W święta powinniśmy uważać głównie na słodkie ciasta i desery, a także zwracać uwagę na dodatki do potraw. Jak nie przytyć w święta? Najlepiej uświadomić sobie kaloryczność potraw i sięgać po nie z umiarem.
ds Fot.Shutterstock Fot.Shutterstock
Zestawienie najbardziej kalorycznych dań świątecznych:
- kutia - 548 kcal (porcja 250g)
- sałatka śledziowa z burakiem, orzechami włoskimi i żurawiną - 520 kca l (porcja 250g)
- babka piaskowa - 400 kcal (100g)
- sałatka śledziowa z jabłkiem i śmietaną - 380 kcal (porcja 250g)
- makowiec - 365 kcal (100g)
- keks - 364 kcal (100g)
- pierniczki w czekoladzie - 359 kcal (100g), jeden pierniczek ok. 13g - 47 kcal
- pierogi z kapustą i grzybami - 340 kcal (porcja 200g)
- krokiety z kapustą - 320 kcal (porcja 100g)
- śledź w oleju - 300 kcal (porcja 250g)
- sernik - 290 kcal (100g)
- kompot z suszonych owoców - 278 kcal (250ml)
- pierogi ruskie - 240 kcal (3 pierogi ok. 120g)
- karpatka - 225 kcal (mały kawałek 50g)
- kapusta z grochem - 200 kcal (porcja 100g ok. 3 łyżki)
- sałatka jarzynowa tradycyjna - 192 kcal (100g - ok. 3 łyżki)
- karp smażony - 180 kcal (porcja 100g)