Polêdwica wo³owa - miêso dodaj±ce si³y

Polêdwica wo³owa wydaje siê miêsem bardzo tucz±cym i syc±cym - jednak¿e okazuje siê, ¿e warto j± umie¶ciæ w swojej diecie odchudzaj±cej! Idealnie te¿ sprawdzi siê jako element diety sportowca i osoby intensywnie trenuj±cej. Dlaczego? Jakie sekrety kryj± siê w tym pysznym miêsie?

Wo³owina - podstawowe informacje

Wo³owina jest miêsem otrzymywanym z byd³a (rogacizny), które ma wiêcej ni¿ pó³ roku. Niestety, Polska nie mo¿e siê pochwaliæ idealnym miêsem, jako ¿e w naszym kraju rzadko hoduje siê rasy miêsne byd³a - przewa¿nie chodzi raczej o otrzymywanie mleka. Najlepsze jako¶ciowo jest miêso argentyñskie i amerykañskie - czyli z prawdziwych ras miêsnych. Najwa¿niejszymi eksporterami wo³owiny s± za¶ na ¶wiecie Stany Zjednoczone, Chiny, Unia Europejska, Brazylia oraz Indie.

Co je¶æ przed treningiem i po treningu?

Wspomniana w tytule polêdwica to czê¶æ tylnej pó³tuszy wo³owej, czyli miê¶nia znajduj±cego siê wzd³u¿ grzbietu zwierzêcia. Jest to jedno z najbardziej warto¶ciowych gatunków miêsa, a polêdwica jest jedn± z jego najcenniejszych czê¶ci - posiada bowiem niemal uniwersalne zastosowanie w kuchni.

Wo³owina a zdrowie

Wo³owina niestety nadal jest w naszym kraju niepopularna - Polacy czyni± bardzo du¿y b³±d, poniewa¿ to miêso niezwykle zdrowe! Zawiera kwasy t³uszczowe nasycone i jednonienasycone, a tak¿e miêdzy innymi witaminê B6 i B12, witaminê D, wapñ, magnez i ¿elazo. To tak¿e, rzecz jasna, doskona³e ¼ród³o bia³ka.

Sa³atka grecka - oryginalny, dietetyczny przepis

Ponadto w miêsie wo³owym znajdziemy du¿e ilo¶ci kreatyny - która poprawia wydolno¶æ i si³ê miê¶ni, a tak¿e przyspiesza przemianê materii. Miêso to wp³ywa pozytywnie na uk³ad nerwowy, wspomaga koncentracjê, pamiêæ, poprawia nastrój, a tak¿e bierze udzia³ w produkcji czerwonych krwinek. To tylko kilka z wielu jego zalet - warto zatem zwróciæ na to miêso nieco wiêksz± uwagê!

Polêdwica wo³owa a odchudzanie

Danie z polêdwicy wo³owej mo¿e byæ idealnym sk³adnikiem diety - jak ju¿ wspomniano, zawarta w tym miêsie kreatyna odpowiada bowiem za zwiêkszenie si³y miê¶ni, a tak¿e pomaga w spalaniu tkanki t³uszczowej.

W³a¶nie dlatego wo³owinê niezwykle ceni± kultury¶ci - miêso to poprawia regeneracjê ich miê¶ni po intensywnym wysi³ku, a tak¿e wspomaga zdolno¶ci wysi³kowe. Jednym s³owem, jedz±cy wo³owinê mogê æwiczyæ wiêcej - a to przek³ada siê na osi±ganie lepszych wyników i szybsze uzyskanie wymarzonych efektów.

Polêdwica wo³owa - cena i w³a¶ciwe ilo¶ci

Czy wo³owinê mo¿na spo¿ywaæ bez ograniczeñ? Niestety nie - o tym te¿ trzeba pamiêtaæ. W zupe³no¶ci wystarczy przygotowywanie dañ z polêdwicy raz lub 2 razy w tygodniu. Wiêksza ilo¶æ mo¿e siê prze³o¿yæ na zwiêkszone ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego - lepiej zatem nie przesadzaæ. Wszystko, stosowane w zbyt du¿ej ilo¶ci, mo¿e bowiem zaszkodziæ.

Tapioka. Pudding, który odchudza i ma ma³o kalorii

A jaka jest cena tego miêsa? Hurtowo zap³acimy za nie oko³o 60 z³otych za kilogram - wiadomo jednak, ¿e w ka¿dym sklepie ceny s± nieco odmienne.

Przepisy na polêdwiczki

Polêdwica wo³owa pieczona? Suszona? A mo¿e polêdwiczki z warzywami? W jaki sposób przygotowaæ danie z polêdwicy wo³owej, by by³o jednocze¶nie smacznie i zdrowo?

Rzeczywi¶cie, najlepiej zdecydowaæ siê na danie z warzywami - dziêki temu dostarczymy do naszego organizmu mnóstwo zdrowych i ró¿norodnych sk³adników od¿ywczych. Warzywa powinny byæ lekkostrawne, a polêdwicê lepiej udusiæ, zamiast usma¿yæ - dziêki temu bêdzie mniej t³usta. Warzywa (marchewka, cukinia) wystarczy pokroiæ na plasterki, podobnie zreszt± jak sam± polêdwicê. Dobrze jest j± zamarynowaæ - dla lepszego smaku. Najlepiej obtoczyæ w zio³ach lub w mieszance m±ki, soli morskiej, zielonego pieprzu i suszonej papryki. Miêso nale¿y podsma¿yæ na ma¶le, zalaæ wod±, a nastêpnie dodaæ do garnka warzywa i przykryæ - niech wszystko dusi siê oko³o 30 minut. I gotowe!