1. Fasola
Fot. Mak Media
Znana jest z tego, ze ma duzo zelaza, ale znajdziesz w niej tez bialko, zlozone z aminokwasow egzogennych, czyli takich, ktore nie sa produkowane w naszym organizmie, ale ktore musimy dostarczac z pozywieniem.
2. Grzyby
grzyby suszone Shutterstock Shutterstock
Sa niskokaloryczne, bogate w witaminy z grupy B, znajdziesz w nich chityne, ktora dziala jak blonnik i bialko.
3. Komosa ryzowa (quinoa)
Quinoa na mleku waniliowym Fot. Maia Sobczak Fot. Maia Sobczak
Komosa zawiera pelnowartosciowe bialko - jest go w niej prawie 20 proc. W komosie znajduja sie wszystkie niezbedne czlowiekowi aminokwasy, co w pokarmach roslinnych jest niezwykle wyjatkowe, jak np, lizyna, ktora jest charakterystyczna dla bialka zwierzecego.
4. Maslo orzechowe
Fot. Shutterstock
Orzechy sa doskonalym zrodlem bialka, nienasyconych kwasow tluszczowych, dobrze przyswajalnego wapnia, blonnika, witaminy E (ochrona przed niekorzystnym wplywem wolnych rodnikow), witaminy B oraz wielu mineralow takich jak magnes czy potas. Niestety - maslo ze sklepu ma tez duzo niezdrowych dodatkow (cukier, sol, konserwanty), dlatego najlepiej przygotowac maslo w domu.
5. Gryka
gryka, źródło białka gryka, źródło białka gryka, zrodlo bialka
Nie jest o niej (jeszcze!) glosno, ale warto wprowadzic ja do diety. Mozesz kupic wyprodukowana z gryki: kasze, make, a nawet mieszanki do picia. Gryka to magazyn skladnikow odzywczych. Zawiera nawet 19% bialka, o dobrze zbilansowanym skladzie aminokwasowym, najkorzystniejszym pod wzgledem zywieniowym sposrod wszystkich zboz.