Kwas fosforowy - czy lepiej go unikać?

Kwas fosforowy to nieorganiczny związek chemiczny, należący do grupy kwasów tlenowych i będący składnikiem kwasów nukleinowych. Wzór kwasu fosforowego to H3PO4. Można go znaleźć w wielu produktach spożywczych - między innymi w napojach gazowanych - i posiada tyle samo zwolenników, co przeciwników. Co warto wiedzieć o kwasie fosforowym i kto ma rację?

Kwas fosforowy V - właściwości i otrzymywanie

Kwas fosforowy (inaczej kwas ortofosforowy V) znany jest w przemyśle spożywczym pod nazwą E338. Jego sole i estry to fosforany, a on sam jest kwasem trójprotonowym o średniej mocy, temperaturze topnienia 42,35 stopni Celsjusza i temperaturze wrzenia równej 158 stopni Celsjusza.

Otrzymywanie kwasu fosforowego V związane jest w przemyśle z działaniem kwasu siarkowego na fosforan wapnia, otrzymany z minerałów lub ze zmielonych kości zwierząt. W reakcji tej wytwarza się kwas fosforowy oraz siarczan wapnia - przy czym ten ostatni można łatwo oddzielić, ponieważ nie rozpuszcza się on w wodzie, podczas gdy kwas fosforowy wykazuje działanie silnie higroskopijne i świetnie się w niej rozpuszcza. Dekatlenek tetrafosforu w kontakcie z gorącą wodą przechodzi w kwas. Istnieje również drugi sposób na otrzymanie kwasu fosforowego, jednak jest ono niebezpieczne - w wyniku działania na fosfor czerwonym kwasem azotowym może bowiem dojść do wybuchu.

Witamina B - jej niedobór przeszkadza schudnąć!

Kwas fosforowy - zastosowanie

Kwas fosforowy posiada bardzo duże zastosowanie - przede wszystkim w przemyśle spożywczym, ale nie tylko. Głównie służy do wyrobu nawozów sztucznych. Jeśli zaś chodzi o przemysł spożywczy, kwas fosforowy używany jest jako regulator kwasowości w napojach gazowanych.

Rację mają ci, którzy uważają, że niektóre z tych napojów nadają się świetnie na przykład do udrażniania rur - kwas fosforowy jest bowiem wykorzystywany także jako odkamieniacz armatury w ciepłownictwie oraz jako składnik fosolu, czyli odrdzewiacza do stali.

Witamina B1 - zadbaj o swoje samopoczucie i zdrowie

Kwas fosforowy a zdrowie

Nie można powiedzieć, że kwas fosforowy pełni jedynie negatywną rolę - wręcz przeciwnie, ponieważ jest on ważny dla funkcjonowania całego naszego organizmu. Jest częścią składową płynów ustrojowych oraz bierze udział w zachodzących w naszym ciele procesach energetycznych. Po jego dostarczeniu do organizmu na pewno będziemy mieli więcej energii, co jest istotne między innymi dla tych osób, które dużo trenują (i potrzebują wiele sił, by sprostać wyczerpującym ćwiczeniom). Nie można też nie zauważyć, że w kwasie tym znajduje się fosfor - budulec kości, tkanek i zębów!

Z kwasem fosforowym niewątpliwie należy jednak uważać! Po pierwsze dlatego, że gazowane napoje najczęściej zawierają sporo cukru (a wiadomo, że zamieni się on w tkankę tłuszczową!). Czasem osoba, która ma nadwagę już po ograniczeniu lub zupełnym wyrzuceniu z diety napojów tego typu czuje się lżej i następuje u niej spadek masy ciała. Kwas fosforowy źle wpływa też na zęby, niszcząc szkliwo i negatywnie wpływając na gospodarkę kwasowo-zasadową w naszym ciele. Jego zbyt duże stężenie w organizmie może doprowadzić do demineralizacji kości - a tego nie chciałaby ani osoba odchudzająca się, ani zagorzale trenująca, by poprawić kondycję. Czy zatem zupełnie zrezygnować z kwasu fosforowego? Nie jest to absolutnie konieczne - ale lepiej z jego spożyciem nie przesadzać.

8 powodów, dla których potrzebujemy witaminy D