Uszka z grzybami - zdrowa i niskokaloryczna potrawa

Uszka z grzybami to jedna z tych potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Warto jednak uwzględnić ich przygotowywanie również na co dzień, gdyż spożywane regularnie wywierają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i zachowanie atrakcyjnej sylwetki.

Uszka do barszczu na mące orkiszowej

Do tej pory robiłaś wyłącznie uszka na białej mące pszennej? Niemniej wycofałaś je z jadłospisu z uwagi na obawy o wysoką kaloryczność, a także zawartość glutenu? Nie oznacza to bynajmniej, że musisz całkowicie zapomnieć o uszkach! Znacznie zdrowsze, a zarazem smaczniejsze są bowiem orkiszowe uszka z kapustą i grzybami. Orkisz to stara odmiana pszenicy, polecana w celach leczniczych zwłaszcza przez św. Hildegardę. Nie jest wprawdzie całkowicie pozbawiony glutenu, niemniej nasz organizm znacznie lepiej radzi sobie z jego trawieniem.

Decydując się na orkiszowe uszka do barszczu zapewnisz swojemu ciału odpowiedni poziom energii, a także pozbędziesz się uczucia zmęczenia. Orkisz wpływa także pozytywnie na budowanie odporności organizmu oraz jego oczyszczanie, dzięki czemu będziesz znacznie rzadziej chorować. Ponadto wysoka zawartość krzemu wywiera wpływ na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.

Jak jeść lepiej bez diety

Zobacz: Chcesz wzmocnić odporność organizmu? Oto 8 produktów, które ci w tym pomogą!

Uszka z grzybami: farsz pełen zdrowia

Uszka do barszczu to jednak nie tylko ciasto, lecz również farsz. Warto zdecydować się na orkiszowe uszka z kapustą i grzybami, gdyż oba te składniki są niebywale cenne dla aktywnej osoby dbającej o szczupłą sylwetkę. Grzyby mylnie przedstawia się często jako bezwartościowe odżywczo, jednak fakty są zupełnie inne!

Przede wszystkim farsz grzybowy na uszka jest niezwykle bogaty w szereg witamin, zwłaszcza z grupy B, A, K oraz C. Szczególną uwagę należy przy tym zwrócić na zawartość w grzybach kwasu foliowego, niacyny oraz biotyny. Mało kto zdaje sobie również sprawę z tego, że grzyby zawierają pokłady witaminy D, na której niedobory jesteśmy bardzo narażeni poza okresem letnim.

Uszka z grzybami to także gwarancja dostarczenia do organizmu cennych dla zdrowia i urody minerałów. Trzeba w tym miejscu zwrócić uwagę zwłaszcza na fosfor, cynk, miedź, potas, jod oraz mangan. Ponadto grzybowe uszka do barszczu spożywane systematycznie znacząco opóźnią procesy starzenia, wzmocnią odporność, złagodzą objawy alergii oraz pozwolą zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Jest to zasługą przede wszystkim antyulteniaczy, takich jak chociażby selen, a także polifenoli.

Grzybowy farsz na uszka z grzybami to także doskonały zamiennik dla potraw mięsnych. Wystarczy zauważyć, iż szlachetne grzyby typu borowik zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne! Nic więc dziwnego, że dostarczają wrażeń smakowych podobnych jak w przypadku spożywania mięsa.

Uszka z kapustą i grzybami pozwolą Ci schudnąć!

Uszka do barszczu z mąki orkiszowej, nadziewane farszem z grzybów i kapusty stanowią doskonałe uzupełnienie diety osób walczących z nadmiarem kilogramów. W głównej mierze należy pokreślić, że grzyby są wyjątkowo niskokaloryczne, gdyż w 100 g znajduje się średnio około 25 kalorii. Pieczarki natomiast mają jedynie 15 kcal na 100 gramów!

Orkiszowe uszka z grzybami i kapustą wspomagają doskonale proces odchudzania. Dzieje się tak z uwagi na wysoką zawartość błonnika, który znajduje się obficie w obu składnikach farszu. Tym samym tego rodzaju uszka do barszczu pozwolą zniwelować uczucie głodu, a także usprawnić procesy trawienne. Kiszona kapusta z grzybami umożliwia ponadto budowanie zdrowej flory bakteryjnej jelit, zapobiegając powstawaniu wzdęć i niestrawności.

Orkiszowe uszka z grzybami -  przepis

W celu przygotowania uszek do barszczu będą Ci potrzebne następujące składniki:

* 0,5 kg mąki orkiszowej typu 750

* 300 ml przegotowanej, gorącej wody

* Około 100 gramów suszonych grzybów na farsz (najlepsze na uszka do barszczu są grzyby szlachetne typu borowik)

* Opcjonalnie liść laurowy

* Odrobina pieprzu i soli himalajskiej dla wzmocnienia smaku

* 2 łyżki masła klarowanego

* 250 gramów posiekanej cebuli

* 2 ząbki czosnku

* 300 gramów kiszonej kapusty

Przygotowanie:

Zanim zaczniesz przygotowywać farsz na uszka z grzybami, wcześniej grzyby należy zalać wrzątkiem i odczekać następnie aż ostygną. Później można już dodać kiszoną kapustę, po czym dusić na małym ogniu czekając aż kapusta stanie się wystarczająco miękka. Teraz możemy już dodać przyprawy oraz posiekaną i usmażoną na maśle klarowanym cebulkę.

Ugniecione ciasto na uszka do barszczu należy pokroić na porcje, po czym wałkować aby osiągnęły grubość nie większą aniżeli kilka minimetrów. Z ciasta tworzymy formę okręgów o średnicy 7 mm, po czym nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy poprzez zawijanie wokół palca, co utworzy charakterystyczny pierścień.