Paluszki Surimi - dietetyczny i uniwersalny dodatek do potraw

Surimi coraz częściej pojawia się jako składnik przepisów kulinarnych, zarówno jeśli chodzi o dania na zimno, jak i obiadowe. Co tak właściwie kryje się pod nazwą surimi? Czy warto włączyć ten produkt do swojej diety?

Paluszki surimi - co to właściwie jest?

Paluszki surimi - samodzielna przekąska lub składnik sałatek, past oraz dań na ciepło. Przywędrowały do Europy z krajów azjatyckich. Zwyczajowo nazywane są paluszkami krabowymi, ale tak naprawdę nie są zrobione z tych cenionych owoców morza. Powszechnie dostępne w sklepach paluszki surimi to nic innego jak zmielone mięso znanych ryb morskich, najczęściej morszczuka, dorsza, pangi, mintaja.

Choć paluszki krabowe w istocie krabowymi nie są, nie oznacza to jednak, ze należy je lekceważyć i z nich rezygnować. Wręcz przeciwnie, dobrej jakości surimi może okazać się cennym dodatkiem do codziennego menu, z uwagi na wysoką zawartość dobrze przyswajalnego białka rybiego. Zanim jednak paluszki krabowe znajdą się w naszym zakupowym koszyku, warto najpierw odwrócić opakowanie i zapoznać się z ich zawartością. Skład surimi bywa różny, niekiedy producenci poprzestają na niegroźnych dla zdrowia dodatkach, innym razem umieszczają w paluszkach mnóstwo konserwantów, "ulepszaczy", sztucznych barwników i aromatów. Wybierając surimi, omijajmy zatem produkty z długą listą chemicznych substancji w składzie. Zwracajmy też uwagę na procentową ilość mięsa ryb.

Flądra - niedroga, a dobra dla zdrowia

4 sekrety zdrowej diety

Surimi - kalorie i wartość odżywcza

Surimi to dobry wybór dla osób poszukujących lekkiej przekąski, takiej, która nie odbije się negatywnie na ich wadze. Wspomniana wysoka zawartość białka korzystnie wpłynie na mięśnie i regenerację organizmu po wysiłku fizycznym. Na uwagę zasługuje również bardzo niska zawartość tłuszczu oraz stosunkowo niska zawartość węglowodanów. Paluszki surimi to produkt dietetyczny, w większości złożony z wody. W 100 g znajdziemy około 100 kcal, zjadając jednego paluszka krabowego dostarczymy organizmowi zaledwie około 15 kcal. Osoby dbające o formę i zaangażowane w trening fizyczny, spokojnie mogą włączyć dobrej jakości surimi do jadłospisu, jednak zważywszy na fakt, iż jest to produkt mielony, przetworzony, nie należy przesadzać z jego ilościami.

Sałatki z surimi - nieograniczone możliwości doboru składników

Paluszki surimi nie mają wyrazistego smaku, więc są bardzo wszechstronne i uniwersalne. Dobrze komponują się z rozlicznymi składnikami. Znakomitym przykładem lekkiej, smakowitej i jednocześnie bardzo efektownej przekąski jest sałatka z surimi i makaronem ryżowym. Rozmrożone i pokrojone w kostkę paluszki mieszamy delikatnie w naczyniu z ugotowanym, ostudzonym i pokrojonym makaronem ryżowym, różnokolorową surową papryką, świeżym ogórkiem i koniecznie dużą ilością świeżego koperku (oczywiście wszystko pokrojone). Dodajemy trochę majonezu light i schładzamy. Nieco inaczej, choć równie dobrze, będzie smakowała sałatka z surimi z ananasem z dodatkiem kukurydzy, pora, selera, zielonego groszku lub jeszcze innych, w zasadzie dowolnych składników.

5 składników, które mogą sprawdzić, że sałatka cię utuczy!

Smażone surimi - przepis na niebanalny obiad

Najbardziej znana postać tego smakołyku na ciepło to paluszki w cieście lub panierce, jednak lepiej zrezygnować z otoczki tego rodzaju, jeśli szukamy dietetycznego dania. W zamian można je przyrządzić bez żadnej panierki, smażone na oliwie z dodatkiem ziół np. kolendry, bazylii, tymianku, chilli. Dla wyrazistości smaku można zaserwować je w towarzystwie sosu czosnkowego zrobionego na bazie jogurtu. Jako danie obiadowe podajemy z ryżem, makaronem pełnoziarnistym, sałatami warzywnymi, pieczonymi warzywami, etc. Jeśli zaś koniecznie chcemy obtoczyć w czymś paluszki przed smażeniem, wykorzystajmy zamiast mąki czy tartej bułki otręby.

Przekąski do pracy [10 PROPOZYCJI]

Inne ciekawe przepisy z surimi

Gdybyśmy potrzebowali solidniejszego, ale jednak nie za bardzo kalorycznego posiłku, przyrządźmy sobie omlet z surimi, dodając do niego zamiast mąki czy śmietany jogurtu i na przykład szpinak, rukolę lub inne świeże warzywo. Ciekawą propozycją jest także pasta z surimi na bazie twarogu, do której można dodawać najróżniejsze dodatki według gustu - ogórki, czosnek, koperek, paprykę, wędzonego łososia, awokado, czy też tak modne dzisiaj - sushi z surimi.

Dieta Shred: 10 przekąsek do 100 kalorii

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.