem, który oprócz doskonałego smaku pomoże zadbać nam o zdrowie i samopoczucie.

Lucuma - sproszkowane owoce

Najczęściej lucumę możemy dostać właśnie w takiej postaci - sproszkowanej. To jest najwygodniejsze rozwiązanie, gdyż nasze dania wystarczy posypać odrobiną proszku z tego startego zdrowego owoca. Ponadto, sproszkowana lucuma zazwyczaj nie jest poddawana procesom chemicznym i nie zawiera żadnych dodatków. Suszona jest w niskich temperaturach, dzięki czemu zachowuje swoje cenne właściwości.

Zobacz: Ziarno teff. Pokarm etiopskich maratończyków

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.