Fit przepis: dietetyczna czekolada kokosowa. Bez cukru!

Masz ochotę na czekoladę? Wypróbuj nasz dietetyczny przepis na czekoladę, która nie zawiera cukru i glutenu! Jest zdrowa i bardzo smaczna!

Składniki:

- 100 g daktyli bez pestek

- 150 g oleju kokosowego

- 1 szklanka wody

- 2 łyżki kakao

- 3,5 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Do rondla wlewamy szklankę wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Do gotującej się wody wrzucamy daktyle i gotujemy je do czasu, aż większość wody odparuje.

Następnie daktyle przekładamy do wysokiego naczynia i dodajemy kakao, wiórki i olej kokosowy (pamiętaj, że przepis możesz dowolnie modyfikować, na przykład dodając do masy ulubione orzechy). Wszystko blendujemy na gładką masę i przekładamy na papier do pieczenia. Staramy się zabezpieczyć boki, żeby masa nie wypłynęła.

Przelaną masę wkładamy do do lodówki (jeżeli zależy ci na czasie, włóż ją do zamrażarki) na minimum 2 godziny. Po upływie tego czasu czekolada jest gotowa do jedzenia!

Smacznego!

WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ

Sprawdź: Dietetyczne desery [6 przepisów]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.